MANJE CIGARA, MANJE ALKOHOLA I MANJE SUNCA DA SAČUVATE KOSU

Najnovija istraživanja otkrivaju da osim genetike I drugi faktori kao preterano konzumiranje alkohola i/ili pušenje povečavaju rizik od opadanja I istanjenja kose kod muškaraca I žena. Oba pola su zahvaćena različito.

“Ono što možemo da kažemo je da smo identifikovali faktore koji mogu I da povećaju I da smanje rizik, I kod muškaraca I kod žena,nezavisno od genetske predispozicije” kaže dr Bahman Guyuron,šef odelenja za plastičnu hirurgiju u Case Western Reserve School of Medicine,Ohajo,SAD.

cigari On je prezentovao svoja saznanja od 2 studije na godišnjem sastanku plastičnih hirurga.U prvoj studiji focus je bio na 84 identičnih blizanaca,svaki od njih ima popunjen upitnik za životne navike,a bili su sledeđeni I nivoi hormona u krvi I detaljne fotoanalize njihove kose.Studije koje obuhvataju identične blizance su naročito značajnei zato što svaki bliznanac ima identične gene kao I drugi,I na taj način se isključuju genetske razlike koje mogu da budu potencijalna predispozicija za bolest.

Lekarski tim je zabležio da žene koje duže vremena puše cigarete imaju veće proređenje kose na temporalnim delovima glave.Istorija određenih kožnih stanja I problema može da pridonese opadanju kose u tim zonama,dok konzumiranje nekoliko caša alkohola nedeljno smanjuje rizik.

Gubljenje kose na kruni glave, gonjem centralnom delu,kod žena je povezano sa dijabetom,odredjenim kožnim oboljenjima ili pušenjem.
Prema saznanjima iz studije,žene koje piju kafu,koriste zaštitu od sunca(pr.kapa) Ili su srečno udate imaju manji ukupni rizik.

Rezultati od drugih studija radjenih na 66 muškaraca,identičnih blizanaca su sledeći: osim pušenja I izloženosti suncu,problem sa perutom može da poveća rizik od opadanja kose u medijalnoj liniji , dok kumulativno dejstvo prekomerne izloženosti suncu I istorija kancera povečavaju rizik od opadanja u temporalnim delu I kruni glave.

Muškarci koji ne vežbaju redovno i imaju visok krvni pritisak takodje imaju povećan rizik od opadanje kose u centralnom,medijalnom delu skalpa.

Naš je savet da probate da promenite neke loše životne navike kako bi pomogli sebi da imate zdraviju I kvalitetniju kosu.