Seboroični dermatit je , po definiciji,papiloskvamozni poremećaj koji se javlja na koži bogatoj lojnim žlezdama i sebumom, poput kapilicijuma, lica i trupa. Osim sebuma, ovaj dermatit se povezuje i sa gljivicom Malassezia, imunološkim abnormalnostima i aktivacijom komplementa. Obično se pogoršava pri povećanoj vlažnosti, sezonskim promenama, kod trauma (kod češanja) ili kod emocionalnog stresa. Ozbiljnost varira od blagog perutanja do eksfolijativnog eritrodermatita. Može da se pogorša kod Parkinsonove bolesti i AIDS-a.

Seboroični dermatit je čest kožni poremećaj koji se javlja uobičajeno na kapilicijumu, izazivajući upornu perut, svrab i crvenilo na koži koja se ljušti. Može da se javi i na licu, grudima, leđima i drugim zonama tela koje imaju više lojnih žlezdi.

Prevalenca seboroičnog dermatita je 3% -5%, i prisutna je kod cele svetske populacije. Perut, najblaža forma ovog dermatita je verovatno najčešća i procenjuje se da zahvata 15%-20% populacije.

Seboroični dermatit je povezan sa normalnim nivoom Malasseza-e, ali sa abnormalnim imunološkim odgovorom. Helper T-ćelije, fitohemaglutinin i konkavalin stimulacija, titar antitela, su smanjeni uporedo sa kontrolnim subjektima. Doprinos Malassezia gljivica u seboroičnom dermatitu verovatno proizilazi iz njihove lipidne aktivnosti, oslobađajući zapaljenske slobodne masne kiseline, kao i iz njihove sposobnosti da aktiviraju alternativni komplementarni put.

about
about