PITANJE PACIJENTA:

Imam samo 23 godine, a opadanje kose traje već nekoliko godina. Zalisci su mnogo dublji nego ranije i počeo se proređivati i prednji deo glave. U mojoj porodici i otac i deda imaju duboke zaliske i proređenje u temenom delu. Kod mene teme za sada nije proređeno, ali mi zalisci smetaju. Da li bi transplantacija kose u zaliscima rešila moj problem ili postoji neki drugi pristup?

ODGOVOR DOKTORKE -TRIHOLOGA

Prva faza manifestacije nasledne ćelavosti je produbljivanje zalistaka. Često formiranje zalistaka napreduje izuzetno brzo sa kompletnom atrofijom folikula dlake. To što primećujete i proređenje u frontalnom delu znak je da se gubitak kose nastavlja. Stoga je u Vašem slučaju najvažnije usredsrediti se primarno na zaustavljanje daljeg gubitka kose. Nakon postizanja stabilizacije opadanja kose možemo se posvetiti planiranju druge faze terapije, koja se odnosi na vraćanje izgubljene kose.

Trihološkom analizom kose i vlasišta može se ustanoviti stepen proređenja kose, stanje folikula i mogućnost rasta nove kose.      To je najsavremeniji način dijagnostike I najadekvatniji za utvrđivanje uzroka opadanja kose. Ako folikuli u zaliscima imaju još uvek zadovoljavajuću funkciju, tada se stimulativnim tretmanima, 101 tonicima i laserskim tretmanima može podstaknuti rast kose, zgušnjavanje i spuštanje zalistaka. Zbog toga što ste mladi i koža je u dobrom stanju, a i obzirom da nam se na vreme obraćate, terapijom možemo postići odlične rezultate.

No, ukoliko trihološka analiza pokaže trajno oštećenje folikula i njihovu atrofiju, što nije uobičajeno za Vašu dob, tada ne možemo očekivati njihovu ponovnu aktivaciju primenom bilo koje metode. U tom slučaju za postozanje zadovoljavajućih rezultata u obzir može doći trasnplantacija. U Vašem slučaju je izuzetno važno izvođenje transplantacije savremenom FUE tehnikom, te omogućavanje adekvatnog pokrivanja frontalne regije za dugoročne rezultate.

Ali obzirom na Vaše godine transplantaciju nikako ne bih preporučila kao prvi izbor.
U Vašem slučaju prioritet je kontrola daljeg ispadanja kose i nakon toga preporučeni stimulativni tretmani za rast kose.