Da budemo iskreni, mnoge žene sanjaju da imaju predivnu kovrdžavu kosu kao Cheryl Cocle ili Jessica Alba. Poznati su nam inspiracija kada je u pitanju stil frizure ali ono čega zapravo nismo svesni je da mnoge od tih zvezda zapravo nose perike i ekstenzije kako bi imale glamurozan izgled.

Medjutim mnoge od tih zvezda nisu svesne potencijalnog rizika koji imaju zbog takvih frizura.

Trakciona alopecija

Kosa puna ekstenzija dodaje volumen tankoj kosi ili dužinu kratkoj kosi. Ekstenzije se stavljaju ženama koje ne žele da čekaju mesecima da im kosa poraste. Na tržištu postoje razčite vrste ekstenzija, od preskupih od prirodne dlake do najjeftinijih od sintetske dlake. Ovih dana, ekstenzije se apliciraju tako što se zakače za kosu( što manje oštećuje kosu) iako se najčešće lepe za kosu.

Na žalost, iako ovo može izgledati lepo neko vreme, posle dužeg vremena ozbiljna oštećenja nastaju na Vašoj kosi i skalpu. Dodatana težina koja opterećuje Vašu kosu, vrši pritisak na folukule dlake i uzrokuje da kosa postane krta i lakše opada. Poznate ličnosti kao što su Viktorija Bekam i Naomi Kembl su fotografisane sa primetnim proredjenjem kose koje je verovatno uzrokovano ekstenzijama za kosu.

Ekstenzije za kosu mogu uzrokovati trakcionu alopeciju, stanje kose koje vodi istanjeju i gubitku kose na odredjenim poljima.

Šta se može učiniti?

Prva bi trebalo prestati nositi ekstenzije. Ni jedan tretman ne može pomoći ako se uzročnik problema ne ukloni. Onda bi se trebalo obratiti ekspertima za kosu (doktorima triholozima) kako bi se odredio i primenio odgovarajući tretman kao bi se stimulisao rast kose na mestima koja su proredjena.

Zapamtite, dok Vam ekstenzije na izgled prave odličnu gustinu i dužinu kose rizikujete zdravlje sopstvene kose. Mnogo je bolje da sačekate da Vam izraste Vaša kosa, ili ako baš ne možete da odolite ekstenzijama , nosite ih samo za specijalne prilike a ne svaki dan.