Želite da znate zašto opada kosa? Muškarci su u stalnoj borbi oko izgleda svoje kose. Žele da povrate ono sto je izgubljeno, čak više od žena. Nezavisno što je ranije opadanje kose bilo česče kod muškaraca u njihovim 40-im. Danas je sve veči broj mladih muškaraca u 20-im ili 30-im koji primećuju više kose na češlju nego na glavi! Eksperti kažu da je glavni uzrok ranog gubitka kose promenjen stil života, ishrana i stres. Ne sedite skrštenih ruku dok Vaša kosa opada. Nego potražite savet zašto gubite kosu i kako da je povratite.

Androgena alopecija, poznata kao muška nasledna čelavost, je forma gubjenja kose po odredjenom obrascu, I počinje u frontalnoj liniji, na zaliscima i na temenu glave. Ova forma opadanja, je nasledna.

1. Genetika

Muškarci uvek primećuju ćelavost kod oca i pretpostavljaju kako bi oni izgledali u budućnosti. Ali kad je reč o muškoj naslednoj ćelavosti, onda se geni nasledjuju i po majčinoj liniji. Pogledajte i rodbinu sa majčine strane.

2. Loša ishrana

Kosa je izgradjena od keratina, vrste proteina. Ako je Vaša ishrana bazirana na brzoj hrani, masnoj i presoljenoj hrani ili veganskoj ishrani, moguće je da ne konzumirate dovoljno proteina. Što može da uzrokuje istanjenje kose. Smanjeno gvoždje, koje nedostaje u fast food-u, je drugi uzrok koji pridonosi gubjenju kose. Naglo i ekstremno gubjenje kose, zbog nekontrolirane dijete, isto dovodi do istanjenje kose.

3. Stres

Stres je još jedan od glavnih uzroka proredjivanja kose. Kada ste pod velikim hroničnim stresom to se odražava na Vaše hormone. Izaziva neravnotežu i na kraju izaziva istanjivanje kose

4. Slaba cirkulacija

Slaba cirkulacija takodje uzrokuje opadanje i proređivanje kose. Svaka dlaka raste iz folikula koji hrani vaš krvotok. Ako imate problema sa cirkulacijom ili lošu ishranu to može dovesti do gubitka kose.

5. Medicinska stanja

Medicinska stanja kao što su hipertireoza, dijabetes i lupus su povezani sa gubitkom kose i njenim proređivanjem. Prisustvo parazita, kao što su Tinea, takođe može oštetiti folikule i dovesti do proređenja kose ili opadanja u pečatima. Hemoterapija i terapija zračenjem, često se koristi za lečenje raka i obično izaziva gubitak kose, ali kosa počne ponovo da raste kad se tretman završi.

6. Svakodnevno šamponiranje

Svakodnevno šamponiranje neadekvatnim šamponom je još jedan razlog proredjivanja kose. Skalp sadrži prirodna ulja koja pomažu vašoj kosu da ostane zdrava. Tako što skidaju ta prirodna ulja jake hemikalije sadržane u većini šampona uzrokuju da kosa postane suva i krta, i njeno ispadanje je lakše.

7. Tretmane kose i oblikovanje frizure

Stil frizure koje vuku folikul, kao npr. *jež* frizura, kosa vezana u rep, i previse gela mogu da ubrzaju opadanje kose. Hemiski tretmani, farbe, i fenovi mogu isto da oslabe i oštetu kosu i da uzrokuju brže gubenje kose. Zato kad birate stil frizure, neka bude neka koju Vaša kosa može da izdrži.

I pored toga što je genetska predispozicija bitna za razvoj nasledne ćelavosti nije presudna jer i gore navedeni uzročnici na koje ukazuje medicinski tim trihološkog centra 101 HAIR CLINIC mogu uzrokovati opadanje kose. Bitno je na vreme otkriti uzrok i preduzeti odredjene mere kako bi terapija bila uspešnija.

Trihološka analiza kose

Trihološka analiza omogućava procenu stepena opadanja, procenat izgubljene kose, trend opadanja i pre svega mogućnost ponovnog rasta. Od specifičnih dermoskopskih promena dlaka i folikula, može da se ustanovi forma opadanja, njen stadijum i zašto opada kosa.

Od stanja folikula može da se proceni da li je kosa trajno izgubljena ili postoji mogućnost ponovnog rasta. Svakako se pregleda kapilicijum i pore da bi se utvrdili znaci masćenja, peruti, zapaljenja, senzitivnosti kapilicijuma. Trihološki softver sa svojom bazom informacija omogućava praćenje rezultata kod pacijenata i transparentnost u progresu tretmana.