Dijete su najčešće bazirane na smanjenom unosu kalorija, pre svega ugljenih hidrata. A isto tako je i smanjen unos nutrijenata. Pa dolazi do malnutrucije koja se manifestuje različitim simptomima, među kojima je i opadanje kose, kao najupečatljivije. Sprovođenje restriktivinih dijeta i nagli gubitak težine dovode do imunodeficijencije i narušavanja homeostaze unutar organizma. I posledičnog gubitka kose.

Cink, vitamin B12 i biotin (vit H) su 3 nutrijenta neophodna za zdravu kosu. Bez njih ,kosa prelazi u fazu mirovanja i počinje da opada. Opadanje se nastavlja sve dok se ne popravi nivo nutrijenata.

Nedostatak cinka odraziće se promenama na skalpu u vidu peruti. Zato što je cink bitan za ćelijsku deobu i pomaže u produkciji proteina i kolagena, koji su neophodni za kožu i folikule, da bi bili zdravi i čvrsti. Da bi povećali zink u ishrani, jedite pšenične klice, meso, jaja i žumanac.

Vitamin B12 pomaže u formiranju crvenih krvnih zrnaca, koja transportuju kiseonik do svih delova tela. Uključujući skalp i folikule dlaka. Dodajte ga u ishrani preko jaja, mesa, živinskog mesa.

Biotin čini kosu i kožu, mekom i nežnom. Pivski kvasac, grašak, soja, semenke suncokreta, su izvor biotina.

Pravovremeno prepoznavanje opadanja kose, uzrokovano restriktivnim dijetama i svakako rani tretman, obezbeđuju kompletno vraćanje izgubljene kose.