Određeni vitamin i minerali igraju veliku ulogu u održavanju zdravlja Vaše kose. Vitamin D je zadužen da obezbedi pravilan ciklus folikula dlake i da stimuliše rast kose. Odrasli bi trebalo da unose bar 600 internacionalnih jedinica ili 15 mikrograma dnevno, prema odeljenju dijetetskih suplemenata nacionalnog instituta zdravlja. Premalo ove hranljive materije, koju dobijamo od sunca, ribljeg ulja i određenih mlečnih proizvoda, može imati negativan uticaj na folikule dlake.

Životni ciklus

Vitamin D pomaže održavanju ciklusa rasta kose, od faze rasta, preko regresivne faze do faze mirovanja. Vitamin D reguliše epidermalnu proliferaciju i diferencijaciju preko receptora koji je odgovoran za normalno funkcionisanje folikula. Kada se pojavi deficijencija vitamina D, kosa može izgledati oštećeno i imati slab rast.

Nedostatak rasta

Vitamin D utiče na folikule kroz stimulaciju rasta kose. Bez dovoljno vitamina D u folikulima dlaka, rast kose se može usporiti ili prestati. 2002. godine studija Kalifornijskog univerziteta, medicinskog fakulteta u LA, objavljena u žurnalu “ Endokrinologija” otkrila je da Vitamin D3 verovatno stimuliše rast dlaka kod miševa kojima inače nije rasla dlaka. Da bi ovo postigao, vitamin D3 čak stvara rast novih folikula dlaka.

Karekteristike vitamina D

Vitamin D vitamin je liposolubilni vitamin, što znači da se višak zadržava u mastima tela a ne izbacuje se iz tela. Iako su česte deficijencije vitamina D, može se pojaviti i hipervitaminoza vitamina D. Nivo vitamina D u krvi se može ispitati analizom krvi na koju vas pošalje vaš doktor. 

“Vitamin sunca“ neophodan za rast kose 

Poznat kao „Vitamin sunca“, ovaj vitamin je neophodan za zdravu i čvrstu kosu. Najveći deo vitamina D naše telo proizvodi kada smo izloženi suncu. Prema Harvard Medical School, nedostatak vitamina D je ranije bila retka pojava zato što su ljudi bili više izloženi suncu. Medjutim u današnje vreme, veći deo radnog dana provedemo u zatvorenom kancelarijskom prostoru, što smanjuje vreme provedeno na suncu.

Vitamin D možemo uneti i preko hrane. Ovaj Vitamin je mnogo bitan nutritijent i njegov nedostatak može dovesti do velikih zdravstvenih problema. Medju njima je i gubljenje kose. VitaminD se nalazi u zdravom folikulu dlake. Takodje postoje receptori za vitamin D u folikulima dlake. Mnogi različiti procesi su uključeni u formiranje novog folikula dlake i vitamin D igra važnu ulogu. Studije su pokazale da inhibicija receptora vitamina D može da izazove gubitak kose. Vitamin D je takođe prekursor u ciklusu rasta kose. On deluje na keratinocite da pokrenu ciklus rasta kose i stimuliše rast kose .

Zato uživajte na suncu i povećajte nivo vitamina D u Vašem telu.