Triholog je stručnjak za probleme kose i kože glave koji se mogu javiti u različitim oblicima pojačanog opadanja kose ili iritacije vlasišta. Problemi s kosom mogu se svrstati u tri kategorije i to:

  • problemi sa opadanjem kose
  • problemi sa kožom glave
  • problemi s kvalitetom dlake

Svaki od ovih problema zahteva ozbiljan pristup u lečenju. Problemi sa opadanjem kose obuhvataju različite oblike alopecije, dok se problemi sa kožom glave mogu javiti u obliku seboreje, peruti, folikulitisa ili psorijaze. Ukoliko je kosa preterano masna, suva ili tanka, takođe joj je potrebna posebna nega.

Kada se jave problemi sa kosom, pogrešno je tražiti savet frizera ili nasumično kupovati preparate za negu. Frizer je možda stručnjak za frizuru i bojenje kose, ali nema potpuni uvid u zdravlje dlake i vlasišta. Na tržištu svakako postoje kvalitetne maske i regeneratori koji pomažu obnavljanju kose, ali ne odgovaraju svim tipovima kose. Zato je pametnije prvo obaviti pregled kod trihologa – doktora za kosu.

Kada je vreme da posetite trihologa

Ukoliko primetite da vam je kosa beživotna i slaba, pojačano opada ili puca, potreban vam je stručni savet trihologa. Normalno je da dnevno opadne između 70 – 100 vlasi. Takođe je sasvim uobičajeno da kosa pojačano opada u sezonskim periodima. Međutim, ukoliko tokom dužeg perioda primećujete dlake svuda oko sebe, na žalost, imate razloga za brigu. Potražite profesionalnu pomoć trihologa jer nekad je prevencija jedini lek protiv ćelavosti.

Pored androgene alopecije ili nasledne ćelavosti koja je najčešći uzrok opadanja kose kod muškaraca i žena, često oboljenje je i telogeni efluvijum, koje se još naziva i stresna ćelavost obzirom da mu je okidač iznenadni ili nagomilani stres. Drugi oblik efluvijuma je anageni efluvijum koji izazivaju citostatici i razni toksini.

U suštini, svaka neuobičajena promena na kosi ili koži glave je dobar razlog da uradite trihoskopiju.

Trihološka analiza i dijagnostika

Da bi se utvrdio tačan uzrok opadanja kose, vrši se trihološka analiza ili trihoskopija. Ova savremena metoda dijagnostike je od presudnog značaj za dalji tok lečenja i obavlja se pomoću trihoskopa. U pitanju je uređaj koji se sastoji od sonde povezane sa posebnim softverom i monitorom.

Triholog postavlja sondu na glavu pacijenta i blagim pokretima prelazi sondom preko celog kapilicijuma. Na monitoru dobija uvećanu sliku vlasišta što mu omogućava da pravilno uoči sve promena na kosi i koži glave. Trihološka analiza ne obuhvata samo rezultate koji se dobijaju trihoskopskim aparatom već se u dijagnostiku uključuju analize krvi i hormona kako bi se dobila što potpunija slika uzročnika bolesti.

Svaka kosa je specifična i jedinstvena. Pored unutrašnjih odnosno medicinskih faktora na njen kvalitet može uticati i spoljašnja sredina, različiti tretmani i preparati. Sagledavanje šire slike problema sa kosom i uzroka koji mogu biti razlog njenog opadanja ili oštećenja su garantovani put ka uspešnom izlečenju primenom odgovarajućih tretmana protiv opadanja kose.

Vaša kosa je u najboljim rukama

Dr Marija Marjanović- vrhunski triholog 101 Hair Clinic

Dr Marija Marjanović svoje znanje usavršila je na najstarijem naučnom institutu za kosu u svetu. U pitanju je Međunarodni medicinski institut za istraživanje kose u Pekingu, čiji se osnivač Dr Zhao Zhang smatra ocem trihologije. Za svoj rad u pronalaženju prirodnih rešenja za lečenje alopecije i sprečavanje gubitka kose – 101 Formula, dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja a 101 Hair Clinic u Beogradu deo je razgranate svetske mreže 101 Hair Group pod njegovim pokroviteljstvom.

Doktorka triholog Marija Marjanović je inovator vrhunskog protokola za tretiranje telogenog efluvijuma kod žena za koji je dobila stručno priznanje od osnivača instituta Dr Zhao Zhanga i time postala stalni naučni saradnik ove eminentne institucije.

Dr Marija Marjanović pored vrhunskog stručnog znanja poseduje poseban dar, da se nesebično posveti svakom pacijentu, ispitujući do detalja sve potencijalne uzročnike problema sa kosom. Važno je da utvrdimo uzrok problema, jer ćemo onda znati i kako da ga izlečimo – ističe Dr Marjanović.

Obratite se stručnjacima na vreme i uživajte u zdravoj kosi. Stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.