Šta su steroidi?

Steroidi su sintetički derivati muškog hormona testosterona koji se koriste u cilju izgradnje mišićne mase.Verovatno ste čuli da steroidi mogu izazvati brojne neprijatne efekte, ako ih ne koristite pravilno. Steroidi mogu uzrokovati gubitak kose. Zbog toga je važno osigurati da sledite odgovarajuće procedure i obavezno koristite steroide u skladu sa uputstvima lekara.

Jedan od glavnih razloga što su steroidi poznati po tome što imaju toliko mnogo problema je taj što ih je zaista lako nabaviti bez odgovarajućeg recepta. Na mreži možete nabaviti jeftine steroide, ali kvalitet nije uvek najbolјi. Navedena uputstva obično ne pišu medicinski radnici, a povrh toga što mnogi sastojci koji se koriste u steroidima koji se kupuju na mreži nisu dobri za telo.

Jedna od najčešće prijavlјenih neželјenih pojava steroida je prerani gubitak kose. To se može dogoditi zbog nepravilne upotrebe steroida ili ako se koriste loši sastojci. Steroidi mogu lako uništiti ravnotežu testosterona i drugih hormona u vašem telu.

Hormonska neravnoteža može izazvati čitav niz neprijatnih nuspojava. Ovi simptomi su rezultat odstupanja u prirodnom redu vašeg tela koje može prouzrokovati nezdrava upotreba steroida.
Pogledajmo tačno zašto steroidi mogu izazvati gubitak kose.

Kortikosteroidi su obično poznati kao steroidi i oni se prirodno javlјaju u našem telu u obliku hormona poput testosterona. Ručno stvoreni steroidi – vrsta koju entuzijasti vežbanjem koriste da bi pobolјšali svoje performanse – oponašaju aktivnost naših sopstvenih endogenih (sopstveno proizvedenih) steroida.

Ovi steroidi su obično poznati kao anabolički steroidi i oni se koriste za povećanje telesne proizvodnje mišićne mase. Pošto unosite u telo neku supstancu koja oponaša sopstvene hormone tela, možete izbaciti ceo hormonski sistem iz udara. To može rezultirati nekim prilično lošim nuspojavama – od kojih je jedan zaista gubitak kose.

Pa kako steroidi mogu uzrokovati gubitak kose?

Razlog zbog kojeg steroidi mogu izazvati gubitak kose je u mehanizmu koji uzrokuje prirodnu ćelavost po muškom uzorku. Ovo stanje nastaje kada telo proizvodi višak dihidrotestosterona ili DHT. DHT se pričvršćuje na folikule dlake na vašoj glavi i, nakon što su dovolјno dugo izloženi, folikuli dlake počinju propadati.

Folikuli vaše kose moraju biti u dobrom stanju da bi proizveli novu kosu, a ako se razgrade, nećete moći uzgajati nijednu novu. Naša kosa zapravo ispada prilično često, ali ne čini se da gubimo nijednu dlaku jer je brzo zamenjuju novom, zdravom kosom.

Vremenom će se folikuli izloženi DHT-u razgraditi i kosa koju stvaraju će biti slabija, tanja i umreće brže. Na kraju će folikul upravo prestati da proizvodi novu kosu, a to je kada ćelavost počne da predstavlјa problem.

Steroidi mogu i ubrzati ćelavost muškog uzorka i izazvati ga kod lјudi koji nisu genetski predisponirani za stanje. Ako ste predisponirani, vaše telo već ima viši nivo DHT nego što je potrebno – poznato je da uzimanje steroida stvara više DHT, pa ćete tako i brže doživeti ćelavost.

Ako niste genetski predisponirani za ćelavost muškog uzorka, uzimanje steroida zapravo može uticati na vas da razvijete stanje ispunjavajući telo previše DHT-a.

