Sve više ljudi ima probleme sa zdravljem kose i kože glave. Stručnjaci kažu da se ova pojava može povezati sa nezdravim načinom života, korišćenjem neproverenih preparata, nestručnih tretmana i nagomilanim stresom. Iako se problem opadanja kose prvobitno vezivao za muški pol, činjenica je da se sve više žena suočava sa ovim neprijatnim iskustvom. Za uspešno lečenje alopecije neophodno je najpre postaviti tačnu dijagnozu problema kose.

Svi znamo da je normalno da svakodnevno otpadne između 50 i 100 dlaka. Takođe, nema razloga za zabrinutost ako kosa pojačano opada u sezonskim periodima, na proleće i jesen. Međutim, ako kosa hronično opada, moraju se preduzeti mere za njen oporavak i izlečenje.

Razlozi opadanja kose mogu biti različiti i zato je veoma važno utvrditi tačan uzrok ovog problema. Najčešći razlozi za gubitak kose su staranje, nasledni faktor, hormonske promene, kao i određeni medicinski problemi i terapije.

Bolest pojačanog opadanja kose ili alopecija je sve češća kod oba pola. Postoje različite vrste alopecije i svaka zahteva poseban pristup u lečenju. Sa ovim problemom muškarci se najčešće susreću u kasnim dvadesetim a žene malo kasnije, najčešće u periodu menopauze.

Vrste alopecije?

Alopecija pored estetskog problema izaziva emocionalni stres. Stres je jedan od čestih okidača za gubitak kose, pa se problem usled toga može samo pojačati jer se stvara začarani krug. Medicinsku pomoć potrebno je potražiti što pre jer samo stručni tretmani protiv opadanja kose mogu ovaj problem zaustaviti i kosi povratiti prvobitan kvalitet i bujnost.

Prema načinu opadanja kose razlikujemo više vrsta alopecije. Najčešći oblici su muška i ženska androgena ili nasledna alopecija, zatim alopecija areata ili opadanje kose u pečatima. Ona može dovesti do potpunog gubitka ne samo kose, već i svih dlaka na telu. Veoma čest oblik alopecije je tanjenje kose – telogen efluvijum, kao i veoma agresivni anagen efluvijum kada dolazi do opadanja kose u snopovima.

Pod alopecijom se podrazumeva i kompulsivno-opsesivni poremećaj čupanja kose, zatim opadanje i tanjenje kose usled vezivanja, tretiranja agresivnim hemikalijama i postupcima, opadanje kose nakon porođaja, difuzni gubitak kose i drugo.

Metode tretiranja alopecije

Ponekad je potrebno kombinovati više različitih tretmana, uključivanje suplemenata ili posebnih preparata za negu kose i kože glave.

Jedna od najpopularnijih metoda je Mezoterapija kose i veoma je efikasna kada je uzrok opadanja kose nasledni faktor. AFT tretman kose je inovacija u tretmanima za stimulaciju rasta kose. AFT tretman kose vraća „minijaturizaciju“ folikula dlake na koje utiču DHT (DihidroTestosteron) i Genetike.

Proređivanje kose uspešno se može rešiti i pomoću karboksiterapije koja podrazumeva oksigenaciju problematičnih delova skalpa a najbolje rezultate daje uz kombinaciju sa laserskom terapijom. Laserska terapija veoma efikasno poboljšava rast kose i razmnožavanje ćelija folikula dlake.

Uz pomoć pulsne magnetne niskofrekventne terapije, usmereni pulsni radiofrekventni talasi se aplikuju na skalp kako bi se stimulisali folikuli dlake i poboljšala perfuzija krvi u njima. Takođe, vrše reaktivaciju folikula što rezultira debljom, ojačanom kosom.

Kosa može pojačano opadati i usled nedostatka kiseonika. Ovaj problem opadanja kose rešava se pomoću infuzije čistog kiseonika čime se povećava cirkulacija a tkivo oko folikula dlake podmlađuje. Ukoliko je uzrok proređene i slabe kose nemogućnost da koža glave apsorbuje aktivne supstance koje se koristi u tretmanima opravka kose, taj problem se može rešiti metodom sonoforeze kao oblikom ultrazvuka.

Za one koji su potpuno izgubili kosu ili im je značajno proređena jedino rešenje može biti transplatacija kose. U pitanju je maksimalno efikasan tretman koji se izvodi u lokalnoj anesteziji. Sam zahvat je bezbolan a krajnji rezultati se vide nakon 6 meseci. Transplantirana kosa ne opada. Ali se mora voditi računa o ostatku kose. Odnosno kosa se mora negovati adekvatnim preparatima što uz pravilnu ishranu predstavlja magičnu formulu za lepu i zdravu kosu.

Individualan pristup je najbitniji

Prilikom tretiranja problema ćelavosti, slabe i oštećene kose, veoma je važan individualan pristup svakom klijentu. Genetika, navike u jelu piću, količina stresa, okolnosti u kojima klijent živi i radi, od izuzetne su važnosti za određivanje tretmana za alopecije. Samo na ovaj način mogu se postići dugoročni, zadovoljavajući rezultati.

Pozovite ili dođite do nas, stojimo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja i informacije.