Verovali ili ne, gubitak kose (alopecija) zbog hemoterapije je jedan od najpotresnijh sporednih efekata hemoterapije. Gubitak kose se dešava zbog toga što hemoterapija utiče na sve ćelije u telu, ne samo na ćelije raka. Sluzokoža usta, želuca i folikula su posebno osetljivi jer se te ćelije umnožavaju brže baš kao i ćelije raka. Razlika je u tome što će se normalne ćelije oporaviti, što čini ove neželjene efekte privremenim. Gubitak kose ne dolazi sa svim hemoterapijama . Bez obzira da li vaša kosa ostaje kao što jeste, proredi se ili ispadne, zavisi od lekova i doziranja. Gubitak kose može se javiti već u drugoj ili trećoj nedelji posle prvog ciklusa hemoterapije, a može da se desi i da opadanje počne tek posle drugog ciklusa hemoterapije. Gubitak kose može da bude iznenadno ili sporo. Možete da izgubite svu vašu kosu ili samo deo nje. Kosa uobičaeno opada u pramenovima. Često se dogadja da gubitak kose prati i gubitak ostalih dlaka po telu, uključujući trepavice, obrve, pa čak i stidne dlake. U skoro svim slučajevima hemoterapijom indukovan gubitak kose, kosa će nastaviti rast posle tretmana.

Gubitak kose može da potraje od tri do šest meseci nakon završetka terapije ili može ponovo početi da raste dok se još uvek prima hemoterapija. Budite spremni za „novu kosu “ koja može da ima nešto drugačiju boju, teksturu, da se kovrdza, oslabi I izgubi kvalitet. Zato bi naša preporuka bila da kad kosa počne da raste pomognete joj nekim preparatima za jačanje kvaliteta dlake!

Da li može da se spreči gubitak kose tokom hemotretmana ?

Tokom godina, bilo je pokušaja da se smanji gubitak kose pomoću uske trake ili ledenih kapa. Dok sve ove tehnike mogu smanjiti gubitak kose smanjenjem protoka krvi u koži glave i ograničavaju izlaganje folikula hemoterapiji, postoji teoretska zabrinutost da bi to moglo da smanji efikasnost lečenja u toj oblasti.

Šta se može učiniti kao kontrola gubitka kose zbog hemoterapije?

Trihološka analiza kose

101 HAIR CLINIC Vam nudi najsavremeniju sofisticiranu trihološku analizu kose i kapilicijuma. Na osnovu dobijenih rezultata takve analize naš stručni medicinski tim (dermatolozi, triholozi i plastični hirurzi) će predložiti adekvatan tretman i set klinički dokazanih proizvoda koji će pomoći u prevazilaženju problema koji su doveli do opadanja kose i omogućiti ponovni rast zdrave i kvalitetne kose.