Kako sprečiti opadanje kose je pitanje koje me mučilo skoro 10 godina. Nema šta nisam probala, od raznih preparata, šampona, kupovnih i domaćih maski do vitamina i lekova. Rezultati su bili kratkoročni. Najčešće nikakvi a nekoliko puta se desilo da mi kosa umesto da ojača pojačano opada, skoro u pramenovima.

Sada sam u srednjim godinama, a kosu nisam farbala do skoro, odnosno do pojave sedih vlasti. Takođe, nisam je često ni fenirala, obzirom da je blago talasasta, najčešće sam je samo prosušivala fenom a onda puštala da se sama oblikuje. Dakle, nema govora o nekom preterivanju što se tiče stilizovanja a peglu, figaro i slične sprave gotovo uopšte nisam koristila.

U mladosti nisam imala problem sa opadanjem kose, osim u pubertetu, što je normalna pojava, ali sam veliku muku mučila sa ispucalim krajevima. Iako se nisam fenirala, kosa mi je bila redovno suva na krajevima, pucala, krzala a uz sve to koren se brzo mastio. Dakle, najgora kombinacija.

Moja kosa je uz najbolju negu mogla da poraste do neke srednje dužine i to je to. Sa pojavom sedih, počela sam da je farbam i to uglavnom u nijansu moje prirodne boje, sa povremenim odstupanjima u pogledu tamnije boje. Kosa mi je inače smeđa, preciznije rečeno miš siva, pa sam koristila i blaže hidrogene.

Kada sam zašla u tridesete godine, kosa je počela da slabi, više opada i dodatno usporava sa rastom. Od tada počinje moj hod po mukama i napori da je učinim kvalitetnijom i zdravijom. Iz ove perspektivne, tačno znam gde sam pogrešila. Nisam potražila stručno mišljenje i to je moj problem samo pogoršalo. No, krenimo redom.

Za sprečavanje opadanja kose ne koristite recepte sa interneta

Obzirom da je moj posao vezan za internet, prvi logičan potez je bio da potražim neke savete, iskustva i recepte on-line. Kako sprečiti opadanje kose – prirodni recepti je prva ključna fraza koju sam ukucala u internet. Na ovaj uput otvorio se veliki broj stranica koje su pružale spasonosna rešenja protiv opadanja kose. Maslinovo, kokosovo, bademovo ulje, domaće maske za kosu sa jajima, bananama, pivom, pa čak i majonezom bili su samo neki od saveta.

Isprobala sam mnoge od njih. Rezulat je bio poražavajući. Moje teme je bilo dodatno zamašćeno a krajevi kose još suvlji. Sada znam da sam sebi napravila još veći problem jer sam zapušila folikule, te dlaka nije mogla normalno da raste i da se razvija, niti da prima potrebne hranljive materije. Sledeći korak bile su tabletice. I ovaj put pogrešan potez.

Suplemente protiv opadanja kose ne uzimajte na svoju ruku

U ponudi na tržištu postoji ogroman broj različitih suplemenata za sprečavanja opadanja kose odnosno jačanje korena, deblju dlaku, hidrataciju i slično. Probala sam više vrsta ovih tableta, domaćih i stranih proizvođača i rezultati su bili loši. Pozitivnih promena nije bilo a u jednom slučaju suočila sam se sa situacijom da mi kosa više opada nego uobičajeno, u nekim trenucima čak drastično.

Tablete sam bacila i odlučila pokušati da kosu opravim zdravom ishranom i upotrebom kvalitetnih šampona protiv opadanja kose. Kada je reč o ishrani, moram napomenuti da je ona veoma značajna, ali da bi ste ishranom pokrenuli rast kose, na razultate morate čekati jako dugo, pošto je kosa poslednji instanca koja prima nutritivne vrednosti koje ste uneli u organizam. Osim toga, ishrana nije dovoljna, ukoliko ste je prethodno loše tretirali kao ja, potrebno joj je dubinsko odmašćivanje. Dakle, na red su došli šamponi.

