SEBOREIČNI DERMATITIS

dermatitSeboreični dermatitis, kao forma hroničnog poremećaja kože, nažalost ne može da se izleči. Međutim,dosadne simptome češanja,crvenila,ljuspice,iritacija i neprijatni osećaj kože mogu da se kontrolišu. U osnovi seboreičnog dermatitisa je povećano mašćenje, na koje se nadovezuje proliferacija Malassezia gljivice što se manfistira perutom. Takođe, kod sebroroičnog dermatita otkrivene su i imunološke abnormalnost i aktivacija alternativnog komplementarnog puta, zbog čega se javljaju dodatni simptomi i zbog čega je i lečenje teže.

Međutim ,poznavajući ovaj patofiziološki mehanizam, doktori troholozi iz 101 HAIR CLINIC su usmerili tretman primarno prema regulisanju mašćenja i količine gljivice. U prvim fazama tretmana, protokol ne uključuje intenzivne aparate za čiščenje zbog osetljivosti skalpa. Kombinacija medicnskog šampona i šampona na bazi propolisa pomažu da se prvo odstrani perut a specijalnim tonikom se smiruje inflamacija kože. LED terapija smanjuje gljivičnu proliferaciju. Produžuje se sa kontrolom mašćenja sa toncima koji razgradjuju i odstranjuju masnoće koje su osnova za razvoj infekcije.

Pravilno vodjenje slučaja u zavisnosti od njegove težine rezultira dugoročnom stabilizacijom. Tretman za pacijenta nadalje je samo regulacija mašćenja i peruti ali i pridržavanje saveta o načinu ishrane i stila života.