Opadanje kose je problem koji podjednako muči i žene i muškarce. Gubljenje kose je izuzetno stresno iskustvo, koje često dovodi do pada samopouzdanja, osobe se povlače iz društvenog života, osećaju neprivlačno i neretko padaju u depresiju. Opadanje kose može negativno uticati na sve segmente života i zbog toga ga treba shvatiti vrlo ozbiljno.

Skoro da nema čoveka koji se u jednom periodu života nije suočio sa nekim oblikom pojačanog opadanja kose.

Šta kaže statistika o problemu opadanja kose?

Na glavi u proseku imamo oko 100 000 dlaka. Dlake na glavi stalno opadaju i izrastaju nove, to je prirodni ciklus. Dnevno nam opadne između 50 i 100 dlačica što obično i ne primetimo. Ukoliko se ovaj ciklus poremeti pa kosa pojačano opada, a nova raste sporo ili ne raste uopšte, tada već imamo razlog za brigu.

Kada primetite da vam kosa pojačano opada, najveća greška koju možete učiniti je da to ignorišete ili prikrijete umecima, perikom, maramama, kapama…Opadanje kose obično ukazuje na neki veći zdravstveni problem, pa se treba podjednako ozbiljno posvetiti otkrivanju uzroka kao i saniranju posledica alopecije.

Zašto nam pojačano opada kosa? 

Razlozi zašto kosa opada su raznoliki i individualni. Jedan od najčešćih uzroka opadanja kose je nasledni faktor, koji se stručno naziva androgena ili androgenetska alopecija kod muškaraca i žena. Ukoliko je nosite u genima, polni hormoni mogu izazvati gubljenje kose već u pubertetu. Javlja se postepeno u vidu izraženih zalizaka ili gubljenja kose na sredini glave kod muškaraca, dok kod žena dolazi do proređivanja i slabljenja kose.

Hormonske promene i određene bolesti takođe mogu izazvati privremeno ili trajno opadanje kose. Trudnoća, porođaj, menopauza, disbalans štitne žlezde, anoreksija, dijabetes, policistični jajnici …sva ta stanja utiču na promenu kvaliteta kose.

Opadanje kose u pečatima ili alopecia areata je autoimuno oboljenje kada dolazi do potpunog gubitka kose na određenim mestima. Neretko dolazi i do potpune ćelavosti, a kosa se može obnoviti u periodu do godinu dana.

Lekovi i terapije kod nekih bolesti mogu izazvati opadanje kose, a najčešći primer je potpuni gubitak kose usled hemoterapije.

Stres i jak emotivni šok takođe mogu izazvati alopeciju, koja je na sreću privremenog karaktera.

Frizure koje vaša kosa ne voli 

Sigurno ste čuli da preterano stezanje kose u konjski rep, pletenice ili punđu može uzrokovati slabljenje i opadanje kose. Istina je. Mokra kosa je znatno osetljivija od suve, zato izbegavajte agresivno raščešćljavanje i vezivanje kose odmah nakon pranja. Takođe, određeni hemijski tretmani, preparati i pegle i figaro za oblikovanje frizura mogu napraviti ožiljačno tkivo na glavi. I izazvati trajan gubitak dlake.

Spadate li u grupu ljudi koja stalno čačka, vrti ili čupka kosu? Naš prijateljski i profesionalan savet je da prestanete odmah ili potražite psihološku pomoć ukoliko ne možete da se odreknete ove štetne navike. Neprestano povlačenje i čupanje kose se naziva Trichotilomania i jedan je od čestih uzroka opadanja dlake.

Kada treba potražiti stručnjaka za probleme sa kosom

Ako ste primetili pojačano opadanje kose, nemojte čekati da ono prestane samo od sebe. Jer nažalost, to se uglavnom ne dešava. Potrebno je što pre potražiti uzroke gubitka kose i rešenje da se ono zaustavi, kako bi se povećale šanse da se opala kosa nadoknadi i regeneriše. A dobra vest je da za većinu problema sa kosom postoji rešenje.

Doktori i stručne osobe koji se bave problemima kose su triholozi, a prvi korak ka tretiranju alopecije je 365 kompleksna analiza kose. Pravi se individualni plan tretmana i preporučuje adekvatna herbalna terapija.

Mi u 101 Hair centru za probleme i negu kose klijentima pristupamo individualno, pronalazeći tretmane i preparate koji će najefikasnije rešiti vaš problem gubitka kose.

Najmoderniji aparati, naučno potvrđena i efikasna metodologija, stručni tim koji se neprestano usavršava i prati svetske inovacije u oblasti trihologije garantuju vam najkvalitetniju terapiju kose u regionu. Svi proizvodi koje ćemo vam preporučiti su 100% prirodni, testirani i odobreni bez štetnih dejstava i nus pojava.

Detaljnije o svim problemima sa kosom možete pročitati na https://101hair.rs/problemi-s-kosom