U kakvoj su vezi tiroidna žlezda i opadanje kose? Tiroidna žlezda i opadanje kose – mit ili istina!

Gubitak kose može biti simptom mnogih stvari. I često, kada ljudi počnu da primećuju prorjeđivanje ili opadanje kose, pitaju se da li nešto nije u redu sa njihovom štitnom žlezdom. Ova zabrinutost nije nužno neopravdana – stanja štitne žlezde kao što su hipertireoza, hipotireoza, Hašimotova bolest i Gravesova bolest mogu da prouzrokuju gubitak kose.

Tiroidna žlezda igra ključnu ulogu u vašem metabolizmu. Opadanje i slabljenje kose kod žena može da bude prvi simptom koji ukazuje na problem sa tiroidnom žlezdom.

Intezivno proredjenje kose obično je povezano sa hipertiroidizmom (povećanja funkcija tiroidne žlezde), a alarmantno opadanje kose je prisutno kod hipotiroidizma (smanjena funkcija tiroidne žlezde).

Isto tako, promena strukture i kvaliteta dlake, suvoća, lomljivost, zamršenost i suvoća kože su tipične promene na kosi i skalpu kada je u pitanju smanjena funkcija tiroidne žlezde.

Kosa ima tri faze rasta: faza rasta, faza mirovanja i faza opadanja. Kod hiper ili hipotiroidizma, mehanizam regulacije ciklusa rasta kose se prekida i gubi balanas.

Kako tiroidna žlezda utiče na opadanje kose?

Tiroidna malfunkcija uzrokuje da folikuli ostanu dugo u fazi opadanja, gde je normalan ciklus poremećen I opadanje kose je uvećano. Isto tako, indirektno preko poremećaja menstrualnog ciklusa, tiroidni disbalanas prouzrokuje opadanje kose. Adekvatna terapija prepisana od strane endokrinologa je neophodna. Kod većeg procenata žena samo osnovna terapija za lečenje tiroine žlezde stabilizuje opadanje kose.

Na žalost, nije kod svih žena isto. Često, opadanje kose nastavlja se sa povećanim intezitetom i proredjenje kose koje postaje uočljivo.

Neki lekovi za hipotiroidizam (levotiroksin), kod odredjenih pacijenata mogu da prouzrokuju opadanje kose.

Iako primate terapiju, kosa nastavlja da opada!

Hormonalno inducirano opadanje kose se pojavljuje kada enzim 5 alfa reduktaza pretvara testosteron u dihidrotestosteron koji napada folikul i smanjuje njegovu funkciju.

Ova konverzija se čini kao da je ubrzana kod nekih pacijenata sa hiper ili hipotiroidizmom i može da bude uzrok poduženog opadanja kose.

Dodatni tretman protiv opadanja kose je neophodan da sačuvate svoju kosu.

Adekvatni tretman protiv opadanja kose je neophodan

Prirodni proizvodi na bazi biljnih ekstrakta mogu bez ikakvih opasnosti i bez ikakvih nus efekata da se koriste kao lokalni tretman kose.

101 tonici za kosu sa ekstratima za rast koji regulišu ciklus rasta dlake će obezbediti produženu fazu rasta dlake i produžiće njen životni vek. Tim mehanizmom delovanja direktno se stopira intenzivno opadanje kose.

Stimulicijom cirkulacije, koja slabi kod hipotiroidizma dostavljaju se neophodne hranljive materije i kiseonik radi postizanja normalne funkcije korena dlake. Koje pomažu da se revitalizira kosa i skalp. Nutritivni tonici koji podhranjuju folikul dlake sa neophodnim vitaminima i mineralima obezbediće da oslabljenja i lako lomljiva kosa ojača. Emolientni sastojci u tonicima će negovati kožu glave, vraćajući zdravlje skalpu.

Biostimulativni tretmani za rast kose u 101 Hair Clinic planirani u saradnji sa medjunarodnim protokolima u skladu sa stvarnim stanjem kose, stimulisaće rast kose preko energetskog ojačavanja ćelije folikula dlake.

Oslabljena ćelija sa energetskim stimulansom će normalizovati svoju funkciju. I normalizovati ciklus rasta dlake. Koža se hidrira i tonizira radi obezbedjenja zdravog skalpa koji će proizvesti zdravu dlaku.

Sa tretmanima za negu kose se definiše dobra struktura i tekstura dlake za optimalan izgled kose.