Bez obzira da li još nemate sede dlake ili ste već primetili po neku sedu bitno je da znate potencijalne faktore za pojavu sede dlake. Srećom na dva možete da utičete.

UZRAST

Kosa obnavlja svoj rast kroz niz ciklusa na svakih 3 do 6 godina. S obzirom da svaki ciklus stvara novu kosu, tako je kod svakog ciklusa verovatnije da nešto krene „na pogrešno“ kada je u pitanju pigment. Neki pojedinci mogu primetiti sedu dlaku tek nakon što prođe 7 do 8 ciklusa. Za većinu ljudi, prve sede se pojavljuju u 30-tim godinama. Ali postoje slučajevi kada se mogu javiti i u 8 ili 9 godini. Od svih neprijatnih promena koje prate starenje, kao što su na primer bore, seda kosa je jedna od onih koje je najlakše sakriti. 


GENETIKA

Prirodnu boju kose nasledjujemo od majke i oca. Tako da ćete verovatno naslediti njihov obrazac za pojavu sede kose. Genetika ima važnu ulogu u gubitku pigmenta. Ako su oba vaša roditelja imala prevremenu pojavu sedih, verovatno je da ćete imati i vi imati sedu kosu pre svojih prijatelja. Takođe, ljudi sa crnom kosom imaju tendenciju za pojavu sedih ranije od onih sa smeđom ili plavom kosom.


PUŠENJE

Iako velika, definitivna istraživanja nisu sprovedena, nekoliko malih posmatračkih studija otkrilo je vezu između pušenja cigareta i pojavljivanja sede kose. Ovaj fenomen se može povezati sa slobodnim radikalima koji se formiraju, što već znamo da mogu doprineti i pojavi bora i žutih zuba.

STRES

Sigurno se pitate da li su vaš posao ili vaša deca razlog za sedenje kose? Svakodnevni mali stres ne utiče na boju kose, već na veću anksioznost. Iako to nije naučno potvrdjeno, i dalje znamo da glavni stresni događaji imaju fiziološki efekat na organizam, što može izazvati promene u pigmentaciji i rastu kose.

ZDRAVSTVENI USLOVI

Iako retki, određeni metabolički uslovi, teški nutricijski nedostaci i genetski poremećaji mogu izazvati sedu kosu. Neki hemoterapeutski lekovi mogu takođe ugroziti mehanizam proizvodnje pigmenta. Ali nema razloga za zabrinutost: nakon završetka lečenja dlaka obično vraća svoju prirodnu boju.

STRATEGY linija proizvoda za sedu kosu vam pomaže da na sasvim prirodan način vratite pigment svojoj kosi. I da vratite svoje samopuzdanje.