ZAŠTO JE MOJA KOSA ODJEDNOM POSTALA TAKO SUVA?

Iako vaša kosa može vremenom izgubiti prirodnu vlažnost zbog starenja, iznenadna suvoća ima druge uzroke. Suvoj kosi nedostaje sjaj i postaje manje svilenkasta, a možda ćete primetiti da vam se sve više lomi i da se krajevi rascvetavaju. Potrebno je utvrditi razlog iznenadne suvoće vaše kose, kako bi ste joj vratili neophodnu vlažnost.

Tretiranje kose

Način na koji tretirate Vašu kosu ili stil frizure mogu uzrokovati njenu suvoću jer joj oduzimaju vlažnost. Ukoliko ste nedavno stavljali neke hemikalije na vašu kosu možete primetiti da je suvlja nego obično. Farbanje i profesionalni ispravljanje kose pomoću određenih hemikalija mogu oduzeti važnost vašoj kosi. Naročito je loša kombinacija hemijskih tretmana i korišćenje aparata koji greju dlaku jer se kao rezultat javlja izuzetno suva kosa.

Prejaki proizvodi za kosu

Prejaki proizvodi za negu kose mogu takođe uticati na vlažnost vaše kose. Preispitajte vašu rutinu nege kose i setite se da li ste skoro počeli sa korišćenjem nekog novog preparata. Ako ti proizvodi sadrže teške sapune ili alkohol, oni mogu biti uzrok isušivanja vaše kose.

Hormonske promene (trudnoća, mentruacija, menopauza) 

Veće hormonske promene tokom života mogu da se odraze i na kosi. Trudnoća, perimenopauza, sve su to periodi u životu žene kada dolazi do velikih hormonskih promena, a suhost kose je često povezano sa tim.

Faktori spoljašnje sredine

Suv vazduh može biti krivac iznenadne suvoće vaše kose. Ako se vreme promenilo i vlažnost vazduha je manja možda primetite da vam je i kosa suvlja. Prekomerno izlaganje suncu i jakim vetrovima može uzrokovati suvoću i oštećenje vaše kose.