SEBOROIČAN DERMATIT

Seboroičan dermatit, po definiciji, je papiloskvamozni poremećaj koji se javlja na koži bogatoj lojnim žlezdama i sebumom, poput kapilicijuma, lica i trupa. Osim sebuma, ovaj dermatit se povezuje i sa gljivicom Malassezia, imunološkim abnormalnostima i aktivacijom komplementa. Obično se pogoršava pri povećanoj vlažnosti, sezonskim promenama, kod trauma (kod češanja) ili kod emocionalnog stres. Ozbiljnost varira od blagog perutanja do eksfolijativnog eritrodermatita. Može da je pogorša kod Parkinsonove bolesti i SIDA-e.

Seboroični dermatit je čest kožni poremećaj koji se javlja uobičajeno na kapilicijumu, izazivajući uporan perut, češanje i crvenilo na koži koja se ljušti. Može da se javi i na licu, grudima, leđima i drugim zonama tela koji imaju više lojnih žlezdi.

Prevalenca seboroičnog dermatita je 3-5%, i prisutna je kod cele svetske populacije. Perut, najblaža forma ovog dermatita je verovatno najčešća i u momentu se procenjuje da zahvata 15-20% populacije.

Javlja se kod lica bilo koje rase, malo je lošija forma kod muškaraca nego kod žena. Obično počinje u pubertetu, maksimalnu prezentaciju ima u 40-toj godini, i manje je ozbiljnija ali i prisutna kod starijih osoba. Kod novorođenčadi javlja se kao kolevka kapa ili ređe kao eritrodermatit.

about
about

Malassezia gljivice verovatno nisu razlog pojave seboroičnog dermatita, ali su kofaktor sa T-ćelijskom depresijom, povećanim nivoom sebuma i aktivacijom komplement sistema. Lica sklona ovom dermatitu takodje imaju narušavanje hidrolipidne zaštitne barijere. Određeni lekovi mogu da indukuju seboroični dermatit.

Seboroični dermatit je povezan sa normalnim novoom Malasseza-e, ali sa abnormalnim imunološkim odgovorom. Helper T-ćelije, fitohemaglutinin i konkavalin stimulacija, i titar antitela su smanjeni uporedo sa kontrolnim subjektima. Doprinos Malassezia gljivica u seboroičnom dermatitu verovatno proizilazi iz njihove lipidne aktivnosti, oslobađajući zapaljenske slobodne masne kiseline, kao i od njihove sposobnosti da aktiviraju alternativni komplementarni put.

Manifestacija seboroičnog dermatita na kapilicijumu varira od blagog perutanja na poljima do svuda rasprostranjenih čvrstih, adherentnih ljuspi. Retko se sreću plakovi ljuspi. Od kapilicijuma može da se širi na čelo, na zadnji deo vrata, iza uva, kao kod psorijaze. Kožne lezije se manifestuju masnim ljuspama na crvenoj, inflamiranoj koži. Intermitentne, aktivne faze seboroičnog dermatita javljaju se osećajem pečenja, češanja i perutanja, smenjujući se sa mirnom, neaktivnom fazom. Aktivnost je povećana zimi i ranim prolećem, a remisije se obično javljaju leti. Aktivne faze seboroičnog dermatita mogu se komplikovati sekundarnim infekcijama. Isto tako, opadanje kose može da bude povećano ili čak inicirano seboroičnim dermatitom.