Difuzna alopecija - 101 Hair Clinic - Problemi Opadanja Kose

Pregled Problema

Difuzna alopecija je u suštini posledica poremećaja normalne evolucije životnog ciklusa kose, obično pod uticajem nekog štetnog agensa. To uzrokuje da ‘nezrele’ dlake iznenada pređu u fazu opadanja; tokom ovog perioda, opšte stanjivanje vlasi je uočeno, bez specifičnih područja gubitka kose. Može uticati na rast kose na celom telu, ali je obično ograničen na vlasi.

Obično nakon perioda od 3-4 meseca ili kada efekat štetnog agensa prestane da postoji, fenomen se smanjuje i stanjivanje se obnavlja. Često je teško dijagnostikovati, jer se stanjivanje primećuje nekoliko (obično 3-4) meseci nakon delovanja mogućeg uzroka, koji u većini slučajeva više nije prisutan kod pacijenta u to vreme.

Difuzni gubitak kose može biti posledica velikog broja faktora koji uzrokuju ili fizički ili psihički stres, ili sistemske bolesti ili spoljašne (obično farmaceutske) agense. Preciznije, sledeći su prijavljeni kao uzroci difuzne alopecije:

 • Fizički stres, npr. nakon velike operacije, teške infekcije, visoke temperature, akutnog krvarenja. Takođe, mnoge žene doživljavaju difuznu alopeciju nakon porođaja ili čak do tri meseca kasnije, zbog naglih promena u nivou hormona.
 • Intenzivan emocionalni stres, koji uzrokuje uglavnom akutnu difuznu alopeciju.
 • Hronične bolesti kao što su anemija, sistemski eritematozni lupus, amiloidoza, slabost jetre, hronična slabost bubrega, upalna bolest creva, limfoproliferativni sindrom, dermatomiozitis i druge hronične infekcije kao što su HIV i sekundarni sifilis. Dermatološke bolesti kao što su psorijaza, seboreični dermatitis i alergijski kontaktni dermatitis, takođe, ukazuju da uzrokuju difuznu telogensku alopeciju.
 • Endokrini poremećaji. I hipertireoidizam i hipotiroidizam mogu da izazovu difuznu telogenu alopeciju, koja nazaduje kada se osoba vrati u stanje eutiroida, ali i dijabetes. Gubitak kose može se javiti i za vreme menopauze, zbog hormonskih promena.
 • Prehrambene navike. Neadekvatan unos proteina, gvožđa, cinka, esencijalnih masnih kiselina i drugih hranljivih sastojaka, uglavnom zbog iscrpne ishrane ili poremećaja u ishrani (npr. Anoreksija) su među najčešćim uzrocima, posebno kod žena. Malapsorpcijski sindromi i bolesti pankreasa takođe mogu dovesti do difuzne alopecije. Jednako opasni su i nedostaci vitamina D i biotina.
 • Lekovi kao što su oralni kontraceptivi, androgeni, retinoidi za tretman akni, antitireoidni lekovi, neki antidepresivi, antikoagulansi, vitamin A, neke kategorije lekova za srce i neki NSAIL. Takođe, lekovi koji se koriste u hemoterapiji za različite vrste raka, koji su citotoksični, deluju na dlake u anagenoj fazi uzrokujući difuznu anagensku alopeciju.
 • Zračenje, koje uzrokuje gubitak kose uglavnom u pogođenim područjima.
 • Radioterapija, kada se radi na niskim frekvencijama, ima reverzibilne efekte na gubitak kose, uz samo malu promenu u kvalitetu kose.

Difuzna Alopecija

Protokol Lečenja

Trihološka Analiza

Pregled kose i kože skalpa pomoću trihoskopa omogućava postavljanje tačne dijagnoze, ne samo zbog najsavremenijeg trihološkog softvera već i zbog dugogodišnjeg iskustva naših specijalista.

Individualni Plan Terapije

Na osnovu tipa alopecije naši doktori pacijentima daju individualni plan terapije koji objedinjuje 101 formule za kućnu upotrebu i kliničke tretmane koji se vrše u našoj klinici.

Uspešni Rezultati

Preko besplatnih kontrola naši specijalisti prate individualni napredak i putem fotografija se upoređuje progres sve do završetka aktivnog tretmana.

Pozovite Nas

Ili nas kontaktirajte putem e-mail obrasca ispod

101 Hair Clinic

Život nije savršen, ali tvoja kosa može biti.

101 Hair Clinic
 • ZAKAŽITE PREGLED

  Vrhunski triholozi, dermatolozi i plastični hirurzi stoje Vam na raspolaganju.

 • POZOVITE NAS