Saw Palmetto je popularni biljni lek za odredjenu vrstu gubitka kose I ćelavost poznatu kao Alopecia androgenetica ili muški-i ženski- oblik ćelavosti. Ovaj tip gubitka kose obično se manifestuje na kruni glave I u predelu zalistaka. I ako se ne zna tačan uzrok, veruje se da je uzrok enzim 5-alfa-reduktaza. Koji konvertuje hormon testosteron u dihidrotestosteron. Dihidrosteron se smatra klučnim faktorom koji doprinosi pojavi I progresiji androgenetske alopecije.

Veći deo popularnosti Saw Palmetto leka za gubitak kose I ćelavosti je baziran više na verovanju nego na dokazima da to zapravo I deluje. Iako je bilo nekih labaratorijskih studija koje pokazuju da Saw Palmetto može da inhibira 5- alfa-reduktazu. I dalje ne postoje kliničke studije koje bi pokazale da Saw Palmetto može uzrokovati rast kose. Ili zaustaviti progresiju gubitka kose ili ćelavosti. Jedina objavljena studija je mala studija koju su činile samo 10 ljudi sa blagim do umerenim oblikom muške ćelavosti. Iako je obećavala, studija je bila veoma mala da bi pružila značajan dokaz.

Saw Palmetto ima potencijalnih sporednih efekata. Najčešći neželjeni efekti kod korišćenja Saw Palmett-a su:blagi bol u stomaku, zatvor, dijareja, mučnina, povraćanje i loš zadah. Neki muškarci koji su ga koristili su prijavili i problem sa erekcijom. OsetljivosIt i uvećanje grudi i promene vezane za želju za sex-om.

BIlo je i izveštaja retkih slučajeva koji navode inflamaciju jetre, pankreatitis, žuticu, glavobolju, vrtoglavicu, nesanicu, depresiju, otežano disanje, bol u mišićima, visok krvni pritisak, bol u grudima, poremećen rad srca, pojavu krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja.