Brijanje glave može da bude oslobađajuće iskustvo. Većina muškaraca obrije glavu kada primeti da gubi kosu.

Ukoliko ste imali nešto kose u području zalistaka prije no što ste obrijali glavu, onda je verovatno da će tu izrasti onoliko kose koliko je i bilo. Ali obzirom da kosa u toj regiji sporije raste, potrebno je dati vremena da se to dogodi.

Međutim, ukoliko ste već izgubili kosu u zaliscima pre brijanja ostatka kose, brijanje neće stimulisati vlasište na ponovni rast kose u toj regiji.

Rast kose je odredjen od strane folikula dlake koji se nalazi podkožno, u dermu.

Folikul odredjuje dlaci boju, konzistenciju i debljinu.

U kakvoj su vezi brijanje i opadanje kose?

Ljudi su decenijama opsednuti brijanjem dlaka bez obzira koliko ih imali i gde. 1928 godine objavljena je studija u časopisu “Anatomical Record” koja dokazuje da brijanje “odredjenog dela područja brade”nema uticaja na boju dlake, njenu teksturu i rast.

1970 godine objavljena je studija u časopisu “Journal of Investigative Dermatology” koja potvrdjuje da brijanje ne menja “širinu ili stopu rasta pojedinačnih dlaka”. Ta studija je radjena na petorici maldića koji su zamoljeni da obriju jednu svoju nogu a da drugu ne diraju zbog poredjenja.

Brijanje samo daje na izgled deblju dlaku

To je zato što se dlaka prirodno sužava na kraju. Kada je obrijete, sve što radite je da skidate tanji deo dlake i ostaje deblji deo dlake blizu kože.

Dlaka samo na izgled izgleda deblje ali nije. Izgleda deblje jer je dlaka ravno isečena i kratka. Štaviše, i boja izgleda drugačije u odnosu na boju vaše kože.

Kako je ovaj mit o jačanju dlaka brijanjem uopšte i počeo?

Tako što se dlaka poredila sa biljkom. Smatralo se pošto orezivanja biljaka stimuliše rast njenih grana, možda brijanje radi istu stvar za kosu? To nije isto jer se dlake ne granaju kao npr. ruže. Jednostavno, svaka dlaka raste iz svog folikula.

Trihološka analiza bi trebalo biti Vaš prvi korak

Trihološkom analizom kose i koze glave određuju se promene na dlaci, stanje folikula i tip koze glave, pa se može tačno utvrditi forma opadanja kose, stadijum proređenosti i mogućnost rasta nove kose.

Lokalni tretman kose adekvatnim 101 proizvodima, kojem se priključuje i laserska biostimulacija, neophodan je za poboljšanje funkcije folikula i vraćanje gustoće i kvalitete kose. Laserski aparat u 101 HAIR klinici koristi parametre preporučene u naučnim studijama i od strane FDA. 400 diodni laser omogućava istovremenu stimulaciju celog vlasišta, što osigurava apsorpciju potrebne doze energije od strane folikula dlake.

Tako u kratkom vremenu tretman daje maksimalan učinak.