Perutanje kože glave je uobičajen proces ispadanja starih površinskih ćelija. Međutim, ovaj prirodni proces se može poremetiti i tada dolazi do pojačanog perutanja kože na glavi i pojave peruti.

Obukli ste omiljenu crnu majcu i bacate poslednji pogled u ogledalo pred izlazak. Umesto oduševljenja, bele pahuljice koje vidite na ramenima i kosi izazivaju frustraciju i nelagodnost. Dodajte tome konstantnu potrebu da se češkate po glavi i najradije biste ostali kod kuće ili stavili šešir ili maramu.

Zvuči vam poznato ovaj scenario? Ako je za utehu, dešava se i drugima.

Povećan broj belih ljuspica na koži glave i u kosi, često praćen svrabom je neugodnost koja se desila skoro svakome.

Perutanje kože glave ne bira pol i godine, pa se može pojaviti, kako kod muškaraca, tako i kod žena u bilo kom uzrastu. Rezultat je poremećaja u vlažnosti kože glave.

Suva koža glave, bele ljuspice i svrab – to su znaci da imate perut. Ukoliko se ne povuče i ne uspete sami da se oslobodite peruti, najbolje je da potražite  trihologa.

Triholog će vam predložiti neki od uspešnih tretmana protiv peruti.

Uzroci nastanka peruti su brojni, a ponekad se pravi razlog pojave perutanja kože glave ne može otkriti.

Perut ili seboreični dermatitis, u čemu je razlika?

Obična perut je prilično bezazleno stanje, koje osim što izaziva neprijatnost nije više od estetskog problema kose. Prepoznaćete je po suvoj koži glave koja se ljušti na nekim delovima ili po celom vlasištu.

Ipak, ponekad perutanje kože glave može biti praćeno upalnim procesom.

Perutanje kože glave može se manifestovati kao pojačana pojava belih ili žućkastih ljuspica na glavi, uz pojavu svraba i crvenila. U tom slučaju znači da imate seboreični dermatitis, koji karakteriše preterano mašćenje kože glave i kose.

Seboreični dermatitis u blagim slučajevima daje sliku blagog perutanja na pojedinim delovima kože glave ili može formirati veliki broj žućkastih ljuspi po celom vlasištu, koje je iritirano i ubrzano se masti.

Češće se javlja u zimskom periodu i to na delovima kose iznad vrata, oko ušiju i čela. Pojačana vlažnost, češljenje i druge mehanički uticaji uz emotivne stresove mogu izazvati pogoršanje seboreičnog dermatita. Seboreični ekcem vas tera da se češete, a češanjem se situacija pogoršava, čime se lako upada u začarani krug.

Zašto nastaje perut?

Nasledni faktor i suva koža su česti uzroci nastanka peruti. Ukoliko su perutanju kože glave skloni vaši roditelji i bliski rođaci, ne treba da vas iznenadi pojava belih ljuspica u kosi. Isto tako, ukoliko imate suvu kožu, veća je verovatnoća da ćete u nekom životnom periodu dobiti perut.

Bujanje gljivice iz porodice Malassezia još 1946. prihvaćeno je kao jedan od glavnih izazivača perutanja kože glave.

Možda vi obožavate more i plažu, ali vaša kosa i ne uživa toliko na letovanju. To će vam jasno pokazati pojačanim perutanjem nakon letovanja, jer izlaganje suncu, slana i hlorisana voda isušuju kožu glave što su idealni uslovi za pojavu peruti. Na isti način utiče i izlaganje kose preterano niskim temperaturama, pa zimi ne zaboravite na kapu.

Često pranje kose vrelom vodom, agresivnim šamponima i sredstvima za negu takođe mogu izazvati i pojačati perutanje kože glave. Perut može nastati i zbog nedovoljne higijene kose i kože glave. Tada se mrtve ćelije kože glave zadržavaju i gomilaju u kosi.

Farbe za kosu mogu iritirati kožu glave i izazvati crvenilo, svrab i perutanje.

