POSTPOROĐAJNA ALOPECIJA - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanja Kose

Pregled Problema

Dok je dojenje često okrivljeno za gubitak kose, nema dokaza koji pokazuju da dojenje uzrokuje ili povećava gubitak kose u postporođajnom periodu. Nažalost, ovo je simptom koji će skoro sve majke iskusiti. Iako ovo stanje može postati ekstremno (naziva se Postporođajna alopecija), neki gubitak kose je normalan i prirodni deo postporođaja. Većina mama će doživeti ovaj simptom negde oko tri meseca nakon porođaja. Može da traje nekoliko nedelja ili nekoliko meseci, u zavisnosti od toga koliko dugo traje ciklus kose. Često mame zaboravljaju da se još uvek smatraju postporođajom do ovog trenutka i ne razmišljaju o povezivanju porođaja sa ovim simptomom.

Možda ste tokom trudnoće primetili da je vaša kosa izgledala sjajno – punije i živahnije nego u drugim periodima. Jedan od razloga je to što ćete verovatno uzimati prenatalne vitamine koji pomažu da naša kosa izgleda najbolje. Drugi razlog je da kada ste trudni, vaša kosa ide u uspavani ciklus i gubite manje kose. To se zove faza telogena. Na kraju, vaša kosa će preći u sledeću fazu (telogen efluivijum) i opašće. Stoga, kada imate bebu, počinjete da gubite svu kosu koju niste izgubili dok ste bili trudni. Gubitak kose i ponovni rast verovatno će biti najočigledniji u području iznad čela. Ako ste dobili mnogo dodatne kose kada ste bili trudni, to može izgledati prilično dramatično.

Kod trudnica, postporođajnih i menopauzalnih žena, estrogen je vodeći hormon koji utiče na rast kose.

Tokom trudnoće, vaše telo povećava količinu estrogena koji proizvodi, što signalizuje da više folikula uđe u fazu rasta od faze odmora u ciklusu rasta kose. Tokom ovog vremena, možete primetiti puniju, deblju kosu. Takođe možete primetiti da vaša kosa raste znatno brže tokom trudnoće nego što je to bilo pre nego što ste nosili svoju bebu.

Nakon porođaja, nivo estrogena opada (vraćajući se na nivoe pre trudnoće), što dovodi do toga da folikuli dlake uđu u fazu odmora i da raste manje dlaka. Nakon otprilike 100 dana u fazi mirovanja, kosa počinje da se gubi.

Pored promena estrogena i progesterona u postpartalnom periodu, stres i ishrana utiču na nivo hormona, što može uticati i na rast kose. Tiroiditis, uzrokovan upalom štitne žlezde, dovodi do neravnoteže hormona štitne žlezde koji takođe može uticati na rast kose.

Obično, do trenutka kada vaša kosa počne da se proređuje, već ste imali svoj postpartalni pregled kod svog lekara ili babice. Ako vam prolevanje postane ekstremno ili gubite velike količine kose, posavetujte se sa stručnjakom za gubitak kose – trichologistom. Povremeno je gubitak kose znak drugih postpartalnih problema, kao što je hipotireoza. Želite da budete sigurni da ćete to isključiti. Ako i dalje gubite kosu oko prvog rođendana vaše bebe, nazovite svog lekara. Tipičan gubitak kose obično se ne nastavlja tako dugo u postporođajnom periodu.

POSTPOROĐAJNA ALOPECIJA

Protokol Lečenja

Trihološka Analiza

Pregled kose i kože skalpa pomoću trihoskopa omogućava postavljanje tačne dijagnoze, ne samo zbog najsavremenijeg trihološkog softvera već i zbog dugogodišnjeg iskustva naših specijalista.

Individualni Plan Terapije

Na osnovu tipa alopecije naši doktori pacijentima daju individualni plan terapije koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i kliničke tretmane koji se vrše u našoj klinici.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši specijalisti prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic
  • ZAKAŽITE PREGLED

    Vrhunski triholozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

  • POZOVITE NAS