PITANJA PACIJENATA

pitanjePITANJE:
Imam 21 godinu. Imao sam veoma dobru kosu ali sam iznenada ugledao nakon šišanja jedno polje bez kose na levoj strani moje glave. Sa 17 godina sam imao isto polje bez kose ali na desnoj strani glave i to sam izlečio tako da sam na dalje imao normalnu gustinu kose. Medjutim, sada sam izgubio kosu na obe strane, ali moj centralni deo i bočni delovi glave imaju jaku gustinu kose. Veoma sam uplašen i brinem se. Odlučio sam da obrijem moju glavu tako da mi bude lakše da stavim ulje na nju i da je lakše perem. Da li će brijanje, korišćenje dobrog ulja i kvalitetnog šampona i dobra ishrana rešiti moj problem?

ODGOVOR:
Da bi se pravilno postavila dijagnoza i utvrdio razlog vašeg neujednačenog gubitka kose, trebalo bi da uradimo pregled (trihološku analizu) kako bi se uz pomoć trihoskopa detaljno pregledala pogođena područja.
Za sada, bez ovih vizuelnih informacija i dodatnih medicinskh informacija, kao što su da li pijete neke lekove (gubitak kose može biti sporedni efekat određenih lekova), možemo da vam pružimo samo opšte savete u vezi sa ovom vrstom gubitka kose. Spomenuli ste da se polja bez kose nalaze na kruni glave. Ovo bi moglo biti izazvano brojnim uzrocima: uključujući mušku naslednu ćelavost i, najverovatnije, alopeciu areatu.
Ako imate dugu kosu i često ste je nosili vezanu u rep baš u području gde gubite kosu, onda takođe može biti trakciona alopecija izazvana oslabljenjem folikula. Sva ova stanja se tretiraju profesionalnim tretmanima protiv opadanja kose i u našoj rubrici Uspešni rezultati možete videti primere pacijenata koji su uspešno izlečlii gubitak kose izazvan različitim uzrocima.
Rast kose će početi kada se vaše stanje pravilno dijagnostikuje od strane specijalista za kosu (doktora trihologa) i kada se odredi odgovarajuća terapija i njen protokol, koja najčešće uključuje proizvode iz 101 linije u njenom početku. Iako je dobra ishrana važna za vaše celokupno zdravlje, i pomaže da kosa dobija hranljive sastojke koji su joj potrebni za zdrav rast, to ne može da zaustavi gubitak kose ili stimulisati ponovni rast kose tamo gde nedostaje. Ukoliko želite više informacija vezanih za stanje Vaše kose, molimo Vas da nas pozovete kako bi zakazali pregled (trihološku analizu) u našoj klinici 101 HAIR CLINIC.