SEMENKE BUNDEVE ZA ZDRAV RAST KOSE

Posted on April 27, 2015
0

semkiSemenke bundeve sadrže masna ulja sa linoleinskom i oleinskom kiselinom , obe poznate po sprečavanju proizvodnje kancerogenih ćelija . Oni su takođe odličan izvor vitamina A , B6 i C. Pored toga , sadrže korisne hranljive materije kao što su cink , magnezijum , kalcijum i gvožđe . Sve ove hranljive materije će poboljšati vaše celokupno zdravlje , a samim tim i poboljšati zdravlje vaše kose . Seme takođe sadrže kukurbitin , jedinstvenu amino kiselinu koja može biti odgovorna za njihov pozitivan uticaj na rast kose . Veruje se da ulje iz semena bundeve utiče na nivo testosterona i androgena u telu .

Ove semenke su prepune omega-3 masnim kiselinama i stoga će vam kosa biti jača, mekša i sjajnija . Pročitajte i naučite više o tome kako zapravo semenke bundeve imaju uticaja na zdravlje vašeg dlake : Kao što je jasno iz gore navedenih činjenica , sada možemo reći da je njeno bogatstvo srednje ime i semenke bundeve će poboljšati vaše zdravlje , bilo da li je to telo , kosa ili koža . Bogate su vitaminom A, K , B ( biotin ) , cinkom i sumporom koji su suštinski važni za zdravlje vašeg skalpa i snagu dlake . Bogate su i vitaminom E , koji će vam takođe pružiti sjajnu kosu . Oni se smatraju odličnim namirnicama jer su bogate proteinima , dijetalnim vlakanima , vitaminima, mineralima i dobrim mastima za vaše telo . Zato se zaključuje da će se pobrinuti za vaše zdravlje uopšte i stoga je veoma zdrava užina .

B vitamin u semenkama bundeve pomoći će da se poveća rast kose dok vitamin C podstiče proizvodnju sebuma koji je prirodni balzam za kosu .

Dodajte ulje od semenki bundeve u salatama , jedite ih na miru kao užinu ili dodajte vašim jutarnjim žitaricama. Konzumiranje šake semenki dnevno može koristiti u borbi za rast kose .

Posebno u ovo doba godine , semenke bundeve su lako dostupne u mnogim prehrambenim prodavnicama I prodavnicama zdrave hrane.

NASLEDNI GUBITAK KOSE KOD ŽENA

Posted on April 27, 2015
0

nasledniIako se smatra da je opadanje kose pretežno problem muškaraca, pokazalo se da taj podatak nije tačan i na veliko razočarenje sve je češći i kod žena.

40% žena ima vidljivo proređivanje kose do 40-te godine, prema Američkoj Akademiji Dermatologa. Gubitak kose kod žena je uznemiravajuće i destruktivno po emocionalno zdravlje i samopouzdanje.

Na žalost, sredina je prinudila žene da stradaju u tišini! Generalno je prihvaćeno da muškari prolaze kroz taj proces ćelavosti. Za još veće žaljenje je što medicinska zajednica obraća malo pažnje na problem gubitka kose kod žena. Zbog toga što gubitak kose nije stanje koje ugrožava život, doktori često zanemaruju žalbe žena o intenzivnom opadanju kose i u osnovi objašnjavaju da “nije strašan problem’’ ili da “će trebati da se naviknu da žive sa tim’’. Svakako ovi doktori ne uzimaju u predvid da psihološka šteta izazvana gubitkom kose i osećaj izgubljene privlačnosti deluje destruktivno i frustrirajuće kao i bilo koja ozbiljna bolest, i da u suštini može da bude emocionalna osnova koja direktno može da utiče na fizičko zdravlje.

Američka Asocijacija za probleme gubitka kose (American Hair Loss Association) prepoznaje da opadanje kose kod žena je ozbiljno stanje koje menja život ženama i ne sme da se i dalje ignoriše.

Androgena alopecija, nazivana i muškom ili ženskom naslednom ćelavošću samo je poslednjih nekoliko dekada delimično proučavana i shvaćena. Mnogo su dugo naučnici verovali da razlog opadanja kose je predominacija muškog polnog hormona, testosterona, kojeg i žene normalno imaju u minimalnim količinama. Ali, dok je testosteron jezgro procesa ćelavosti, dihidrotestosteron se sada smatra za glavni uzrok. DHT (dihidrotestosteron) stvara se iz testosterona uz pomoć enzima 5-alfa reduktaze. Naučnici smatraju da nivo DHT-a koji se vezuje za receptore folikula dlaka kapilicijuma je presudno za opadanje kose. DHT minijaturiše folikule dlaka i onemogućava formiranje zdrave i kvalitetne dlake. Kosa slabi i sa vremenom se trajno gubi.

Ovaj hormonalni proces konverzije testosterona u DHT , koji oštećuje folikule dlaka, dešava se i kod muškaraca i kod žena.

U normalnim stanjima, žene imaju samo mali fragment nivoa testosterona koji imaju muškarci. Ali i niski nivo DHT-a može da izazove opadanje kose kod žena. U igri ulazi i genetska predispozicija koja se manifestuje preko osetljivosti folikula dlaka na DHT tačnije na broj receptora za DHT. Geni su presudni u najvećem broju slučajeva za pojavu ćelavosti kod žena. Isto tako, normalni nivo DHT-a može da izazove opadanje kose i kada imate hemijski tip tela koji je preosetljiv na normalni nivo supstanci, uključujući i hormone.

Svakako kada se nivo testosterona poveća DHT se povećava a to je još veći problem. DHT nivo može da bude povećan ali da bude u granicama koje doktori smatraju normalnim za testove, ali i oni mogu da budu dovoljno visoki da izazovu problem opadanja kose kod žena.

Mnogo je bitno da se naglasi da hormoni funkcionišu najbolje kada su u delikatnom balansu, pa muški hormoni i ne moraju da budu povećani da bi izazval problem kod žena. Njihovi suprotni hormoni, ženski hormoni, mogu da budu sniženi i tada dominantno dejstvo imaju muški hormoni među kojima i DHT. Takav disbalans isto tako izaziva probleme a jedan od njih je i gubitak kose. Policistični jajnici, određeni kontraceptivi, trudnoća i menopauza mogu da budu razlog da započne problem sa kosom.

Opadanje kose može da bude izazvano i disbalansom tireoidnih hormona, trudnoćom, bolestima, određenim lekovima koji mogu da deluju na faze rasta i opadanja dlaka. U suštini i ne javlja se uvek intenzivno opadanje kose već difuzno slabljenje kose celom površinom glave izraženije u određenim zonama. Hormoni su ciklični. Nivoi ženskih hormona se smanjuju kako se bliži menopauza i nakon toga. Ciklična priroda naše kose i hormoni su jedni od razloga zbog čega opadanje kose može da se poveća za kratko vreme čak i kada imate dugoročno smanjenje gubitka kose (i dugoročno povećanje rasta kose) dok ste na tretmanu koji kontroliše opadanje kose. U suštini i ne javlja se uvek intenzivno opadanje kose već difuzno slabljenje kose celom površinom glave izraženije u određenim zonama.

Razumevanje razloga koji dovode do opadanja kose kod žena je preduslov za uspešno planiranje tretmana i efikasno postizanje rezultata.

Tretmani za stopiranje gubitka kose u 101 HAIR CLINIC  bazirani su ka blokadi dejstva *odgovornog* za opadanje, DHT. Proizvodi sa herbalnim ekstraktima koji imaju regulativno dejstvo na DHT su neophodni. Ponekad su potrebni fitoestrogeni koji će da pomognu aktivnost ženskih hormona koji su prirodna zaštita kose. Na taj način suptilno se pomaže u normalizaciji delikatnog nivoa hormona na nivo kapilicijuma, bez ikakvih sistematskih nus pojava. Koliko se ranije počne sa tretmanom toliko su rezultati bolji. Dugogodišnje trajanje problema sa kosom dovodi do trajnog uništavanja korena i nemogućnost ponovnog rasta kose. Pravovremeni početak biostimulativnim tretmanima omoguća optimalan rast i maksimalni efekat gustine kose.

REŠITE PROBLEM SEDE KOSE

Posted on April 27, 2015
0

sedaZašto naša kosa postaje siva ili bela?

Dr. Desmond Tobin, profesor molekularne biologije sa University of Bradford u Engleskoj sugeriše da folikul ima *melanogeni biološki časovnik* koji smanjuje ili stopira aktivnost melanocita, rezultirajući smanjenjem pigmenta koji dobija naša kosa. Ovo se dešava tačno pre nego ispadne dlaka, pa zato koreni uvek izgledaju bledi.

Još više, Dr. Tobin ukazuje da kosa beli zbog godina i genetike, na takav način da geni regulišu iscrpljivanje pigmentnog potencijala svakog individualnog folikula dlaka. Ovo se dešava u različitim stepenima kod različitih folikula. Kod nekih osoba se to dešava brzo, a kod nekih postepeno u toku nekoliko dekada.

Ima i drugih faktora koji menjaju pigmentaciju kose, praveći je svetliju ili tamniju. Naučnici su ih podelili na unutrašnje i spoljašnje faktore. Unutrašnji faktori: genetski defekti, hormoni, raspored tela, uzrast. Spoljašnji faktori: klima, zagađivači, toksini, izloženost hemikalijama.

Sa Strategy 4 steps postepeno i diskretno možete da vratite pigmentaciju kose iz bele ili sive preko svetlo kafene do tamno kafene i crne. Kao što sa gubitkom pigmenta kosa beli tako Strategy 4 steps postepeno vraća pigment dlake, na sasvim prirodan način. Kada se aplicira Strategy 4 steps gel, on se apsorbuje u dlaci, integriše se sa proteinima dlaka i obnavlja pigment. Količina novodobijenog pigmenta posle jednog nanošenja je dovoljna samo da da izraženo svetlu kafenu boju dlake, ali ne i da da drastičnu promene boje. Zato repigmentacija Strategy 4 steps-om je veoma diskretna, bez šokantne promene boja. Čak i jedna aplikacija je dovoljna za prirodnu pigmentaciju kose, naročito kod potpuno bele kose. Sa svakim narednim apliciranjem gela količina pigmenta u dlaci je veća i boja kose je intenzivnija, sve do dobijanja tamno kafene boje ili crne boje.

Ono što čini ovaj tretman unikatnim je to što vi sami određujete koliko pigmenta želite da imate. Ako želite potpuno da vratite svoju prirodnu boju kose, onda gel aplicirate četiri ili više puta zavisno od vaše prirodne boje. A, ukoliko želite samo diskretno kamufliranje sivih dlaka onda i dve aplikacije su dovoljne.

Druga značajna karakteristika ovog preparata je što ne menja boju kose koja nije seda. Znači deluje samo na belu kosu, a ne na već pigmentovanu kosu. Vaša prirodna boja kose biće zadržana. Naročito značajno za Strategy 4 steps po čemu se razlikuje od raznih hemijskih proizvoda za bojenje kose je što ne sadrži hidrogen, amonijak, niti kancerogene materije. Kosa posle tretmana je zdrava, meka, sjajna i pigmentovana. Pigment se ne ispira, ali za održavanje efekta potrebno je nanositi jednom mesečno.

saveti* Nemojte da koristite četke sa plastičnim ili metalnim zupcima. Koristite četke sa prirodnim dlakama. Kao na primer četke sa svinjskim dlakama. Ove četke su jedne od najboljih zato što deluju na smanjenje mogućnosti pojave rascvetalih vrhova. Ovo je rezultat pre svega zahvaljujući tome što četke sa svinjskim dlakama su izrađene tako što same dlake se nalaze u optimalnoj gustini i rastojanju što pak omogućava da pri češljanju kose dođe do zatvaranja kutikula dlaka i lako se distribuišu prirodna masla svuda po dužini kose čineći kosu mekom i sjajnom. Za duži vek trajanja vaše četke sa prirodnim svinjskim dlakama kao i za održavanje zdrave kose i kapilicijuma, potrebno je redovno čišćenje četke, zato što samim češljanjem četka akumulira razne nečistoće i masla sa kose. Ukoliko četka nije dobro očišćena, ovakva nečistoća i masla pnovo će biti nanesena na vašoj kosi i kapilicijumu.

* Redovno masirajte kožu glave (kapilicijum) radi bolje cirkulacije krvi. Masaža kapilicijuma je veoma važna u održavanju zdrave kose i pomaže u podsticanju rasta zdrave i čvrste kose. Koren kose se podhranjuje pomoću veoma malih krvnih sudova koje nose kiseonik i hranjljive materije do njih a iznose ugljen dioksid i druge otpadne materije. Preporučljivo je da svako jutro stimulišete cirkulaciju krvi na kapilicijumu. Za ovakvo nešto koristite vaše ruke, masirajte kapilicijum pod pritiskom sa nežnim pomeranjem same kože na glavi, ali nikako sa trljanjem kapilicijuma ili grebanjem noktima. Započnite sa masažom vašeg čela, i postepeno masirajte sve do vašeg vrata. Nekoliko minuta su dovoljni da potpuno podstaknete cirkulaciju krvi vašeg kapilicijuma.

* Obavezno koristite pH izbalansiran šampon i kondicioner koji bi odgovarao prirodnom pH vaše kose. Sapun uopšte nije dobar za pranje kose. Pri izboru šampona uvek kupujte 100% prirodne šampone naročito šampone koji u sebi ne sadrže paraben, silikon i druge štetne sulfate. Prirodni šamponi ne prave veliku penu pri pranju kose, naprotiv oni čiste kosu i kapilicijum najbolje i na najprirodniji način. Oni šamponi koji mnogo pene u suštini u sebi sadrže paraben koji ne samo što ne čisti adekvatno kožu i kosu već silikoni prisutni u njima se talože na samoj koži izazivajući postepeno zatvaranje pora koji dugotrajno mogu da izazovu problem kapilicijuma i dopunski stimulišu opadanje kose. Prirodni šamponi značajno mogu da poboljšaju stanje vaše kose i kapilicijuma zato što uopšte ne oduzimaju prirodna masla koja se luče na vašem kapilicijumu i kosi i koji hidriraju i štite od svakakvih spoljašnjih uticaja.

* Perite kosu srednje zagrejanom vodom, ali u nijednom slučaju vrelom vodom. Vrela voda ne samo što neće da očisti nečistoću već će izazvati dopunski i suvoću vaše kose. Posle pranja sa mlakom vodom, na kraju prođite kosu hladnim mlazom vode. Ovo će pomoći da se zatvore pore i kutikule dlaka i omogućiće sjaj kose.

* Izbegavajte često feniranje ili izlaganje kose presama pod visokom temperaturom. Ukoliko morate to da činite onda gledajte da se svede na minimum. Preporučljivo je da se kosa isuši nežno uz pomoć peškira, bez pritom da je trljate peškirom da ne bi došlo do oštećenja kapilicijuma i kidanje kose.

* Minimizirajte hemisko tretiranje kose. Hemikalije će promeniti osnovnu strukturu dlaka i učiniće vašu kosu slabom i neotpornom na dalje kidanje i oštećenje.

* Oni koji su skloni pojavi rascvetalih vrhova kose preporučljivo je da skrate njihovu kosu na svakih 6 nedelja sa ciljem da se omogući rast čvrste i zdravije kose.

prirodni

Iznenadni gubitak kose je veoma bolno iskustvo. Jedan od vodećih faktora koji indikuju iznenadni gubitak kose je hormonalna neravnoteža što može biti rezultat loše ishrane i psiholoških problema, kao što su stres i anksioznost. Većina ljudi ne poznaje kako stres deluje na celokupno zdravlje čovečkog organizma. Jedina dobra stvar u vezi stresa je što može da učini da čovek ostane fokusiran na određene zadatke, u suštini, neki pojedinci mogu da rade veoma dobro pod stresom sa manje nadzora. Ipak, teške forme stresa mogu da dovedu do iznenadnog gubitka kose, praćeno i drugim zdravstvenim problemima.

U normalnim uslovima dnevno se gubi oko 100 dlaka, u poređenju sa osobama koje se suočavaju sa stresom kod kojih se gubi oko 300-400 dlaka dnevno. Gubitak kose koji je rezultat stresa dešava se 2-3 meseca nakon stresne okolnosti. Uobičajeno, gubitak kose u takvim slučajevima prestaje posle odstranjivanja stresnih situacija. Za ovaj oblik opadanja kose postoje nekoliko načina koji mogu pomoći ne samo da se zaustavi gubitak kose i njeno ponovno obnavljanje već i da se smanji stepen stresa.

* Redovno bavljenje sportom/vežbanje – Redovno vežbanje pomoći će vašem telu da stimuliše cirkulaciju krvi. Ukoliko vežbanje postane vaša dnevna rutina, tada i jedan čas je dovoljan da deluje na vaš način i stil života što bi rezultovalo smanjenjem gubitka kose kao rezultat smanjenog nivoa stresa i dopunski će delovati na celokupnu kondiciju vašeg organizma.

* Dobar san – Svi smo svesni da odraslima je potrebno 7-9 sati spavanja da bi se osećali prilično opušteno. Dobar san je od vitalnog značaja za vaše blagostanje. Neki ljudi tvrde da im je dovoljno malo sna, međutim, nekoliko istraživanja je pokazalo da ljudi koji spavaju nekoliko sati su bili ispod proseka u ostvarenju njihovih radnih zadataka naročito u oblasti intelektualnih zadataka, u odnosu na one koji su spavali 7-8 sati. Nedovoljan san može biti dopunski razlog za stres organizma koji može da rezultuje iznenadnim gubitkom kose.

* Pravilna ishrana – Održavanje zdrave ishrane i konzumiranje hrane bogatom prirodnim vitaminima, proteinima i mineralima ne samo što je dobro za vašu kosu već je odlično i za celokupno zdravlje vašeg organizma. Preko konzumiranja kvalitetne hrane unosite sve potrebne hranljive sastojke koje mogu biti neophodni vašem organizmu.

Sva ova prirodna rešenja opisana gore sigurno će vam pomoći da se smanji vaš stres i poboljša rast i struktura vaše kose. Međutim, ukoliko je stres trajao duže vreme, moguće je da je ostavio vidljivo proređenje vaše kose. U tom slučaju radi optimalnog oporavka vaše kose potrebno je da se uključe i dopunski tretmani i set klinički dokazanih prirodnih proizvoda koji dopunski bi pojačali oslabljeni koren kose, podhranili bi ga potrebnim hranljivim materijama, omogućili bi im kiseonik i na taj način bi se stvorili optimalni uslovi za ponovno vraćanje funkcije folikula da produkuju zdravu i kvalitetnu dlaku. Ukoliko ne reagujete na vreme, stres može da ostavi trajne posledice u odnosu na gubitak kose koja zatim nepovratno bi bila izgubljena. Da bi se utvrdio stepen oštećenja i slabost kose kao rezultat stresa u 101 HAIR CLINIC  koristi se najsavremenija sofisticirana kompijuterska analiza kose i kapilicijuma, sa kojom se vrši tačno utvrđivanje sastojaka korena dlaka (folikula) i stanje samih kutikula dlaka (spoljašnji deo kose).

telogenUtvrđeno je da čak 1 od 4 žena ima problem sa gubitkom kose do svoje 35 godine! Kod mnogih, razlog je povezan sa naglim hormonalnim promenama koji prate pubertet ili predstavljaju glasnik menopauze. Za druge pak, gubitak kose može da se javi kao rezultat visoko stresnih situacija, dijeta ili hroničnih bolesti.

Postoje dva vodeća razloga gubitka kose kod žena, nasledna ženska ćelavost (androgena alopecija kod žena) i telogen efluvijum. Androgena alopecija se manifestuje gubitkom kose na kruni glave i može da se sretne kod različitog uzrasta. Telogeni efluvijum javlja se tipično u kasnim godinama života obično kod žena u njihovim 40-tim, 50-tim ili 60-tim. Kao što samo ime sugeriše, dešava se kada folikuli dlaka uđu u telogenu fazu (faza opadanja) prerano i obično iznenada. Kod većine osoba, u bilo kom momentu 5-15% kose na kapilicijumu je u telogenoj fazi.

Telogeni efluvijum javlja se kada fiziološki stres ili hormonalna promena izazove ogroman broj dlaka da istovremeno pređu u telogenu fazu.
Simptomi telogen efluvijuma su opadanje kose, difuzni gubitak kose na nivou celog kapilicijuma i povećan broj otpadnutih dlaka (nalazite ih na podu, na jastuku, posle pranja itd.). Iako normalno opadanje je oko 100 dlaka dnevno, osobe sa telogen efluvijumom gube 100-400 vlakana dnevno. Ponekad se oseća smanjena gustina kose. Kod obe forme efluvijuma kosa se gubi difuzno, preko celog kapilicijuma. Potpuna ćelavost se ne sreće.

Najčešći dokumentovani razlozi za pojavu telogen efluvijuma uključuju: Stres!

Američka Asocijacija koja se bavi problemom gubitka kose objavila je: “Izgleda da zaista ima veze između fiziološkog stresa, promena u biohemiji folikula dlaka i prelazak većine folikula u telogen fazu”. Nekoliko studija podržavaju ovu korelaciju, i demonstriraju da visoki nivo stresa može izazvati da individualne dlake prerano uđu u fazu opadanja i na kraju da opadnu.

Dva najčešća problema koja izazivaju opadnje kose su hronična oboljenja i dijete. Većina dermatologa veruje da hronični stres može postepeno da se odrazi negativno na rast kose i da dovede do hroničnog telogen efluvijuma. Primeri za takav stres su hronične bolesti, teške infekcije, trudnoća i porođaj, ali i emotivni stresovi poput razvoda, smrtnog slučaja i drugih signifikantnih životnih dešavanja čiji je ishod nesiguran i zastrašujući.

1. Dijeta i nutritivna definicija. Kosa ima potrebu za određenim vitaminima, mineralima i aminokiselinama da bi rasla normalno. Primer, nedostatak vitamina A, gvožđa ili proteina može da inhibiše normalan i zdrav rast dlaka.

2. Fizička trauma koja uključuje velike telesne povrede, teške operativne zahvate, saobraćajne nezgode mogu da *šokiraju* folikule i da izazovu njihov prelazak u telogenu fazu.

3. Medikamenti. Opadanje može da bude nus efekat od strane određenih medikamenata poput antidepresiva (i drugih medikamenata za promenu raspoloženja), medikamenti za akne, antikoagulanti itd. Prekid upotrebe kontraceptivnih tableta isto tako izaziva opadanje kose.

Kosa koja je opala kod telogen efluvijuma u određenim situacijama može spontano da se regeneriše, objašnjavaju u 101 HAIR CLINIC. Ponekad u momentu kada zapazite da vaša kosa intenzivnije opada, ona je već počela da se obnavlja i da ponovo raste. Ali, isto tako u mnogim slučajevima telogeni efluvijum može da bude prva faza razvoja nasledne ženske ćelavosti. Preporučljivo je uvek kada zapazite povećano opadanje vaše kose u odnosu na ranije potražite savet i pomoć stručnog lica.

Trihološka analiza kose i kapilicijuma i anamnestički podaci najčešće su dovoljni da bi se procenila ozbiljnost opadanja kose. Na osnovu dobijenih informacija, Vaš problem može samo da se prati ili da se da predlog za određeni tretman, ako stanje traži ozbiljan pristup. I ne sekirajte se! Tako reći 25% žena zapazilo je znake gubitka kose do svoje 35 godine i u najvećem broju slučajeva uspešno se rešava adekvatnim tretmanom – stimulacijom rasta kose.

KAKO GEL UTIĆE NA KOSU

Posted on April 27, 2015
0

gelGelovi za kosu sadrži alkohol koji može izazvati oštećenja na kosi. Oni se nanose lokalno, što znači da ih treba nanositi samo na kosu, a ne na skalp. Postoje u obliku gela, tečnom i sprej obliku. Gelovi za kosu sadrže veštačku supstancu, koja se zove PVP, koja je potrebna da bi se oblikovala kosa, po želji. Polimer prisutan u PVP uglavnom istopljen u vodi ili alkoholu je rješenje koje formira čist film između svake dlake i pomaže u grupisanju pramenova kose I kosa ponekad prkosi gravitaciji!

Ali da li su gelovi za kosu sigurni? “Gelovi za kosu su uzrok gubitka kose “je još uvijek vrlo popularan neistinit mit oko gubitka kose!

Iako gelovi za kosu ne mogu biti razlog zašto gubite kosu, oni definitivno mogu biti razlog zašto imate suvu, grubu ili kosu sklonu kidanju. Glavni razlog zašto gel za kosu može biti štetan za nečiju kosu je zbog sastojaka. Gelovi za kosu obično sadrže mnogo hemikalija koje mogu oštetiti ne samo kosu, već I vaš scalp( kožu glave).

Ovo su neke od hemikalija koje se obično nalaze u gelovima za kosu:
Polikuaternium – 11
miris Tetranatrijum EDTA
Methilchloroisothiazolinone

I ako gore pomenuti sastojci su samo neki među ogromnim brojem hemikalija koje se koriste kao sastojci u raznim gelovima za kosu, takođe je jednako veliki spisak neželjenih efekata izazvanih hemikalijama ! Neželjeni efekti se kreću od toksičnog dejstva na ljudski imuni sistem, na aktivnosti u mozgu i nervnom sistemu do mogućih efekata na čulne organe. U stvari, neki od hemikalija koje se koriste kao sastojci u gelovima za kosu su još poznati kao mogući kancerogeni npr: Polikuaternium – 11. Međutim, klinička ispitivanja nisu ipak još potvrdila da li je kancerogen.

Da li bi trebalo da koristimo gel ili ne?

Nema štetnosti ako se gel za kosu povremeno nanosi samo na dlaku.

Razgovarali smo sa poznatim trihologom, dr Dhiraj Chintavar koji je bio mišljenja da i gelove za kosu ne bi trebalo redovno koristiti- ” Gelovi za kosu doprinose oštećenju dlaka i ne bi trebalo da se redovno koriste. Kao redovna dnevna upotreba može uzrokovati da kosa postane krta, gruba i oštećena što zauzvrat može dovesti do gubitka kose “. Dr Chintavar takođe dodaje da iako je korišćenje gela za kosu prihvatljivo, treba pokušati svesti to na minimum.

Još jedna stvar koja može da prouzrokuje oštećenje kose je ako postoji alkohol u gelu za kosu kao sastojak. Alkohol, kao sastojak je poznat po isušivanju kose i oštećuje je u tom procesu, pa bi bilo dobro ne koristiti gelove za kosu koji imaju alkohol kao sastojak.

cigariNajnovija istraživanja otkrivaju da osim genetike I drugi faktori kao preterano konzumiranje alkohola i/ili pušenje povečavaju rizik od opadanja I istanjenja kose kod muškaraca I žena. Oba pola su zahvaćena različito.

“Ono što možemo da kažemo je da smo identifikovali faktore koji mogu I da povećaju I da smanje rizik, I kod muškaraca I kod žena,nezavisno od genetske predispozicije” kaže dr Bahman Guyuron,šef odelenja za plastičnu hirurgiju u Case Western Reserve School of Medicine,Ohajo,SAD.

On je prezentovao svoja saznanja od 2 studije na godišnjem sastanku plastičnih hirurga.U prvoj studiji focus je bio na 84 identičnih blizanaca,svaki od njih ima popunjen upitnik za životne navike,a bili su sledeđeni I nivoi hormona u krvi I detaljne fotoanalize njihove kose.Studije koje obuhvataju identične blizance su naročito značajnei zato što svaki bliznanac ima identične gene kao I drugi,I na taj način se isključuju genetske razlike koje mogu da budu potencijalna predispozicija za bolest.

Lekarski tim je zabležio da žene koje duže vremena puše cigarete imaju veće proređenje kose na temporalnim delovima glave.Istorija određenih kožnih stanja I problema može da pridonese opadanju kose u tim zonama,dok konzumiranje nekoliko caša alkohola nedeljno smanjuje rizik.

Gubljenje kose na kruni glave,gonjem centralnom delu,kod žena je povezano sa dijabetom,odredjenim kožnim oboljenjima ili pušenjem.
Prema saznanjima iz studije,žene koje piju kafu,koriste zaštitu od sunca(pr.kapa) Ili su srečno udate imaju manji ukupni rizik.

Rezultati od drugih studija radjenih na 66 muškaraca,identičnih blizanaca su sledeći: osim pušenja I izloženosti suncu,problem sa perutom može da poveća rizik od opadanja kose u medijalnoj liniji , dok kumulativno dejstvo prekomerne izloženosti suncu I istorija kancera povečavaju rizik od opadanja u temporalnim delu I kruni glave.

Muškarci koji ne vežbaju redovno i imaju visok krvni pritisak takodje imaju povećan rizik od opadanje kose u centralnom,medijalnom delu skalpa.

Naš je savet da probate da promenite neke loše životne navike kako bi pomogli sebi da imate zdraviju I kvalitetniju kosu.

laser‘’Laserska terapija za rast kose – LLLT (Low Level Laser Therapy) je najnapredniji, najefikasniji i obećavajući nehiruški tretman protiv opadanja kose, namenjen i muškarcima i ženama’’ objašnjava- Dr. Bradley Kurgis, svetski poznati ekspert za tretmane regeneracije kose i član Američkog Borda za transplataciju kose (American Board of Hair Restoration Surgery).

Danas, LLLT je najbolje shvaćena i objašnjena od strane eksperta poput Dr. Michael Hamblin-a, profesora dermatologije pri Univerzitetu Harvard i rukovodioca Velman Centra za Fotomedicinu i Fotodinamiku, koji objašnjava: ‘’LLLT je bezbedan, neinvazivan tretman za muškarce i žene koji imaju problema sa gubitkom kose. LLLT tehnologija bazirana je na pravim laserskim diodama koje emituju svetlosnu energiju koja se apsorbuje na kožu glave i stimuliše rad ćelija, poboljšava dostavu više nutritijenata i kiseonika do folikula dlaka. Sa podsticajem ćelijskog metabolizma i smanjenjem štetnog efekta DHT-a, laserska svetlost se pokazala da ne samo što usporava gubitak kose, već promoviše i rast nove kose. Time ova laserska tehnologija je jedna od najadekvatnijih rešenja u borbi protiv opadanja kose’’.

Naučni termin za ovakav proces podsticanja rada ćelija je ‘’fotobiostimulacija’’. Četiri najbitnija efekta fotobiostilmulacije su: povećanje ATP-a i sinteza proteina, poboljšana ćelijska deoba, promena u permeabilnosti ćelijske membrane i pojačana krvna cirkulacija kao posledica dilatacije krvnih kapilara.

Dr. Michael Hamblin, sa univerziteta Harvard dalje opisuje mehanizam dejstva laserske svetlosti na rast ćelija kapilicijuma, u koje spadaju i ćelije folikula dlaka. Kao što je DHT (dehidrotestosteron) agens u telu koji blokira folikule dlaka, tako LLLT (laserska terpija) otvara puteve do ćelija, stimulišući cirkulaciju i obezbeđujući ćelijama da apsorbuju hranljive materije i izbace toksine.

Kako tačno laserska terapija deluje na rast ćelija?

LLLT se pokazala u više hiljada objavljenih studija da poboljšava funkciju, razmnožavanje i preživljavanje ćelija. Laserska svetlost se apsorbuje od strane mitohondrija u ćelijama, povećava ćelijsko disanje i indikuje aktivaciju faktora transkripcije. Na taj način laserska energija obezbeđuje rast i replikaciju ćelija od korena dlake i održava rast dlake, suprostavljajući se efektima koje izaziva DHT.

LLLT deluje na ceo folikul dlake! Pri korišćenju *hladnog lasera* sa tačno određenom jačinom preporučenom od strane FDA (USA Food and Drug Administration), laserska svetlost prodire do nivoa glavnih krvnih sudova korena dlake, i to ne više od 6 mm.

Cilj LLLT je da se normalizuje ciklus rasta dlake! Laserska terapija stimuliše ćelijski metabolizam, apsorpciju nutritijenata i oslobađanje toksina preko dejstva mitohondrija ćelija. Mitohondrije su *energetske fabrike* ćelija, a laserska svetlost direktno im predaje energiju. Održavanje i adekvatan režim tretmana povećava efekat LLLT. Često upoređivan sa *bildovanjem* mišića vežbanjem, akumulacija energije koja se donosi ćelijama može da da produžen i trajan efekat produkcije ćelija u folikulu dlaka.

U oktobru 2003 ISHRS.org (International Society of Hair Restoration Surgeons), Međunarodno društvo hirurga za transplataciju i restavraciju kose, podnelo je pres objavu do FDA koja se odnosi na rezultate kliničkih studija laserskom terapijom kose. Dr. Martin Unger iz Toronta prikazuje sumirane rezultate:

*100% muškaraca ima stabilizciju opadanja kose frontalno i u temenom delu

* 87% žena ima stabilizaciju opadanja kose frontalno , 100% žena ima stabilizaciju opadanja kose u temenom delu

* 75% žena ima rast kose u frontalnoj regiji

*96,4% žena ima rast kose u temenom delu

2010 godine, objavljena je studija koja demonstrira sledeći uspeh laserskog tretmana kose: 97% subjekata ima 20 % povećan broj dlaka 89% subekata ima povećanje od 30%, 57% subjekata ima povećanje od 50%. Zaključak ove studije je da pravilno isplanirani LLLT tretmani kose laserskom svetlošću talasne dužine od 650 nm je medicinski signifikantan tretman kod muške i ženske ćelavosti.

