Hlor je odličan za dezinfekciju – šest puta efikasniji od joda, koji se koristi za sterilizaciju određenih kožnih površina pre nego što se pacijentu npr. radi operacija. Kao jedan od hemijskih elemenata sa najvećom elektronegativnosti, hlor je jako oksidaciono sredstvo i stoga veoma iritirajuć. Međutim, ako se koristi u vrlo malim količinama, on je prilično bezopasan, pa čak i bezbedan za piće.

Spremate se da idete na bazen ovo leto? Saznajte više o vezi između hlora i problema sa kosom i kožom glave, i saznajte da li bazeni mogu da doprinesu gubitku kose.

Kupanje i oštećenja kose

Bazeni su dobra sredina za sve vrste mikroba i bakterija (kao što je E. coli ), pa se voda često tretira sa hlorom u higijenske svrhe radi bezbednosti. Međutim, to može da ošteti kosu čak kod vašeg prvog kupanja, jer je velika količina hlora potrebna za dezinfekciju celog bazena. Iako je infekcija E. Coli mnogo ozbiljnija stvar od suve kosu, ipak možemo da pomognemo sebi i oko ovog drugog.

Kako hlor utiče na vašu kosu i kožu?

Vaša kosa može postati suva i krta jer hlor skida prirodne masnoće (sebum) sa dlake. Sebum je vrsta prirodnih ulja koji štiti kosu od oštećenja u surovim vremenskim uslovima, držeći je podmazanu. Takođe, može doći do osipa i svraba, ali to zavisi od toga koliko je osetljiva vaša koža glave, a takođe i od visine koncetracije hlora za dezinfekciju koja se koristi. Hlor je loš za Vašu kosu. Srećom, postoji mnogo bezbednih mera koje možete preduzeti pre nego što krenete na bazen:

• Koristite pri plivanju kapu od lateksa ili silikona. To će sprečiti kontakt kose sa vodom bazena, tako da nećete morati da brinete o vašoj kosi da li će postati suva i krta. Nanesite regenerator na kosu pre nego što svoju kapu stavite.

• Isperite Vašu kosu pod tušem pre i posle kupanja. Vaša kosa i koža su kao sunđer: manje su verovatnoće da upije više vode iz bazena ako je već mokra. Nemojte preskočiti ovaj korak – čini razliku!

• Izbegavajte bilo kakve dodatne stvari koje oštećuju kosu: farbanje, feniranje, pegle za kosu i slične aparte koji zagrevaju dlaku.

• Uvek perite kosu posle odlaska na bazen. Preporučuje se korišćenje organskih šampona za kosu jer su najnežniji. Hlor se vezuje za kosu i kožu vrlo lako zbog svoje hemijske strukture. Tako se može oštetiti kosa i koža glave ako idete na plivanje više od jednom ili dva puta nedeljno.