fbpx
MUŠKA ANDROGENA ALOPECIJA - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanje Kose - Problemi s Kosom

Pregled Problema

Šta je muška androgena alopecija?

Muška androgena alopecija je bolest pojačanog opadanja kose. Naziva se još i nasledna ćelavost. Pogađa oba pola ali sa različitim tokom bolesti, efektima i posledicama. Bolest se manifestuje tako što se folikuli dlake smanjuju, slabe i na kraju prestaju da isporučuju nove vlasi.

Kod androgene alopecije dolazi do odlaganja odnosno skraćenja faze rasta kose usled dejstva muških polnih hormona – androgena. Izrastanje novih vlasi umesto opale kose je odloženo, a kosa koja izraste je tanka i slaba. Hormon koji reguliše rast kose kod oba pola naziva se dihidrotestosteron (DHT) i ujedno je hormon zadužen za polni razvoj muškaraca.

Pojačano dejstvo muških polnih hormona može biti posledica naslednog faktora ili određenih medicinskih oboljenja kao što su uvećana prostata, koronarne bolesti srca, endokrina oboljenja odnosno poremećaji rada štitne žlezde.

Muška nasledna ćelavost je često oboljenje sa tendencijom porasta jer pored naslednih i hormonskih faktora, na progresivnost ovog oboljenja utiču i savremen način života, stres, nezdrava ishrana, upotreba određenih lekova, neadekvatnih kozmetičkih sredstava, supstanci, tretmana i slično.

Klinička slika androgene alopecije

Tipičan izgled, krajnje faze muške androgene alopecije je potpuno golo teme sa vencem preostale kose oko glave. Gubitak kose se najpre ispoljava kao proređivanje i povlačenje linije kose. Tokom vremena se kosa na zaliscima gubi i na kraju dolazi do ćelavosti.

Muška androgena alopecija se najčešće javlja u kasnijem životnom dobu, ali se može javiti i odmah nakon puberteta. Napredovanje bolesti je najčešće sporo, raspon je od nekoliko decenija do nekoliko godina. Uobičajene su i faze mirovanje, kada nema drastičnih promena u gubitku kose.

Metode tretiranja muške androgene alopecije

Kada je u pitanju nasledna ćelavost veoma je važno krenuti sa tretmanom na vreme. Najbolji i najbrži rezultati se postižu u početnim stadijumima bolesti. Važno je znati da je za tretiranje androgene alopecije potrebno vreme koje je diktirano samim fazama u rastu dlake. Potpuni rezultati mogu se sagledati nakon 6 meseci.

U tretiranju muške androgene alopecije uključuju se losioni, specijalna sredstva za negu kose i veoma efikasni, savremeni tretmani protiv opadanja kose. Problem opadanja kose uspešno se rešava mezoterapijom, infuzijom kiseonika, laserskom terapijom. Može se kombinovati više različitih tretmana, uključujući i sredstva za lokalnu primenu zavisno od kliničke slike pacijenta. Ukoliko su u pitanju zadnji stadijumi alopecije, odnosno kada je gubitak kose u završenoj fazi, opcija koja ostaje na raspolaganju je transplatacija kose.

Bez obzira koji oblik alopecije je u pitanju, ključna stvar u rešavanju problema opadanja dlake je pravovremeni tretman, definisanje toka i postupka tretiranja, a pre svega bitan je i individualni pristup svakom klijentu.

Za postizanje najboljih rezultata, triholozi iz našeg centra se nesebično posvećuju svakom klijejntu uz korišćenje najsavremenijih preparata i tretmana.

Protokol Tretiranja

Trihološka Analiza

Pregled trihoskopom od strane naših trihologa omogućava indikovanje odgovarajućeg tretmana.

Individualni Plan Tretmana

Na osnovu tipa alopecije naši triholozi klijentima daju individualni plan tretmana koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i profesionalne tretmane koji se vrše u našem centru.

Uspešni Rezultati

Preko redovnih kontrola naši triholozi prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic