Šta je alopecija? Kako nastaje alopecija? Koliko često se javlja alopecija? Da li postoji trajno rešenje da se zaustavi alopecija? Ovo su pitanja svih onih koje muči alopecija, odnosno opadanje kose.

Šta je alopecija?

Alopecija je pojačano opadanje kose koje se javlja kod oba pola a može pogoditi i decu. Alopecija ima više vrsta i zavisno od uzroka može se lečiti različitim tretmanima i metodama. Bolest može zahvatiti i ostala područja na telu, odnosno dlake na rukama i nogama, obrve, trepavice i bradu kod muškaraca.

Normalno je da opadne do 100 dlaka dnevno, pa čak i više kada su pitanju prelazna godišnja doba odnosno proleće i jesen. Međutim, ako je opadanje uporno, kosa opada u pramenovima ili je praćena peckanjem i svrabom na skalpu, neophodno je posetiti trihologa – stručnjaka za probleme i negu kose.

Postoje različiti preparati i tretmani za alopecije. Neki tretmani pomažu kod pojedinih vrsta alopecije, dok kod drugih nemaju efekta.

Dakle, šta je tačno alopecija

Za alopeciju možemo reći da je individualna „bolest“, jer pored nekih zajedničkih elemenata kao što je genetika, može imati i druge uzroke, kao što su spoljašnja sredina, opšte zdravstveno stanje, upotreba određenih kozmetičkih preparata, tretmana i slično.

Zašto je kosa toliko važna?

Kosa je oduvek bila važna i ženama i muškarcima. Za dame je odraz ženstvenosti, puno vremena provede praveći frizuru i često je menjaju. Neke žene su toliko opsednute kosom i frizurom da ne žele da izlaze iz kuće ukoliko im kosa nije lepa. Statistike kažu da žena za svog života prosečno promeni 100 frizura.

Kosa je podjednako važna i muškarcima ali počnu da razmišljaju o njoj tek onda kada krenu da je gube i ćelavost za njih može predstavljati veliki psihološki problem. Za muškarce je dakle važno, da imaju kosu kakva god bila, a frizura je u drugom planu.

Za kosu se vezuju mnoge legende. U starim vremenima za muškarce je duga kosa bila odraz snage. Šišanje kose značilo je oduzimanje muškosti. Zato su zarobljenici u ratovima šišani do glave kako bi se ponizili. Žene su takođe kažnjavane šišanjem kose, naročito ako su preljubnice jer im je tako oduzimana ženstvenost.

Neki narodi kosu su prali veoma retko jer se smatralo da se pranjem kose telu oduzima snaga i vitalnost. Kosi su se pripisivala i mnoga magijska dejstva, pa je korišćena u različitim ritualima a deca su nosila pramen kose kao amajliju koja ih čuva od svih duhovnih i telesnih opasnosti. Postojali su određeni dani kada je kosa smela da se pere, češlja ili plete.

Pored starih verovanja i najnovija naučna istraživanja donose zanimljive informacije o kosi. Činjenica je da kosa odnosno njega uloga nije dovoljno ispitana. Zvanično objašnjenje je da kosa ima ulogu zaštite glave od spoljnih faktora i fizičkih udaraca, ali čini se da to nije sve. Čuveni vijetnamski eksperiment pokazao je da kosa pojačava intuitivne sposobnosti čoveka.

Zanimljiva istraživanja u vezi sa kosom?

Tokom američko-vijetnamskog rata, vojska je odlučila da koristi izviđačke sposobnosti svojih indijanaca u ratu. Međutim, kada su ih ošišali na ćelavo odnosno karakterističnu vojničku frizuru, oni su izgubili svoja znanja i sposobnosti. Odlučili su da urade eksperiment i dva nova ispitanika iz indijanskog rezervata sa dugom kosom dodatno obuče za izviđanje na terenu. Nakon obuke, jedan od njih je ošišan na ćelavo a drugi ne. Na testu se pokazalo da je ošišani ispitanik zaboravio skoro sve što je znao i naučio a da je dugokosi ispitanik zadržao svoje veštine.

Od tada svoja istraživanja ka kosi usmerila je i američka vojna medicina a u nekim studijama izneti su zaključci da kosa predstavlja produžetak nervnog sistema čoveka, pojačava intuitivne sposobnosti pa čak predstavlja i svojevrsnu vezu sa kosmosom. Očigledno je da o kosi imamo još mnogo toga da otkrijemo.

No, kako rešiti problem opadanja kose koji danas muči preko 50% populacije. Kada je u pitanju nasledna ćelavost sa ovim problemom muškarci se susreću ranije od žena. Do 50-ih godina već počinje proređivanje kose kod jačeg pola, dok kod žena ovi problemi nastupaju nešto kasnije, uglavnom nakon menopauze. Uzrok opadanja kose pored naslednog faktora, mogu biti bakterijske i gljivične infekcije, hormonske promene, lekovi, frizure i tretmani, kao i nagomilani stres.

Vrste alopecije i kako ih prepoznati?

Muška i ženska androgena alopecija ili nasledna ćelavost je najčešći oblik opadanja kose. Odmah iza nje je alopecija areata koja se ispoljava kao opadanje kose u pečatima. Čest oblik alopecije je telogen efluvijum koji se manifestuje kao intezivno opadanje kose i anagen efluvijum kada kosa opada u pramenovima.

Kosa može početi da opada i ukoliko se tretira agresivnim kozmetičkim sredstvima pa se tako može javiti trakciona i centrifugalna alopecija, kao i lihen planopilaris. Postoji i kompulzivno opsesivni poremećaj čupkanja kose koji može dovesti do delimične ćelavosti i naziva se trihotilomanija. Alopecija se može ispoljiti i kao nedostatak dlake na mestima ožiljaka – Pseudopelade Brocq.

Alopecija se može javiti i ako se poremeti normalan ciklus rasta dlake, pa nezrela dlaka prelazi u fazu opadanja. Ovaj poremećaj naziva se difuzna alopecija. A kada je faza rasta dlake skraćena uz stanjivanje dlake i pojačano opadanje u pitanju je involucijska alopecija.

Kosa može pojačano opadati i za vreme trudnoće i posle porođaja, a vrlo česta pojava je i frakture dlake – trichorrhexis nodosa.

Stručna pomoć trihologa u tretmanu alopecije

Kad več znamo šta je alopecija, da li postoji trajno rešenje da se zaustavi alopecija? Alopecija se može uspešno zaustaviti različitim metodama. Najčešće je na probleme kose potrebno delovati i spolja i iznutra. Otuda se najčešće kombinuje unos suplemenata, primena tretmana i upotreba kvalitetnih kozmetičkih sredstava.

Neke od najdelotvornijih metoda za rešavanja problema alopecije su mezoterapija, napredni PRP tretmani, laserska terapija, LED terapija, infuzija kiseonikom, sonoforeza, detoks tretmani. Kao i transplatacija kose za one koji su je već izgubili ili je kosa značajno proređena.

Problem pojačanog opadanja kose nemojte pokušavati da rešite sami. Mazanje različitih ulja ili upotreba neadekvatnih preparata može pogoršati stanje i produžiti period lečenja. Zato zakažite svoj termin u našem centru i rešite problem na vreme. Naši vrhunski stručnjaci stoje vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.