Saglasno svetskim trendovima, LLLT se primenjuje sa ogromnim uspehom i u 101 HAIR CLINIC. Laserska aparatura u 101 HAIR CLINIC  je pre svega pravi laser (a ne Led svetlost)! Nije svaka crvena svetlost laserska svetlost, a samo laserska svetlost klinički dokazano daje rast kose! Laserski aparat u 101 HAIR CLINIC centru obezbeđuje istovremeno stimulaciju celog kapilicijuma, što obezbeđuje apsorpciju potrebne doze energije od strane folikula kose. Tako za kratko vreme tretman daje maksimalan efekat. Adekvatni parametri laserske energije, pravilno isplaniran broj i raspored tretmana obezbeđuje ne samo odlične rezultate već i dugoročno zadržavanje postignutih rezultata.

TRUDNOĆA I GUBITAK KOSE

Posted on April 27, 2015
0

trudnocaОко 90 % vaše kose raste u jednom trenutku , dok je drugih 10% u fazi mirovanja . Na svaka dva do tri meseca kosa koja je u fazi mirovanja opadne i tako omogući novoj kosi da izraste iz svog mesta. Telogen effluvium je preterano opadanje kose koje se javlja jedan do pet meseci nakon trudnoće . To nije neobično,utiče na negde izmedju 40 do 50 % žena, ali kao i većina promena tokom trudnoće, to je privremeno.

Tokom trudnoće dolazi do povećanja nivoa hormona estrogena.Estrogen izaziva kosu da ostane u fazi rasta i stimuliše rast vaše kose. Dok ste u drugom stanju, trebalo bi očekivati gustu i lepu kosu.

Gubitak kose koji je povezan sa trudnoćom obično se javlja nakon porodjaja. Tokom trudnoće, povećan broj dlaka je u fazi mirovanja. Ovaj uslov nije dovoljno ozbiljan da izazove polja bez kose ili stalni gubitak kose, i trebalo bio da počne da se smanjuje u roku od 3-4 meseci nakon porodjaja. Ako mislite da imate neobičan gubitak kose, dok ste u drugom stanju, to može biti posledica nedostatka vitamina ili minerala. Najčešći period opadanja kose javlja se oko tri meseca nakon porodjaja. Porast hormona tokom trudnoće vas čuva od gubitka kose. Nakon porodjaja,hormoni se vrate na normalan nivo što dozvoljava kosi da opada i da se vrati u normalan ciklus. Normalan gubitak kose koji je odložen tokom trudnoće može ispasti odjednom.

Do 60% od vaše kose koja je u stanju rasta može ulaziti u telogen fazu mirovanja. Gubitak kose je obično izražen najviše 3 do 4 meseca nakon porodjaja kako bi se vaši folikuli podmladili.Kao što je ranije navedeno, ovo je privremeni gubitak kose i vraća se u normalu u roku od šest do dvanaest meseci.

Gubitak kose može biti izazvan bilo čime što podrazumeva promenu u ravnoteži hormona estrogena u vašem organizmu. Gubitak kose može biti posledica jednog ili više od sledećih:

1. Prekid kontraceptivnih pilula ili bilo koje druge hormonske terapije kontrole radjanja

2. Pobačaj ili mrtvorodjenost

3. Abortus

4. Hormonski disbalans

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da imate zdraviju kosu i /ili da smanjite gubitak kose tokom trudnoće i nakon porodjaja:

1. Konsultujte se sa svojim doktorom da vam obezbedi pravilnu ravnotežu

2. Odbegavajte frizure koji opterecuju i stresiraju kosu

3. Jedite dijetu bogatu voćem i povrćem, kije sadrži flavonoide i antioksidante koji mogu da pruže zaštitu folikula i podstiču rast kose.

4. Koristite šampone i sredstva koji sadrže botin i silicijum

5. Kosa je krhka kada je mokra, pa budite nežni

6. Ukoliko je potrebno da koristite fen ili druge aparate što geju, pokušajte da koristite opciju hladjenja

7. Dopunite svoju ishranu sa sledećim vitaminima: Vitamini B kompleksa, Biotin ,Vitamin C, Vitamin E ,CInk

GUBITAK KOSE UZROKOVAN HEMOTERAPIJOM

Posted on April 27, 2015
0

hemoVerovali ili ne , gubitak kose ( alopecija ) zbog hemoterapije je jedan od najpotresnijh sporednih efekata hemoterapije . Gubitak kose se dešava zbog toga što hemoterapija utiče na sve ćelije u telu , ne samo na ćelije raka . Sluzokoža usta , želuca i folikula su posebno osetljivi jer se te ćelije umnožavaju brže baš kao i ćelije raka . Razlika je u tome što će se normalne ćelije oporaviti , što čini ove neželjene efekte privremenim . Gubitak kose ne dolazi sa svim hemoterapijama . Bez obzira da li vaša kosa ostaje kao što jeste , proredi se ili ispadne , zavisi od lekova i doziranja . Gubitak kose može se javiti već u drugoj ili trećoj nedelji posle prvog ciklusa hemoterapije , a može da se desi i da opadanje počne tek posle drugog ciklusa hemoterapije . Gubitak kose može da bude iznenadno ili sporo . Možete da izgubite svu vašu kosu ili samo deo nje . Kosa uobičaeno opada u pramenovima. Često se dogadja da gubitak kose prati i gubitak ostalih dlaka po telu, uključujući trepavice , obrve, pa čak i stidne dlake . U skoro svim slučajevima hemoterapijom indukovan gubitak kose, kosa će nastaviti rast posle tretmana .

Gubitak kose može da potraje od tri do šest meseci nakon završetka terapije ili može ponovo početi da raste dok se još uvek prima hemoterapija . Budite spremni za “novu kosu ” koja može da ima nešto drugačiju boju , teksturu , da se kovrdza ,oslabi I izgubi kvalitet. Zato bi naša preporuka bila da kad kosa počne da raste pomognete joj nekim preparatima za jačanje kvaliteta dlake!

Da li može da se spreči gubitak kose tokom hemotretmana ?

Tokom godina , bilo je pokušaja da se smanji gubitak kose pomoću uske trake ili ledenih kapa . Dok sve ove tehnike mogu smanjiti gubitak kose smanjenjem protoka krvi u koži glave i ograničavaju izlaganje folikula hemoterapiji , postoji teoretska zabrinutost da bi to moglo da smanji efikasnost lečenja u toj oblasti .

Šta se može učiniti kao kontrola gubitka kose zbog hemoterapije ?

Kontrola opadanja kose daje akcenat na rešavanje nelagodnosti zbog nedostatka kose i na štićenje glave od hladnoće ako živite u hladnim krajevima, kao i zaštitu od sunca . Sledeće opcije treba uzeti u obzir. Najbolja opcija je ona koja je najudobnija za vas :

Kratka kosa – skratite kosu kratko ako očekujete gubitak kose tokom hemoterapije . Pošto kosa obično ne opada ravnomerno , nekima gubitak kratke kose je manje zabrinjavajuć . Neki ljudi briju glave kada kosa počne da opada .

Perike – Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu perika ,najbolje vreme za to je bilo pre nego što izgubite kosu .Tada vam pomaze stručno lice da odaberete najbolju za vaš oblik glave.

Kape i marame – Neki ljudi smatraju da su najlakša , i najudobnija opcija kape i marame . To su obično one koje već poseduju ili već napravljene za ljude koji prolaze kroz hemoterapiju.

procitajtePrema specijalisti za restavraciju kose dr Alen Bauman, 20 % muškaraca počinju da gube kosu u svojim dvadesetim godinama. Dok genetika igra nesumnjivo veliku ulogu, ipak postoje i drugi faktori koji mogu da ubrzaju proces gubitka kose. Jedan od tih faktora je hrana.

’’ Kao i svakom drugom delu tela ili komponenti zdravlja, tako su i kosi potrebne različite hranljive materije da bi rasla i bila zdrava’’, kaže nutricionista Ranija Batajneh. ’’Sobzirom da se hranljive materije najpre distribuišu do vitalnih organa u našem telu, pre nego stignu do kose, naročito je važno da unesete dovoljno raznih hranljivih materija da bi se obezbedio zdravi rast kose.’’

U produžetku vam prezentujemo potrebne hranljive materije koje su esencijalne za zdravu kosu kao i produkti u kojima su ove hranljive materije sastavni deo:

Omega-3 masne kiseline

Osim što predstavlja hranu za mozak, omega -3 masne kiseline hrane ceo organizam. Kao takvi predstavljaju esencijalne nutritijente koji stižu sve do folikula kose i ćelijskih membrana na vašem kapilicijumu, i na taj način neguju folikule i promovišu rast zdrave kose. Dopunski, omega – 3 masne kiseline dodaju elastičnost vašoj kosi, sprečavajući da postane lomljiva. Ali morate biti svesni da naše telo ne može samostalno da proizvodi omega-3 masne kiseline, pa je jedini način da ih unosite putem konzumiranja hrane bogata njima.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: laneno seme, orasi, losos, tuna, kelj, maslo od semena repe.

