Dijetalna koka-kola i opadanje kose. Neka dijet pića sadrže aspartam, koji može izazvati gubitak kose. Verovatno mislite kako sebi činite uslugu tako što pijete dijetalnu kolu umesto redovne. Dok dijetalna pića mogu sadržati manje kalorija, ona sadrže aspartam, kontroverzni veštački zaslađivač koji može biti toksičan i opasan po zdravlje. Unos aspartama je povezan sa mnogim lošim sporednim efektima , uključujući i gubitak kose.

Istorija

Aspartam ima kontroverznu istoriju . Godine 1974 , agencija za kontrolu hrane i lekova , FDA , odobrila je aspartam u gaziranim pićima. FDA je 1075 ukinuo tu svoju odluku zbog sumnjivih studija koje uključuju aspartam . Vršilac dužnosti komesara FDA Mark Novitch je doctor koji je odobrio upotrebu aspartama u gaziranim pićima 1983-će godine. Dr Dženet Star Hal , savetnik za žrtve aspartama, smatra da je razlog zašto se opasnost aspartama krije od javnosti zbog toga što industrija hrane na tome zarađuje nekoliko biliona dolara. Međutim, u poslednjih nekoliko godina , centri za kontrolu bolesti i druge organizacije objavile su posledice aspartama i privukle pažnju javnosti.

 

Rizici

Od svih žalbi potrošača koje FDA prima godišnje, oko 80 odsto su povezani sa neželjenim reakcijama aspartama, prema sajtu zdravog holističkog života. FDA je sastavio listu 92 simptoma povezanih sa upotrebom aspartama, od kojih neki uključuju anksiozne napade, konfuziju, depresiju, glavobolju, nesanicu, gubitak pamćenja i različite vrste napada. Među mnogim simptoma koji su prijavljeni takođe su navedeni gubitak kose, ćelavost i stanjivanja kose