Na zdravlje kože glave i pojavu peruti utiču i ishrana, način života i preterani stres. Perut je pratilac neuroloških oboljenja, kao što je Parkinsonova bolest, kao i svih stanja koja narušavaju imuni sistem.

Da li je perut zarazna i može li se preneti drugima?

Perutanje kože glave obično nije ozbiljan problem, sve dok ne dođe do crvenila i iritacije. Dobra vest je da se perut ne može prenositi. Gljivica Malessezia koja izaziva perut je široko rasprostranjena, tako da je svako ima na koži glave u manjoj količini.

Dakle, perut ne možete dobiti od drugoga ili nekoga zaraziti preko jastuka, češljeva ili garderobe.

Zanimljivo je da se perut najviše javlja zimi, jer je narušena prirodna zaštita i vlažnost kože na glavi. Statistika kaže i da perut više voli muškarce, pa se kod njih sreće češće.

Perut i opadanje kose

Često se postavlja pitanje da li perut može izazvati opadanje kose. Odgovor je nažalost potvrdan.

Pojava peruti ukazuje na narušenu pH ravnotežu i određene problema sa kožom glave. A znamo da je samo zdravo vlasište dobra podloga za zdravu i jaku kosu. Osim toga, perut je često praćena svrabom, pa češanje može izazvati ogrebotine i povrede koje se mogu inficirati.

Zbog toga, iako se smatra bezopasnim, problem peruti u kosi treba shvatiti oziljno i što ranije pronaći rešenje.

Kako sprečiti pojavu peruti?

Kada znamo kako nastaje i šta je izazviva, onda je jednostavno sprečiti pojavu peruti. Redovna higijena kose odgovarajućim šamponima i preparatima sačuvaće optimalnu vlažnost kože glave i zaustaviti pojačano perutanje.

Zaštita kose od preterane toplote, hladnoće, slane ili hlorisane vode, agresivnih sredstava za stilizovanje uz zdravu ishranu, dovoljno sna i relaksacije je siguran način da se održi zdrava koža glave.

Većina šampona protiv peruti je pojačava! Da, dobro ste pročitali

Pravo je čudo da veliki broj ljudi ima problem sa perutanjem kože glave, obzirom da se u svakom marketu i drogeriji može pronaći na desetine šampona protiv peruti različitih proizvođača.

Ovo zapažanje nas dovodi do logičnog zaključka da šamponi protiv peruti ne rade uvek svoj posao. A mi vam na osnovu višegodišnjeg iskustva tvrdimo, da većina ne samo da neće otkloniti perut, već mogu značajno pogoršati stanje.

Pre kupovine šampona protiv peruti trebalo bi da pouzdano znate da li je reč o običnoj peruti, seboreičnom dermatitisu ili psorijazi. Zato je važno konsultovati se sa stručnjakom oko izbora šampona. Nekada je potrebno kombinovati više preparata za uspešnu borbu protiv peruti.

Naša preporuka su prirodni šamponi, bez štetnih hemikalija i sastojaka koji umiruju kožu glave i blansiraju njenu vlažnost na prirodan i neagresivan način.

Tretiranje peruti i seboreičnog dermatita

Tretiranje peruti u kosi uglavnom podrazumeva kombinaciju više metoda i preparata.

Tretman peruti obično počinje blagim neagresivnim pilingom kože glave, kako bi se odstranile mrtve ćelije bez iritacije i narušavanja optimalnog balansa. Ujedno se nanose hranjivi preparati sa mineralima, vitaminima i kiselinama za vraćanje pH vrednosti kapilicijuma.

Najmodernije metode i tretmani peruti koje primenjujemo u 101 Hair Clinic hidriraju kožu glave, što je neophodno skoro svakome, jer savremeni način života i agresivni šamponi puni štetnih sastojaka isušuju kožu glave i podstiču pojavu peruti.

Rezultat tretmana protiv peruti je čista, zdrava i jaka kosa. Dodatnim stručnim savetima naučićete kako da takva i ostane.