UNOSITE VIŠE HRANE KOJA JE BOGATA SILICIJUMOM DA BI OČUVALI ZDRAVLJE VAŠE KOSE

oats1939-te, dobitnik Nobelove nagrade, professor Adolf Butenandt je dokazao da život ne može postojati bez silicijuma (takođe poznat kao silicijum dioksid).

Silicijum je od suštinskog značaja za razvoj skeleta kod ljudi. Takođe je važna komponenta kose, i smatralo se da adekvatan unos silicijuma može da spreči ćelavost i da stimuliše rast kose. Silicijum je prisutan u velikim količinama u velikom broju namirnica: krompir, jagode, zelene i crvene paprike, krastavac, ovas, ječam, pšenica, proso, pirinač, klice pasulja i špargle.

Obrada hrane kao i hemijsko tretiranje zemljišta gde raste povrće i pšenica,mogu značajno smanjiti količinu silicijuma u namirnicama. Zato se i preporučuje unos organski gajenih i netretiranih namirnica.