Cink

Glavna funkcija cinka u našem telu je rast i popravka tkiva. U tom pravcu cink pomaže u očuvanju zdravlja vašeg kapilicijuma i kose. Cink isto tako reguliše hormone (uključujući i testosteron) u telu i pomaže u održavanju proizvodnje sekretornih žlezda u kapilicijumu, koji pak pomažu rast vaše kose. Dnevno ne bi trebalo da unosite više od 11 mg cinka.

Hrana bogata cinkom: leblebije, pšenica, ostrige, teleća crna dzigerica, pečeno goveđe meso.

Proteini

Vaša kosa u najvećoj meri je čist protein. Pa ukoliko ne konzumirate dovoljno proteina za vaše mišiće i kosu onda se može desiti da imate istaknute bicepse ali ćelavu glavu. Ispitivanja su pokazala i da nedovoljan unos kvalitetnih proteina može da deluje na beljenje kose (gubitak prirodnog pigmenta). Ukoliko ste na dijeti, dr Bauman savetuje da je neophodno da unosite hranu bogatu visoko-kvalitetnim prirodnim proteinima. A šta ako ste vegeterijanac ili možda vegan? Ne brinite se, postoje niz proteina koji su visoko-kvalitetni a biljnog su porekla.

Hrana bogata proteinima: jogurt, jaja, kelj, kikiriki, pasulj, grašak, sočivo, tofu, piletina, ćuretina.

Gvožđe

Kada se radi o zdravoj cirkulaciji, konzumiranje dovoljnih količina gvožđa je krucijalno. Gvožđe pomaže u isporuci krvi do ćelija tela. Nedovoljne količine gvožđa znači nedovoljna cirkulacija krvi u vašem kapilicijumu a sa tim i nemogućnost da se isporučuje dovoljno kiseonika neophodnog za rast kose kaže dr Bauman. U suštini ispitivanja su pokazala korelaciju između anemičnosti zbog nedostatka gvožđa i opadanja kose.

Hrana bogata gvožđem: tamno lisnato povrće, integralne žitarice, pasulj, crveno meso, ćuretina, žumance, školjke, ostrige.

Vitamini A i C

Oba vitamina doprinose proizvodnji sebuma, masne materije koje luče folikuli kose. Sebum je prirodan kondicioner kose koji sprečava njenu lomljivost. Dopunski vitamin C ima pozitivno delovanje na gvožđe koje je ključno za dobru cirkulaciju krvi do svih ćelija uključujući i one na kapilicijumu. Dr Bauman preporučuje dnevnu dozu vitamina A ne veću od 15.000 IU, zato što u protivnom može da podstakne gubitak kose. Preporučena dnevna doza vitamina za muškarce je 5.000 IU.

Hrana bogata vitaminima A i C: blitva, brokoli, krompir, tikva.

Magnezijum

Prema Američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo magnezijum je četvrti najzastupljeniji mineral u organizmu i potreban je za više od 300 biohemijskih reakcija – uključujući i rast kose. Istraživanja na Medicinskom Univerzitetu Južne Karoline pokazuju da 68 procenata odraslih amerikanaca ne unose dovoljno magnezijuma preko osnovnih hranljivih sastojaka, što pridonosi povećanju zapaljenskih reakcija tela. Drugi rezultat? Gubitak kose. Dr Bauman ističe da je nedostatak magnezijuma povezan sa gubitkom kose kako kod muškaraca tako i kod žena.

Hrana bogata magnezijumom: bademi, spanać, sočivo, pirinač.

Radi se o elementu u tragu koji pomaže telu u stvaranju selenoproteina, koji reguliše reprodukciju, metabolizam, sintezu DNK, i imunitet. Selen, isto tako, stimuliše folikule kose prema rastu nove kose. Predoziranje selenom može da izazove stvaranje ogromnih količina selenoproteina što dovodi do abnormalnosti folikula, smanjen rast i gubitak kose.

Hrana bogata selenom: brazilski orasi, tuna, rakčići, sardina, šunka.

PRERANI GUBITAK KOSE

Posted on April 27, 2015
0

preraniJako opadanje kose koje počinje u periodu adolescencije i dovodi do intenzivnog gubitka kose za kratak vremenski period označava prerani gubitak kose. Sreće se kod osoba uzrasta od 20 i oko 20-te godine. Simptomi gubitka kose javljaju se neočekivano i dramatično. Kod ozbiljnih slučajeva, opadanje kose može biti toliko intenzivno da dovodi do tipične muške ćelavosti.

Razlozi za prerani gubitak kose?

Razlozi za prerani gubitak kose još uvek su nedovoljno proučeni. Međutim, pacijent obično ima familijarnu, naslednu istoriju gubitka kose, nezavisno da li je po liniji majke ili oca što znači da postoji genetska predispozicija za gubitak kose. Dodatno, nivo androgenih hormona, naročito DHT je povišen.

Dihidrotestosteron deluje na genetski ’’osetljivije’’ folikule vlakna, što determiniše postepenu konverziju terminalnih, čvrstih vlakana u slabije i na kraju u velusna vlakna (tanka i nepigmentisana). Studije pokazuju da veličina dermalnih papila preko kojih se vlakno hrani diktira veličinu vlakna koje se formira, a kod androgene alopecije neke od ćelija dermalne papile izumiru radi dejstva DHT-a, kao rezultat na šta papila se smanjuje i vlakno je sve tanje.

Posebno je značajno što i nivo enzima 5-alfa reduktaze, koji transformiše testosteron u dehidrotestosteron, kod lica sa preranim gubitkom kose je viši nego kod lica koja nemaju opadanje kose. Isto tako, interesantan je i fakt da nivo 5-alfa reduktaze u okcipitalnoj zoni (iza ušiju) je niži nego u frontalnoj zoni, kod zaliska, gde se tipično javlja opadanje kose. Ovi nalazi ukazuju na značenje 5-alfa reduktaze kao razlog muškog tipa opadanja kose.

Folikuli vlakna kod lica koji rano gube svoju kosu postepeno gube i svoju funkciju i smanjuju svoju aktivnost formirajući sve tanja i slabija vlakna. Anagena faza (faza formiranja) vlakna je sve kraća, a povećava se broj vlakana u telogenoj fazi (faza opadanja). Osim toga, zapaža se istančenje kože kapilicijuma, a vlakno se lako kida zbog slabosti korena. Kod teških slučajeva u krajnjim stadijumima folikuli više ne stvaraju vlakno.

Gubitak kose obično počinje na frontalnoj liniji kose, koja se postepeno podiže. Istovremeno kosa na vrhu glave postaje sve slabija, nepovratno se gubi i dovodi do ćelavosti. Nejčešće koža glave pokazuje znake mašćenja koja samo pogoršava već započeto opadanje kose.

Prerani gubitak kose ne pokazuje znake stabilizacije sa godinama, već se naprotiv pogoršava. Neophodno je osoba sa znacima ranog gubitka kose da počne na vreme sa tretmanima da bi se prevenirao trajni gubitak kose.

Tretman protiv preranog gubitka kose?

Tretman protiv preranog gubitka kose i stimulisanje rasta kose je intenzivan i sveobuhvatan tretman koji uključuje različite terapijske metode i proizvode koji su namenjeni da presretnu i spreče svaki faktor koji dovodi do preranog gubitka kose i da obezbede održavanje aktivnosti korena vlakna, koji ima jaku tendenciju prema atrofiji. Tretman se bazira na jakoj energetskoj stimulaciji folikula vlakna, da bi se održila njegova funkcija koja se brzo i nekontrolisano gubi. Jačanje energetskog metabolizma ćelija folikula vlakna, održava njihovu funkciju a sa tim i produkciju vlakna. Na taj način se produžava faza rasta vlakna koja je kod preranog gubitka kose skraćena i produžava se životni vek vlakna koji je ozbiljno kompromitovan.

Dejstvo DHT-a, kao jedan od glavnih faktora za gubitak kose sprečava se pomoću proizvoda bogatim herbalnim ekstraktima. Određeni sastojci pak onemogućavaju realizaciju genetske poruke za gubitak kose. Na taj način se sprečava dejstvo dva glavna faktora koji izazivaju istančenje i gubitak kose. Cirkulacija na nivou dermalne papile je poboljšana čime se obezbeđuje ne samo bolja dostava potrebnih nutritijenata i kiseonika već i odstranjivanje akumuliranog i nepotrebnog DHT-a.

Regulacija masnoće kapilicijuma, kojoj uvek sledi prerani gubitak kose je obavezujuća. Savremenom aparaturom se kontroliše sekrecija sebuma i balansira se pH vrednost kapilicijuma da bi se obezbedili idealni uslovi za rast vlakna.