Šta kada šamponi protiv opadanja kose ne donose dobre rezultate?

Kada je reč o šamponima protiv opadanja kose, izbor takođe nije bio lak. Prvo sam se odlučila za skupe proizvode renomiranih marki i vrlo brzo shvatila da cenom plaćam brend a ne kvalitet. Potom sam se okrenula domaćim preparatima. Šamponi od koprive, belog luka i hajdučke trave malo su popravili situaciju ali još uvek nisam bila blizu svog cilja – da imam zdravu, bujnu i hidriranu kosu.

Po savetu frizera krenula sam da koristim i maske koje održavaju boju i oporavljaju oštećenu kosu. Različiti proizvođači su se samo smenjivali na mojoj glavi bez nekih posebnih rezultata. Taman kad pomislim da mi je kosa mnogo lepša uz određeni preparat, njega jednostavno nestane iz ponude i bivam prinuđena da tražim drugi. Tako sam došla do jedne maske, koja je postala moja noćna mora.

Budite oprezni sa maskama protiv opadanja kose jer možete ostati bez nje

Svi proizvođači maski za kosu u upustvima navode da je dovoljno držati je pet minuta na kosi i potom isprati. Ja sam na internetu pročitala da je bolje držati je što duže, pa čak i prenoćiti sa njom ako treba. Pošto moje maske koju sam do tada koristila nije bilo na policama, pažnju mi je privukla jedna domaća maska na kojoj piše da je preporučuje udruženje frizera. Mislila sam da je to pun pogodna. Sećam se kao da je danas bilo, prelepo je mirisala i imala lepu ciklama boju.

Masku sam nanela na opranu kosu, umotala kesom i peškirom i ostavila na kosi skoro 4 sati. Kada sam je konačno isprala, otpočela je moja agonija. Kosa je počela da opada u pramenovima. Bio je to veliki šok za mene. Nisam znala šta me je snašlo. Opadanje se nastavilo i narednih dana, dlake sam nalazila na jastuku, garderobi, zapravo svuda oko sebe. U jednom trenutku, opadanje je prestalo, a moja kosa je bila drastično proređena, istanjena, slaba i beživotna.

Od silnog razočaranja, polako sam digla ruke od kose i počela povremeno da na internetu pretražujem perike. Da, dotle je došlo. Srećom, do mene je došao jedan stručan članak u kome se opisuju metode protiv opadanja kose, a napisao ga je triholog – stručnjak za kosu. Izraz sam po prvi put čula, a ispostavilo se da je to bio spas za mene.

Kako sprečiti opadanje kose – stručna pomoć trihologa je najbolje rešenje za vašu kosu

Prvi susret sa trihologom 101 Hair bio je jedno prijatno iskustvo. Pažljivo me je saslušala, a još pažljivije postavljala ključna pitanja. Saznala sam između ostalog, da mi je kosa genetski slaba po očevoj liniji, da sam korišćenjem različitih ulja i maski potpuno zatvorile pore na glavi, kao i da mi je usled hormonskih promena, faza rasta dlake skraćena.

Prvo, sam išla na postupak dezinfekcije kože glave, odnosno detoks tretman koji predstavlja dubinsko pranje kose i otklanjanje svih suvišnih masnoća. Potom je oporavak uključivao nekoliko tretmana mezoterapije kose koji podrazumevaju ubrizgavanje specijalnih hranjivih koktela u kožu glave, a potom sam išla i na lasersku terapiju. Nakon svega, preporučeni su mi originalni proizvodi za negu i tretiranje kose.

Rezultat je konačno bio fenomenalan. Kosa je oporavljena, gušća, hidrirana i duža nego ikad. Dočekala sam i ja da kažem, da mi je kosa baš porasla i da je vreme da se šišam. Dakle, ukoliko imate problem sa opadanjem kose, slabom, suvom ili tankom kosom, potražite pomoć trihologa 101 Hair i uštedećete sebi vreme, novac i živce. Što je najvažnije bićete prezadovoljni.