DA LI ĆE SE SMANJITI MAŠĆENJE KOSE AKO SE NE PERE ČESTO?

PITANJE: Imam masnu kosu i često je perem. Ali sam čula da je to nepravilno i ako je ne perem često smanjiće se mašćenje. Probala sam tako,ali mi se pojavila perut. Molim Vas, dajte mi savet,šta je najbolje? Da li će se čestim pranjem kosa više mastiti? Da li će se smanjiti mašćenje kose ako se ne pere često?

ОDGOVOR TRIHOLOGA: Najčešće zablude i greške koje se prave vezane su za pranje kose i izbor šampona. Pravilna higijena skalpa je bitna za njegovo zdravlje. Frekvenca pranja kose zavisi od tipa skalpa. Ako imate masni skalp, kosu možete prati svakodnevno ili svakog drugog dana. Ako ne perete kosu nekoliko dana,nećete smanjiti mašćenje, samo ćete stvoriti uslove za pojavu peruti i iritacije. Normalan skalp je dovoljno prati 2-3 puta nedeljno, a suvi skalp 1-2 puta nedeljno.

Analize pacijenata u našim klinikama u Beogradu, Skoplju i Zagrebu, pokazale su da dominira masni skalp,a zatim normalni skalp.
Drugi značajan faktor za pravilnu negu skalpa i kose je svakako tip šampona. Preblagi šamponi neće očistiti masni skalp, kao što preagresivni mogu isušiti normalni skalp. Ako imate masni skalp, perite kosu šamponom za masnu kosu, svakog drugog dana ili svakodnevno ako se bavite sportom ili imate aktivan život, ali u tom slučaju koristite blag šampon, ali ne baby šampon. Ako imate perut potreban je šampon protiv peruti, medicinski kod izražene peruti, a normalan kod slabe peruti. Šampon protiv peruti treba da se koristi samo ako imate perut. Zato, birajte šampon za Vaš tip skalpa i održavajte ritam pranja kose.

Najbolje je da triholog nakon trihološke analize skalpa,odredi tip skalpa i predloži Vam adekvatan šampon.