Prerani gubitak kose samo po sebi nameće i potrebu da se što ranije započne sa tretmanom radi postizanja zadovoljavajućih rezultata. Svako kašnjenje sa tretmanom kod ove forme gubitka kose ostavlja trajne i nepopravljive posledice.

SEZONSKO OPADANJE KOSE

Posted on April 27, 2015
0

sezonsko

Da li ste nekad imali osećaj da je vaša kosa gušća zimi a ređa tokom leta i u jesen, upravo kada ste veći deo dana napolje i kada zaista želite da izgledate dobro? Ono što doživljavate može biti pravi fenomen. Isto kao kod životinja kada je tokom zime njihovo krzno gušće i čvršće nego u proleće i jesen kada potpuno menja svoje krzno, tako i neki ljudi imaju iskustvo gubitka kose koje se menja u zavisnoti od godišnjeg doba.

Modeli sezonskog opadanja kose?

Kako da znate da li imate sezonski gubitak kose? I neke druge forme gubitka kose mogu da rezultuju brzim opadanjem kose i njenim proređivanjem sa trajnim posledicama. Jedini pravi način da budete sigurni je da budete pažljiviji sa šemom koja se ponavlja tokom dve do četiri godine. Niti jedna runda sezonskog gubitka kose ne treba da traje više od četiri meseca, nakon čega nova kosa treba da počne ponovo da raste. Ako se to ne desi, odmah konsultujte stručno lice da bi se utvrdio razlog i tip opadanja kose.

Centar za probleme sa kosom i negu kose 101 HAIR CARE raspolaže najsofisticiranijom kompijuterskom analizom kose i kapilicijuma. Analiza će pokazati da li se radi o sezonskom opadanju ili pak radi se o drugom obliku gubitka kose. Pravovremeno utvrđivanje stanja vaše kose i kapilicijuma daje mogućnost pravovremenog sprečavanja opadanja, zato što u suprotnom ukoliko se ne reaguje na vreme opadanje može da ostavi trajne posledice sa proređivanjem kose gde su mogućnosti za ponovno reaktiviranje folikula svedene na minimum.
Sezonski gubitak kose kod osoba se obično javlja u proleće ili jesen. Važan podatak koji treba da se napomene je da kod sezonskog gubitka kose obično opadanje kose ne sme da bude dva puta veće od normalnog opadanja kose (ne više od 150-200 vlakana). Samo zdravi kapilicijum lako može da omogući novi rast izgubljene kose.

Razlozi za sezonsko opadanje kose?

Postoje dva glavna faktora za koje se smatra da izazivaju sezonski gubitak kose, i oba se odnose na hormone. Prvi se odnosi na izloženost sunčevoj svetlosti. Čak i ako provodite veći deo vašeg vremena u zatvorenoj prostoriji ipak ste i tada izloženi više sunčevoj svetlosti tokom proleća i leti. Ovo može da dovede vaš organizam da proizvodi manje melanina, koji je direktno povezan sa nivoom hormona u vašem kapilicijumu. To može da deluje na folikule kose u produživanju vremena trajanja njihove prirodne faze opadanja za duže vreme od uobičajenog.

Drugi glavni faktor je efekat testosterona čiji nivo je obično veći tokom proleća i jeseni. Iako se testosteron često smatra muškim hormonom, on postoji i kod muškaraca i kod žena i poznati je izazivač gubitka kose.

Obično deo kose kapilicijuma je u fazi opadanja, a deo u fazi rasta. Sezonski gubitak kose se javlja rzbog poremećaja ravnoteže između ove dve faze. Kada bi vama raslo onoliko kose koliko vam istovremeno opada tada ne bi ste primetili proređivanje kose. Dobra vest je da sezonski uslovi koji dovode do većeg opadanja kose obično su posledica promena u ravnoteži između faze rasta i faze opadanja vlakna, tako što se zapaža značajno veći rast nego što postoji opadanje kose, a izgubljena kosa će biti zamenjena rastom nove kose.

Tretmani za sprečavanje sezonskog opadanja kose?

Za većinu ljudi, sezonski gubitak kose može da bude malo zabrinjavajući, ali u suštini uopšte ne izaziva nikakvu štetu u odnosu na kosu. Ako se međutim radi o drugačijem tipu gubitka kose, onda, ipak, može da dođe do toga da vaša normalno tanka kosa se značajno proredi i opadne.

Dobra vest je da, u najvećem broju slučajeva, postoji mogućnost saniranja ovakvih problema adekvatnim tretmanima i korišćenjem klinički dokazanih proizvoda upravo za ovakve namene.
Postoje dva tipa tretmana i načina na koji može da se reši ovakav problem. Najpre mogu da se primene tretmani koji preventivno bi regulisali hormonski nivo ravnoteže u kapilicijumu i na taj način bi se sprečilo da dođe do značajnog opadanja kose.

Drugi metod je ukoliko postoji značajni gubitak kose radi hormonskog disbalansa u kapilicijumu i povećani nivo testosterona, deluje se preko unošenja melanina čiji nivo u krvi je značajno smanjen, zbog čega i direktno dolazi do gubitka kose. Melanin može da se koristi oralno ili preko njegovog lokalnog apliciranja na kapilicijumu.

Uobičajeno preko tretmana za stimulaciju rasta kose na bazi napredne folikularne tehnologije koja predstavlja patentirani protokol i radi se jedino u 101 HAIR CLINIC širom sveta, kod 99% slučajeva odmah se vraća normalan hormonski disbalans na nivou kapilicijuma i na taj način odmah se reguliše ovakav oblik opadanja kose.

Tonici na bazi herbalnog ekstrakta koji regulišu ciklus vlakna omogućavaju produživanje faze rasta vlakna čime se direktno smanjuje opadanje kose. Drugi biljni ekstrakti u sastavu tonika sprečavaju negativno dejstvo metabolita testosterona čime se direktno odstranjuje jedan od dva glavna faktora zbog čega dolazi do sezonskog opadanja kose. Laserska svetlost, koja je deo spektra sunčeve svetlosti ne samo što direktno stimuliše rast kose već pozitivno deluje i na normalizaciju nivoa melanina u organizmu koji predstavlja drugi faktor zbog čega dolazi do sezonskog opadanja kose. Na taj način preko odstranjivanja oba glavna faktora kod sezonskog opadanja, kosa se vraća u svoj prvobitni kvalitet, svoje zdravlje i sjaj.

nekoliko

Iako je nemoguće potpuno da se promeni struktura vaše kose ili da vaša kosa poraste nekoliko inči za jednu noć, ipak je moguće da izraste gušća i zdravija kosa. Da bi ste to postigli neophodne su promene u načinu života koje bi vam pomogle da dobijete gušću i zdraviju kosu.

Korak 1
Uzimajte multivitamine svako jutro. Iako žitarice koje konzumirate ujutru zajedno sa svežim ceđenim sokom, će vam obezbediti većinu vitamina i minerala koji su vam potrebni za zdravu kosu, multivitamini će dopuniti vaše telo sa onim hranljivim materijama koji nedostaju ili teže se apsorbuju. Nedostatak vitamina, minerala, proteina i drugih hranljivih sastojaka može da izazove slabost kose.

Korak 2
Popite najmanje 8 čaša vode dnevno. Mayo klinika za probleme kose preporučuje konzumiranje 13 čaša vode kod odraslih muškaraca i 9 čaša vode kod odraslih žena. Voda je od vitalnog značaja za kosu zato što distribuiše sve potrebne hranljive sastojke do svih tkiva i ćelija u telu i omogućava čišćenje organizma od toksina.

Korak 3
Jedite posne proteine. Proteini su napravljeni od keratina i aminokiselina. Sa ciljem da se izgradi zdrava i kvalitetna kosa, vaše telo ima potrebu svih izvora proteina. U suštini i sama kosa je izgrađena od keratina. U hrani bogatoj ovakvim tipom proteina ubraja se riba, pileće grudi, bezmasno mleko, soja i belanca jaja. Ishrana bogata proteinima pomoći će vam u rastu gušće i zdravije kose.

Korak 4
Otkažite se pušenja. Pušenje utiče loše na vaše zdravlje, ali isto tako je loše i za vašu kosu. U studiji sprovedenoj od strane medicinskog tima pri Univrzitetu u Mičigenu, SAD, utvrđeno je da pušenje deluje na smanjenje osnovnih hranljivih materija u telu koji su neophodni za rast kose i može da izazove opadanje kose.