Nisu to samo anabolički steroidi

Mnogo steroida prepisuju narodni lekari kako bi pobolјšali brojne simptome. Nažalost, ako ovi steroidi utiču na vaše nivoe DHT, verovatno će izazvati ubrzanje ćelavosti po muškom modelu.

Postoji mnogo steroida koji mogu uticati na proizvodnju DHT-a u vašem telu, a nisu svi anabolički steroidi koji se koriste za povećanje mišićne mase. Uobičajeni steroidi koje lekari često prepisuju i koji mogu izazvati gubitak kose uklјučuju:

 • Anadrol
 • Anavar
 • Dianabol
 • Masteron
 • Primobolan
 • Proviron
 • Trenbolone
 • Vinstrol

Dianabol i Trenbolone nisu isklјučivo bazirani na DHT-u i stoga je manje verovatno da će izazvati gubitak kose, ali oni i dalјe mogu ubrzati proces kod lјudi koji su podložni muškom ćelavosti.

Mogu li smanjiti gubitak kose nakon uzimanja steroida?

Nažalost, ne baš. Jedini pravi način sprečavanja gubitka kose zbog steroida je da ih prestanete uzimati. Srećom, ako ste upravo primetili gubitak kose i verujete da je rezultat uzimanja steroida, gubitak kose možda neće biti trajan. Ako nastavite sa uzimanjem steroida, to će na kraju dovesti do trajne ćelavosti, ali ako odmah prestanete, verovatno ćete poništiti stanje, s obzirom na vreme.

Neki lјudi imaju sreće u tome što su njihovi folikuli dlaka sposobni da izdrže veću koncentraciju DHT-a. Ovi lјudi nisu tako podložni razvoju ćelavosti muškog pola od uzimanja steroida, ali oni i dalјe mogu biti izloženi riziku od drugih nuspojava koje mogu proizaći iz uzimanja steroida. Oni mogu da uklјučuju:

 • smanjivanje testisa
 • rast grudi
 • smanjen ili povećani libido
 • neplodnost i manji broj spermatozoida
 • agresivnost ili razdražlјivost
 • nestabilnost raspoloženja, promene raspoloženja
 • oštećenje jetre
 • povećana šansa za srčane probleme poput moždanog udara i srčanog udara
 • visok krvni pritisak
 • bubulјice

Postoje neke tehnike koje možete da koristite za pokušaj suzbijanja gubitka kose prouzrokovanih steroidima, ali oni nisu uvek efikasni. Ako steroide koristite dovolјno dugo da trajno izazovu ćelavost, ovi neće pomoći. Međutim, ako ste uspeli da ih prestanete upotreblјavati ubrzo nakon što ste primetili gubitak kose, ove tehnike je vredno pogledati.

 • tehnika bočnih proreza
 • tehnika štapanja i postavlјanja
 • ekstrakcija folikularne jedinice (FUE)
 • priprema folikularne jedinice

U zaklјučku

Steroidi nisu bezbedni za upotrebu ako nemate preporuku lekara. Čak i neki steroidi koji su sankcionirani od strane lekara mogu uzrokovati probleme kod lјudi koji su genetski podložni razvoju ćelavosti muškog uzorka ili drugih stanja koja steroidi mogu izazvati. Steroidi mogu uzrokovati gubitak kose.

Najbolјa stvar koju možete da učinite ako sumnjate da imate gubitak kose kao rezultat upotrebe steroida je da prestanete da koristite steroide. U stvari, postoji veliki broj neželјenih dejstava koje steroidi mogu izazvati, i trebalo bi da ih prestanete koristiti ako mislite da imate bilo koju od ovih neželјenih efekata.

Iako se steroidi mogu koristiti odgovorno i pomogli su mnogim lјudima da prebrode svoje probleme, jednostavno ih nije bez upotrebe lekara. Ne naručujte steroide putem interneta, jer može biti teško znati njihovu čistoću i nemojte upotreblјavati steroide propisane od vašeg lekara, a da pažlјivo ne sledite uputstva.