JAGODE ZA ZDRAVLJE VAŠE KOSE

Možda ste čuli da jagode imaju povoljan uticaj kod kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, raka i procesa starenja, ali znate li koja je njihova korist za vašu kosu?

Iako su jagode siromašne proteinima, mastima i kalorijama, vrlo su bogate antioksidansima i različitim vrstama vitamina i minerala. Po svom ukupnom antioksidativnom kapacitetu nalaze na četvrtom mestu među svim voćem. Time ostvaruju svoj pozitivan učinak na hidriranje kose i smanjeno isušivanje kože glave.

U jagodama se nalazi elaginska kiselina koja prema istraživanju Evropskog istraživačkog društva ima dokazano dejstvo na odlaganje početka naslednog gubitka kose.

Jagode su bogate i vitaminom C koji nadopunjuje delovanje antioksidanasa, te folnom kiselinom i vitaminima B5 i B6, čiji nedostatak može dovesti do gubitka kose.

Mangan i bakar u sastavu ovog voća formiraju komplekse s dikarboksilnim kiselinama, koji su delotvorni inhibitori gljivičnog rasta.

Sveže jagode sadrže alfa-hidroksi kiseline, limunsku i jabučnu kiselinu i beta-hidroksi kiseline i salicilnu kiselinu koje su bitne za uklanjanje mrtvih ćelija sa kože.

BOROVNICA – MALI RUDNIK ZDRAVLJA

Sezona borovnica je počela. Ove tamnoplave bobice osim divnog ukusa imaju i niz blagotvornih učinaka na zdravlje. Ublažavaju smetnje sa probavom, snižavaju holesterol, smanjuju rizik nastanka raka, bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, čuvaju vid, sprečavaju infekcije. A ostvaruju i pozitivni uticaj na kožu i kosu.

Borovnice su odličan izvor vitamina A i C, vitamina B kompleksa, a bogate su i vlaknima i antioksidansima. Vitamin C važan je za cirkulaciju u području vlasišta; premalo vitamina C u prehrani može dovesti do krhkosti i lomljivosti kose. Vitamini B kompleksa potstiču rast kose poboljšanjem oksigenacije i cirkulacije.
Ovo bobičasto voće smanjuje stres i visinu holesterola koji mogu negativno uticati na rast kose, dok antocijanidi u njegovom sastavu djelovanjem na folikule kose potstiču njen rast.
Borovnice dokazano usporavaju i proces starenja kose.
Možete ih konzumirati sveže, dodati žitaricama, od njih pripremati sokove, smoothie, kolače, džem i sladoled. Bilo kako bilo, iskoristite blagodati ovog voća!