Korak 5
Izbegavajte korišćenje aparata za peglanje kose koji radi ogromne toplote izazivaju kidanje vaše kose. Dr Glen Čarls, specijalista za probleme kose i član Međunarodnog udruženja lekara specijalista za regeneraciju kose, preporučuje da sušite vašu kosu kada je to moguće jedino peškirom a po potrebi i ne toliko često sa četkom i fenom ali bez izlaganja kose peglanju ili korišćenju drugog oblika toplotnih presa za kosu. Ovo će vam pomoći da vaša kosa izbegne neprirodan stres.

RAZLOZI ZA GUBITAK KOSE

Posted on April 27, 2015
0

Postoji mnogo različitih razloga za gubitak kose, uključujući i sledeće:razlozi

Stres – ovo je veoma čest razlog privremenog gubitka kose. Ovaj oblik gubitka kose obično se javlja posle mnogo stresnih situacija, poput razvoda, gubitka radnog mesta, smrtni slučaj i sl. I obično ovakav oblik opadanja prestaje kada se prevaziđe stresna situacija.

Nasleđe – genetska predispozicija gubitka kose se prenosi generacijski. Prevalenca ovog oblika opadanja kose je češća kod muškaraca (40% muškaraca strada od genetskog gubitka kose do svoje 30-te godine, 60% muškaraca gube svoju kosu do 40-te godine a skoro 90% do 80-te godine). Genetska predispozicija isto tako može biti razlog i za gubitak kose kod žena.

Nepravilna ishrana – zbog savremenog načina života dolazi do unosa brze hrane, masne hrane, industrijski konzervirane hrane i nekvalitetne hrane. Naš organizam ne dobija dovoljno hranljivih materija, uključujući različite vitamine i minerale, kao i vode. Zbog nedostatka vitamina, minerala i drugih hranljivih materija dolazi do gubitka kose.

Lekovi – postoje neki lekovi koji mogu da pridonesu gubitku kose, pa je zato važno uvek da poznajete neželjene sporedne efekte pre nego uzmete bilo kakav lek. Lekovi kao što su tablete za visok krvni pritisak, tablete za kontracepciju, i hemoterapija poznati su po izazivanju gubitka kose.

Bolesti – neke bolesti, kao što su visoka temperatura, narušena funkcija tireoidne žlezde, bolesti kapilicijuma, kao što je psorijaza, poznati su izazivači gubitka kose.

Neadekvatna nega kose – postoje razni proizvodi za kosu ili tretmani koji mogu da oštete kosu i folikule (koren kose). Ovi tretmani obično izazivaju privremeni gubitak kose, ali isto tako mogu izazvati i trajni gubitak kose ukoliko se koriste konstantno.

101 HAIR CLINIC Vam nudi najsavremeniju sofisticiranu trihološku analizu kose i kapilicijuma da bi se utvrdio razlog zbog koga dolazi do opadanja Vaše kose. Na osnovu dobijenih rezultata takve analize naš stručni medicinski tim (dermatolozi, triholozi i plastični hirurzi) će vam predložiti adekvatan tretman i set klinički dokazanih proizvoda koji će pomoći u prevazilaženju problema koji su doveli do opadanja kose i omogućiti ponovni rast zdrave i kvalitetne kose.

PITANJA PACIJENATA

Posted on April 15, 2015
0

PITANJE: sezon
Zdravo, pročitala sam vaš članak o sezonskom opadanju kose. Ja imam proređenje kose na kruni glave i veoma je slaba. Potrebno je godinu dana da mi kosa izraste na tom mestu ali ni približno dužini sa strane.

ODGOVOR:
Iako žene mogu imati pojačano opadanje od sredine oktobra do novembra, na osnovu onog što ste napisali liči na to da se Vaša kosa proređuje zbog genetskog uzroka gubitka kose.
Istraživanja su pokazala da sezonsko opadanje uzrokuje gubitak kose tokom jeseni i zahvata celu glavu , a ne pojedine regije kako ste vi naveli.

Ženska nasledna ćelavost je genetski uzrokovana i manifestuje se proređenjem na kruni glave, širenjem razdeljka i slabošću zalistaka. Lokacija Vašeg gubitka kose uklapa se u sliku ženske nasledne ćelavosti. Ovaj tip gubitka kose se može naslediti bilo sa majčine bilo sa očeve strane familije.
Danas je moguće lečiti žensku naslednu ćelavost kilinički i naučno dokazanim tretmanima koji podrazumevaju upotrebu proizvoda iz 101 linije. Možete pronaći veliki broj pre i posle slika žena koje su bile na tretmanu u našem blogu pod nazivom USPEŠNI REZULTATI.

Za više informacija možete nas nazvati na sledeće brojeve telefona:011 2430 754 ili 060 525 625 2 ili posetiti naš sajt:www.101hair.rs .

Iako na osnovu informacija koje ste dali sve ukazuje da je upitanju ženska nasledna ćelavost, posteje i drugi uzroci gubitka kose kod žena uključujući telogeni efluvijum i njega bi trebalo isključiti. Preporučujemo da prvo posetite stručno lice za kosu ( doktora trihologa) kako bi se uradio pregled i utvrdila prava dijagnoza pre nego što započnete sa terapijom.

USPEŠNI REZULTATI

Posted on April 14, 2015
0

Uzrast: 26areata
Pol: ženski
Dijagnoza: alopecija areata
Terapija: lokalna 101 terapija

 

 

KOFEIN I OPADANJE KOSE

Posted on April 01, 2015
0

Za zdravu kosu i njen redovan rast bitni su razni faktori, uključujući vitamine, minerale , i pkaferisustvo drugih hranljivih materija. Lekovi, genetika, nutritivni nedostaci, razne bolesti i poremećaji mogu negativno da utiču na kosu. Kofein, prirodno jedinjenje, može imati blagotvorno dejstvo na dlake i utiče na zdrav rast kose.

Ciklus rasta kose
Stanje Vaše kose, kao i dužužina Vaše kose zavise od stanja folikula kose i njenog ciklusa rasta. Svaki folikul sadrži veliki broj ćelija koje su sposobne da stvore dlaku i podrže njen rast. Tokom inicijalne ( anagene) faze rasta kose ćelije proizvode novu dlaku koja nastavlja da raste tokom sledeće faze ciklusa (katagena faza). Nakon unapred određenog perioda rasta kose, koji može da varira od nekoliko dana do nekoliko godina, uzavisnosti od vrste folikula dlake, kosa ostaje nedirnuta unutar folikula i na kraju ispadne (telogena faza). Defekt u bilo kojoj od ove tri faze ciklusa rasta kose može voditi do problema sa kosom.

Uticaj kofeina na ciklus rasta kose
Kofein ima uticaj na folikule dlake tako što reguliše ciklus rasta dlaka. Studija objavljena u “internacionalnom dermatološkom žurnalu” 2007 godine utvrdila je da prisustvo kofeina stimuliše folikule dlaka i povećava rast kose u laboratorijskim uslovima. Kao rezultat toga, kofein može pomoći da se povrati rast kose ili da spreči prevelik gubitak kose. Međutim. klinički efekti kofeina na stimulaciju rasta kose nisu još uvek dovoljno istraženi.

Unos kofeina
Postoji nekoliko načina da se Vaši folikuli izlože uticaju kofeina, kako bi se potencijalno stimulisao rast kose. Kofein koji unosimo preko hrane i pića ulazi u krvotok i na kraju stiže do folikula dlaka. Pored toga, kofein može da dopre do folikula i lokalnom primenom šampona koji sadrže kofein, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu “ Farmakologija i fiziologija kože” 2007 godine. To može dozvoliti doktorima da primene visoku dozu kofeina na Vaše folikule a da se ne izazovu sporedni efekti koji bi se javili prilikom unosa visokih doza kofeina putem ishrane. Kao rezultat toga, proizvodi za kosu koji sadrže kofein mogu postati dobar tretman za kosu ako se kofein eventualno primeni u lekovima za alopeciju.

Moguća primena u lečenju kancera
Preliminarne studije su indetifikovale kofein kao mogući tretman protiv gubitka kose, što može imati primenu i u lečenju drugih bolesti. Mnogi pacijenti, koji boluju od kancera, primajući radioterapiju imaju gubitak kose, zbog oštećenja folikula dlake od strane radijacije. Studija koja je objavljena u žurnalu “Zaštita od zračenja” 2002. godine otkrila je da tretiranje labaratorijskih miševa kofeinom pomaže smanjenju gubitka dlaka tokom radioterapije. Iako dodatno istraživanje o efektima kofeina na gubitak kose kod ljudi koji su izloženi radioterapiji zahteva dodatna istraživanja, kofein može eventualno sprečiti opadanje kose kod nekih terapija kancera.

Page 7 of 12123456789101112