NOVI TRENDOVI FRIZURA I NOVE FORME OPADANJA KOSE

Muške punđe su veliki trend zadnjih godina i dominira hipster imidž.

Međutim ovaj stil frizure može ostaviti posledice na gustinu i kvalitet kose. Produženo zatezanja dlaka sa čestim skupljanjem kose može u najmanju ruku dovesti do povećanog kidanja kose. A u najgorem slučaju do trakcione alopecije. Osim zategnute frizure, trakciona alopecija može da bude izazvana i hemijskim i termičkim tretmanima. Primer: farbe, blanš, proizvodi za ispravljanje (pokazalo se da ozbiljno oštećuju dlaku). Termički aparati za stilizovanje isto tako mogu da dovedu do trakcione alopecije.

Trakciona alopecija je forma opadanja kose koja je rezultat prolongirane trakcije folikula duži vremenski period. Što umanjuje funkciju folikula i može dovesti do trajne promene. Ako se taj stil nosi nekoliko godina može dovesti do ireverzibilnog gubitka kose u liniji na obodu kose.Klinički se manifestuje kao periferna ili marginalna forma alopecije koja zahvata frontalnu, temporalnu i parijetalnu granicu kapilicijuma. Svrab je često prisutan.

Veoma često i ne primećujemo razvoj ove alopecije jer nije praćena izraženim opadanjem kose i zato što mislimo da ne radimo ništa neadekvatno našoj kosi.
Ovo je tipična forma opadanja kose kod žena, međutim sa sve češćim promenama stilova frizura i muškarci su postali predisponirana kategorija za trakcionu alopeciju.

Srećom, ako se na vreme uoči, ova forma opadanja kose je upotpunosti pod našom kontrolom. Samo prestanak nošenja takve frizure može obezbediti adekvatne uslove za potpunu regeneraciju kose. Međutim ako nastanu izražene promene na folikulu tada samo promena frizure nije dovoljna već je potrebno primeniti i tretmane za kosu kako bi se podstakao njen rast.