„Razlog zbog kojeg se preporučuje često šišanje jeste jer sprečava njeno pucanje“ Neko će vam reći da je zlatno pravilo da se kosa skraćuje svakih mesec i po do dva. Neko da uopšte ne treba šišati kosu ako želite da izraste u dužinu. Treći kažu da bi je trebalo kratiti nekoliko puta godišnje. Normalno je onda da se pitate koja je od ovih tvrdnji tačna.
Istina je da se sve svodi na individualne potrebe i prirodu Vaše kose. Svaki tip kose i frizure zahteva neki svoj tretman. Ravna kosa šiša se češće od kovrdžave. Kratke frizure zbog održavanja forme zahtijevaju češće skraćivanje.

Jedna od najvažnijih stvari koju treba imati na umu jeste da kosa u proseku raste 1cm mesečno. Kod nekih ljudi rast je brži od navedenog. Kod drugih sporiji. Ali osnovna su pravila ista za sve. Prirodna, netretirana kosa može izdržati duže bez šišanja. Ako vam je kosa pak hemijski ili previše tretirana (farbe, blajh, keretinski tretamani, feniranje, peglanje kose i tome slično), potrebno ju je češće kratiti. Navedeni tretmani, naime, isušuju dlaku i čine je lomljivom, zbog čega krajevi češće pucaju. Šišanje u tom slučaju ima svrhu sprečiti nastavak longitudinalnog rascepljivanja dlake. Na šišanje je najbolje da idete na svakih 8 do 12 nedelja kako bi vam kosa izgledala zdravo i samim tim lepo.

Čvrstoća i debljina dlake takođe imaju utjecaja na učestalost šišanja. Kod tanje kose lakše nastupa dehidracija i lomljenje pa zahtijeva i češće skraćivanje.

Ne morate imati unapred definisan i isplaniran raspored šišanja. Jednostavno sledite sledeće pravilo: kad krajevi kose postanu grubi, suvi, rascvetani, ne oblikuju se tokom feniranja i ne apsorbuju proizvode za oblikovanje, došao je trenutak da ih skratite.