TRETMAN ILI TRANSPLANTACIJA KOSE KOD MLAĐIH PACIJENATA

TRETMAN ILI TRANSPLANTACIJA KOSE KOD MLAĐIH PACIJENATA

PITANJE PACIJENTA :

Imam samo 23 godine,a opadanje kose traje već nekoliko godina. Zalisci su mnogo dublji nego pre,a počinje da mi se proređuje i prednji deo na kosi. U mojoj familiji i otac i deda imaju duboke zaliske i proređenje u temenom delu. Kod mene teme nije proređeno, ali mi zalisci jako smetaju.

Da li bi transplantacijom kose u zaliscima rešio problem,ili postoji i neka druga metoda?

 

ODGOVOR DOKTORA TRIHOLOGA:
Prva faza manifestacije nasledne ćelavosti je produbljivanje zalistaka. Vrlo često produbljivanje zalistaka ide jako brzo,sa potpunom atrofijom folikula dlake. To što primećujete proređenje u frontalnom delu je znak da se proređenje nastavlja. Zato je u Vasem slučaju primarno da se fokusiramo na stopiranje nadaljeg gubitka kose. Kada stabilizujemo opadanje kose mozemo se posvetiti planiranju druge faze tretmana koja se odnosi na vraćanje izgubljene kose.

Trihološkom analizom kose može se ustanoviti stepen proređenja,stanje folikila i mogućnost rasta nove kose. Ako folikuli u zaliscima imaju zadovoljavajuću funkciju,101 tonici i laserski tretmani su dovoljni za postizanje rasta kose,zgušnjavanje i spuštanje zalistaka. Zbog toga što ste mladi,a stanje kože glave je dobro i reagujete na vreme,mogu da se postignu odlični rezultati.
No, ako trihološka analiza pokaže trajno oštećenje folikula i njihovu atrofiju,što nije uobičajeno za Vaš uzrast, ne možemo da očekujemo njihovu ponovnu aktivaciju bilo kojom metodom.U tom slučaju transplantacija može doći u obzir za postizanje zadovoljavajućih rezultata. U Vašem slučaju je posebno bitno da se transplantacija izvede savremenom FUE tehnikom i da se obezbedi adekvatno pokrivanje frontalne zone za dugoročne rezultate.

Imajući u vidu Vaše godine, ne bi preporučili transplantaciju kao metodu prvog izbora. Kod Vas je prioritet staviti pod kontrolu nadalje opadanja kose i preporuka stimulativnih tretmana za rast kose.