Da li pušenje uzrokuje opadanje kose? Ja sam generalno zdrav i vrlo aktivan. Ali takodje i pušim oko 20 cigareta dnevno i voleo bih da znam da li pušenje uzrokuje proredjenje moje kose.

ODGOVOR DOKTORA TRIHOLOGA:

Poštovani, zdrav život nije upotreba 20 cigareta dnevno. Ne samo što povećava rizik od srčanih bolesti i raka pluća već uzrokuje i mnoga druga stanja. Uključujući i opadanje kose.
Studija na identičnim blizancima je otkrila da odredjeni faktori, uključujući veliko konzumiranje alkohola i pušenje može da dovede do gubitka kose. Činjenica je, da muškarac koji puši ima dva puta veću mogućnost da gubi kosu. U odnosu na muškarca koji je nepušač i pušači generalno imaju veću tedenciju da imaju proredjenu kosu. I ranije počinju da sede. Stručnjaci veruju da toksične materije koje se nalaze u dimu oštećuju DNK u folikulima. Kao i da produkuju slobodne radikale koji izazivaju oštećenja ćelija.

Ukoliko to nije dovoljno da prestanete sa tom lošom navikom, onda morate znati i da pušenje uzrokuje prerano starenje, mrlje na zubima i može čak povećati rizik od razvijanja stanja kože kao što su psorijaza. Koja može uticati na vašu kožu glave i dovesti do proređenja kose.

2007-me Tajvanska Studija koja je obuhvatala više od 700 muškaraca starijih od 40 godina otkrila je vezu između pušenja i gubitka kose. Učesnici su popunjavali anketu koju je činila njihova porodična istorija ćelavosti. Godine kada su prvi put primetili gubitak kose i njihove navike pušenja i uradjen im je fizički pregled. Analiza rezultata je pokazala da oni koji su bili najveći pušači će najverovatnije doživeti muški oblik ćelavosti. Bez obzira na porodičnu istoriji vezanu za gubitak kose. Muškarci koji su redovno pušili 20 ili više cigareta imaju dva puta veće šanse da razviju umeren ili ozbiljan oblik gubitka kose, u odnosu na one koji nisu pušili uopšte.

Stručnjacima još uvek nije jasno tačno zašto pušenje može da izazove gubitak kose. Ali se misli da može da dovede do oštećenja genetičke strukture folikula, što dovodi do preranog opadanja i proredjenja kose. Hemikalije u duvanskom dimu takođe mogu naškoditi ćelijama koje su odgovorne za održavanje dobre cirkulacije, nepohodne za zdravu i jaku kosu. Slaba cirkulacija na kože glave može uskratiti folikulima esencijale nutritijente neophodne za rast kose.

Ako ste zabrinuti za gubitak kose, dobra je ideja da isključite druge uslove koji mogu da izazovu njen gubitak. Izbacivanjem ove loše navike možete da pomognete da se spreči dalje opadanje kose i posetite stručnjaka za kosu (doktora trihologa) koji će Vam preporučiti adekvatan tretman protiv gubitka kose i tretman za stimulaciju njenog rasta.