POREMEĆAJA RADA ŠTITNE ŽLEZDE I OPADANJE KOSE

Zdravo. Htela sam da podelim sa Vama svoju priču. Možda to pomogne nekome.

Dobila sam svoje četvrto dete u aprilu 2007. Imala sam intenzivno opadanje kose kad sam prekinula sa dojenjem. Nakon toga je kosa počela stvarno da slabi,ali verovatno nisam ni primetila dok mi moja majka nije spomenula.Počela sam sa Desogen ( niski androgen) tabletama oko 3 meseca i opadanje kose se normalizovalo.Tada sam odlučila da više ne volim da uzimam sintetičke hormone i prekinula.Nakon toga je moja kosa počela da opada u pramenovima.

Otisla sam kod interniste da mi proveri štitnu žlezdu. Rečeno mi je da su svi labaratorijski nalazi normalni. Ali je opadanje produžilo i ponekad sam plakala jer nisam znala šta dalje da preuzmem. Jedan dan sam pričala sa prijateljicom koja primenjuje ishranu sa sirovom hranom već 10 godina.

Ona je imala problem sa kožom i rekla mi je da posećuje farmaceuta koji radi sa prirodnim lekovima. Zakazala sam termin kod njega ( i ja sam isto farmaceut).

Otisla sam noseći laboratorijske nalaze i merenja moje telesne temperature u vremenu od 5 dana,čija srednja vrednost je bila 97.4 dok je optimalna 98.8-99.2. Ispitivanja koje je internista preporučio su bili samo TSH nivo i T4.Dao mi je spisak za dodatne analize kod mog drugog lekara-ginekologa,što je uključivalo vitamin D,B12,slobodni T3 i slobodni T4.Farmaceut me je taj dan testirao i dao mi nekoliko suplemenata vit.D, Jod i nekoliko stvari za nadburežne želzde.Njegova intuicija mu je bila,da i pored toga što je TSH normalan,moja telesna temperature je preniska i zbog nekog razloga moja štitnjača nije radila pravilno (isto sam se požalila na nedostatak energije i niski libido).

Oba lekara su mi rekli da nemaju pojma zašto moja kosa opada I da krenem da korisitm Rogaine. Oni nisu znali šta tačno sam mislila da ću nači u laboratorijskim analizama.On je ustanovio da kod mene se T4 ne konvertira u T3 (aktivnu formu) kao što bi trebalo (iako su oba hormona u normali za laboratiruji i za doktora).Mogu da kažem da nakon 4 nedelja sa jodom i vitaminom D opadanje kose se smanjilo i moja telesna temperature je porasla.

Nakon druge posete,dao mi je suplemente selen i cink (neophodni za konverziju T4 u T3) i sad to koristim već 2 nedelje. Imam normalno opadanje kose.Moja temperatura je normalna i više nemam potrebe za popodnevne dremke. Libido mi je normalan.Uzbudjena sam i srećna što sam našla rešenje.

Farmaceut je objasnio mojoj prijateljici da oko 90% od gubitka kose kod žena ima veze sa tiroidnom želzdom. Moja tiroidna je dobro radila ali je slabo konvertirala hormone ,što ni doktori nisu razumeli potpuno.
Nakon svih 6 godina faramecutskog fakulteta i mojih godina iskustva, ja verujem u holističku medicinu- da se tretira osoba cela a ne samo simptomi i laboratoriske analize.

Gubitak kose nije normalan i ne treba da se prihvati kao normalan, nego je simptom da se nešto dešava u vašem telu. Kod različitih osoba se različito ispoljava. Za mene,mala promena u ishrani,vežbanje i supelemnti su napravili razliku-moje telo nije moglo da funkcionise pravilno bez pravilne nutricije.

Nadam se da će svaka žena koja se bori sa opadanjem kose da čuje moju priču. Odredjivanje da je tiroidna želzda problem može da prevazidje doktore.Dobro je za početak da merite telesnu temperature.

Trihološka analiza kose

101 HAIR CLINIC Vam nudi najsavremeniju sofisticiranu trihološku analizu kose i kapilicijuma. Na osnovu dobijenih rezultata takve analize naš stručni medicinski tim (dermatolozi, triholozi i plastični hirurzi) će predložiti adekvatan tretman i set klinički dokazanih proizvoda koji će pomoći u prevazilaženju problema koji su doveli do opadanja kose i omogućiti ponovni rast zdrave i kvalitetne kose.