Bubuljice na glavi nisu retka pojava. Svaka osoba je barem jednom u životu imala ovaj problem. Međutim, postoje ljudi kod kojih su bubuljice na glavi hronična pojava koju nije lako rešiti bez stručne pomoći. Za razliku od akni i bubuljica koje se pojavljuju po licu i telu, bubuljice na glavi je teže tretirati upravo zbog kose. Postoje specijalni preparati i lekovi koji se koriste u terapiji ali ih ne treba uzimati na svoju ruku jer rezultati mogu izostati ili čak pogoršati stanje.

Bubuljice na glavi nisu estetski problem već kožno oboljenje koje treba pravilno tretirati. Ponekad prolaze spontano ali se mogu razviti u teži oblik bolesti ukoliko se ne leče. Mogu se pojaviti bile gde na glavi, najčešće se uočavaju kada počnu da svrbe i bole a tada je vreme da se potraži pomoć specijaliste za kosu – trihologa.

Zašto dolazi do pojave bubuljica na glavi?

Uzroci pojave bubuljica i akni na glavi mogu biti različiti. Od spoljašnih faktora, nepravilne higijene i ishrane do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Njihovu pojavu mogu uzrokovati i određenja oboljenja što su bolesti bubrega, dijabetes, hormonske promene.

Stres takođe može biti okidač za nastanak bubuljica, kao i korišćenje neadekvatnih šampona, maski, regeneratora i lakova za kosu. Zavisno od uzroka nastanka, mogu se ispoljavati kao sitne crvene bubuljice, gnojne akne, ciste, kraste ili osip.

Bubuljice na glavi najčešće nastaju zbog pojačano rada lojnih žlezdi kao i na drugim delovima tela. Lojne žlezde nalaze se dublje u koži, uz koren dlake. Loj ili sebum koji luče lojne žlezde prolazi kroz folikul dlake odnosno pore. Kada je lučenje sebuma pojačano, može doći do začepljenja pora i stvaranja bubuljica. Loj ostaje zarobljen unutar pora što je pogodno tele za razmnožavanje bakterija i dolazi do zapaljenja folikula dlake – folikulitisa. Razlikujemo infektivni i neinfektivni folikulitis i perifolikulit.

Infektivni folikulitis izazivaju bakterije i gljivice, najčešće Staphylococcus aureus, a ponekad može biti izazvan virusima i mikroparazitima. Manifestuje se kao male bele ili crvene gnojne bubuljice pri korenu dlake a infekcija se može proširiti i zahvatiti celu površinu glave u vidu osipa praćenog svrabom i bolom. Teži oblici folikulitisa mogu izazvati opadanje kose i stvaranje ožiljnog tkiva ukoliko je uništen folikul dlake.

Kada je vreme da potražite stručnu pomoć?

Blaži ili početni oblici folikulitisa mogu proći nezapaženo jer ih prekriva kosa. Obično se postojanje bubuljica na glavi primeti na dodir, prilikom pranja kose, češljanja ili kad već počnu da svrbe. Nije svaki oblik folikulitisa razlog za uzbunu, ali treba pratiti stanje i ukoliko se bubuljice spontano ne povuku vreme je za posetu trihologu.

Posebno je štetno cediti bubuljice na glavi jer može doći do pojavi krasta i širenja infekcije. Nikako ne treba preuzimati lečenje na svoju ruku, mazati razne kreme ili ulja, jer iako imaju protivupalna svojstva, može se izazvati kontraefekat dodatnim zatvaranjem pora. Ukoliko bubuljice na glavi ne prolaze za par dana, počnu da svrbe, gnoje se i šire, zakažite posetu specijalisti za kosu.

Lečenje Folikulitisa u 101 Hair Clinic

Za lečenje bubuljica na glavi potrebno je prvo izvršiti pregled skalpa i ustanoviti dijagnozu zavisno od uzročnika i vrste folikulitisa. Naša preporuka su preparati na prirodnoj bazi umesto kortikosteroida. U rešavanju ovog problema izuzetno je delotvoran preparat 101E Acne Getaway na biljnoj bazi. Ovaj potpuno prirodan preparat ima snažno protivupalno i antibakterijsko dejstvo, čisti pore, reguliše lučenje sebuma, pospešuje cirkulacija i smanjuje svrab za samo sedam dana.

Za svakodnevnu upotrebu, preporučujemo pH neutralan biljni šampon 101 Oil Control koji nežno deluje na kožu glave i dubinski je čisti. Kosi se vraća vitalnost, sjaj i prirodan izgled i može se lako oblikovati.

Od tretmana fantastične rezultate daje LED fototerapija plavim svetlom koja neutrališe bakterije, čisti kožu, reguliše masnoću i deluje umirujuće na kožu glave. Najbolji i najbrži rezultati postižu se kombinacijom biljnih preparata i LED terapije.

Pozovite nas ukoliko imate dodatna pitanja i zakažite svoj pregled. Naši stručnjaci detaljno će se posvetiti vašem problemu i preporučiti najefikasnije rešenje.