Opadanje kose kod muškaraca nije samo estetski problem. Proređivanje ili gubitak kose može biti izrazito stresno iskustvo koje utiče na samopouzdanje i vrednovanje sebe kao ličnosti.

Muškarci se sa gubitkom kose nose na različite načine.

Dok se neki odmah mire sa novonastalom situacijom i prihvataju ćelavost kao deo svog novog stila, drugi na svaki način pokušavaju da je prikriju ili reše problem. Teško prihvatanje novog izgleda može dovesti do anksioznosti, depresije i drugih emotivnih problema.

Na opadanje kose nisu imuni ni muškarci na najvišim položajima. Sigurno ste kod pojedinaca zapazili nespretno prebacivanje dugog pramena kose preko temena, kojem je vetar najveći neprijatelj.

Opadanje kose kod muškog pola ne bira godine, pa ako ste žrtva genetike, prve znake nasledne alopecije možete primetiti još u tinejdžerskom uzrastu.

Zašto opada kosa kod muškaraca?

Krivac broj jedan za opadanje kose kod muškaraca je genetika. Ako želite da znate da li nosite ćelavost u genima, pogledajte dede, ujake i stričeve, jer se ona nasleđuje i sa ženske i sa muške strane. Stručno se naziva muška androgena alopecija, jer muški hormoni između ostalog regulišu rast i kvalitet kose.

Istražvanja pokazuju da će preko 50% muškaraca imati neki oblik naslednog opadanja kose pre 50. godine života. Karakteristično opadanje kose na slepoočnicama u obliku slova M ili na temenu glave naziva se muški uzorak alopecije. Postoji čak 8 tipova muške androgene alopecije.

Opadanje kose kod muškaraca može biti izazvano i stresnim situacijama. Stres izaziva karakteristične oblike alopecije – telogen efluvijum, opadanje kose u pečatima (alopecia areata) i trihotolimania.

Nezdrav način života, loša ishrana i pušenje, preterana upotreba preparata za negu i stilizovanje kose, konzumacija kreatina, pojedina oboljenja i farmakološke terapije mogu pojačati genetske predispozicije i dovesti do gubitka kose kod muškaraca.

Šta da preuzmete ako vam opada kosa?

Kada krenu da se pojavljuju prvi znaci opadanja kose, pred vama je nekoliko opcija.

Pre svega, čim primetite pojačano opadanje kose, nikako ga nemojte ignorisati. Obratite se lekaru, jer problemi sa kosom mogu biti alarm za ozbiljne zdravstvene tegobe.

Jedna od opcija je da prihvatite situaciju i što pre se naviknete na svoj novi odraz u ogledalu. Jednostavno, prepustite se prirodnom toku i ćelavost može postati zaštitni znak vašeg imidža. Neke ankete pokazuju da se ćelavi muškarci doživljavaju kao iskusniji, muževniji, jakog karaktera.

Kada primetite da vam se kosa proređuje, možete potražiti dobrog frizera koji će novonastalo stanje prilagoditi u odgovarajuću frizuru.

Ukoliko odlučite da se borite protiv muške alopecije i ne pristanete na gubitak kose, vaš najbolji prijatelj i saveznik u tome je triholog. Stručnjak za tretiranje problema sa kosom utvrdiće tačnu dijagnozu i uzrok opadanja vlasi i predložiti metode i preparate koji mogu podstaći ponovni rast kose i zaustaviti dalje opadanje. Zbog toga, ako odlučite da lečite alopeciju, potrebno je da što pre potražite odgovarajuću specijalističku kliniku za kosu, jer su veće šanse za izlečenje.

Metode za lečenje muške alopecije

Opadanje kose kod muškaraca može biti privremeno ili trajno. Dobra vest je da za sve postoji rešenje, ako ga potražite na pravoj adresi.

Savremena dostignuća u trihologiji veoma uspešno tretiraju mušku alopeciju. Postoje brojne metode i preparati koji ubrzavaju cirkulaciju i poboljšavaju ishranu folikula što rezultira ponovnim rastom i poboljšavanjem kvaliteta dlake: mezoterapija kose, laserska terapija alopecije, AFT terapija, transplatacija kose…

Najvažnije je da izaberete proverene stručnjake koji iza sebe imaju vidljive rezultate i u lečenju koriste preparate prirodnog porekla i sastava koji nisu štetni po zdravlje.

Glavna preporuka za 101 Hair Clinic su upravo uspešne priče klijenata kojima smo vratili kosu i osmeh na lice.

Svaki organizam je jedinstven, pa mi u 101Hair Clinic tako i pristupamo svakom pacijentu. Tek nakon detaljnog dermoskopskog pregleda kože glave i trihološke analize, razmatramo i određujemo najefikasniju kombinaciju metoda i preparata za primenu u klinici i u kućnim uslovima. Napredak lečenja i efikasnost terapije prati se na redovnim kontrolama.

A ukoliko želite da i vi budete jedna od naših uspešnih priča, potrebno je da nam se javite.

Da li i kako savremene muške frizure utiču na opadanje kose pogledajte ovde https://101hair.rs/novi-trendovi-frizura-i-opadanja-kose

Doprinose li sterodi opadanju kose kod muškaraca objasnili smo u ovom tekstu https://101hair.rs/mogu-li-steroidi-uzrokovati-gubitak-kose