Iako je nemoguće potpuno da se promeni struktura vaše kose ili da vaša kosa poraste nekoliko inči za jednu noć, ipak je moguće da izraste gušća i zdravija kosa. Da bi ste to postigli neophodne su promene u načinu života koje bi vam pomogle da dobijete gušću i zdraviju kosu. Evo nekoliko medicinski potvrđenih saveta za gušću i zdraviju kosu:

Korak 1
Uzimajte multivitamine svako jutro. Iako žitarice koje konzumirate ujutru zajedno sa svežim ceđenim sokom, će vam obezbediti većinu vitamina i minerala koji su vam potrebni za zdravu kosu, multivitamini će dopuniti vaše telo sa onim hranljivim materijama koji nedostaju ili teže se apsorbuju. Nedostatak vitamina, minerala, proteina i drugih hranljivih sastojaka može da izazove slabost kose.

 

Korak 2
Popite najmanje 8 čaša vode dnevno. Mayo klinika za probleme kose preporučuje konzumiranje 13 čaša vode kod odraslih muškaraca i 9 čaša vode kod odraslih žena. Voda je od vitalnog značaja za kosu zato što distribuiše sve potrebne hranljive sastojke do svih tkiva i ćelija u telu i omogućava čišćenje organizma od toksina.

Korak 3
Jedite posne proteine. Proteini su napravljeni od keratina i aminokiselina. Sa ciljem da se izgradi zdrava i kvalitetna kosa, vaše telo ima potrebu svih izvora proteina. U suštini i sama kosa je izgrađena od keratina. U hrani bogatoj ovakvim tipom proteina ubraja se riba, pileće grudi, bezmasno mleko, soja i belanca jaja. Ishrana bogata proteinima pomoći će vam u rastu gušće i zdravije kose.

Korak 4
Otkažite se pušenja. Pušenje utiče loše na vaše zdravlje, ali isto tako je loše i za vašu kosu. U studiji sprovedenoj od strane medicinskog tima pri Univrzitetu u Mičigenu, SAD, utvrđeno je da pušenje deluje na smanjenje osnovnih hranljivih materija u telu koji su neophodni za rast kose i može da izazove opadanje kose.

Korak 5
Izbegavajte korišćenje aparata za peglanje kose koji radi ogromne toplote izazivaju kidanje vaše kose. Dr Glen Čarls, specijalista za probleme kose i član Međunarodnog udruženja lekara specijalista za regeneraciju kose, preporučuje da sušite vašu kosu kada je to moguće jedino peškirom a po potrebi i ne toliko često sa četkom i fenom ali bez izlaganja kose peglanju ili korišćenju drugog oblika toplotnih presa za kosu. Ovo će vam pomoći da vaša kosa izbegne neprirodan stres.

medicinski potvrđenih saveta za gušću i zdraviju kosu