KISLORODNA INFUZIJA

mezoterapija-pocetna

Opšte je poznato da je cirkulacija bitna za prenos nutritijenata i kiseonika do folikula dlake i da u uslovima slabe cirkulacije dlake imaju nedovoljno *hrane*. Ali, još bitnije je da se u uslovima nedostatka kiseonika povećava konverzija testosterona u DHT! A, povećan nivo DHT-a smanjuje oksigenaciju folikula dlake.

Pokazalo se da kapilicijum kod lica koja gube kosu imaju nedostatak kiseonika (hipoksija), i da se mikrocirkulacija (krvni sudovi) oko folikula definiše upoređujući sa svim parametrima normalnog kapilicijuma. *Glad* za kiseonikom vodi do normalnog rasta kose i kompromitovane ćelijske mehanizme do obnavljanja. Lokalna hipoksija može biti da je osnova patofiziološkog mehanizma preko koga uzrast, genetika i androgeni hormoni deluju na izazivanje ćelavosti.

Efekti DHT (dehidrotestosteron) kod muške ćelavosti povezani su sa deficitom mikrocirkulacije, oslabljene cirkulacije. Povećanje androgena DHT produkcija u zonama kapilicijuma inhibiše mitozu i indukuje insulinsku senzitivnost folikularnih zona. Ova insulinska otpornost dalje indukuje vazoaktivne supstance koje izazivaju mikrocirkulatornu insuficijenciju i lokalnu tkivnu hipoksiju sa progresivnom minijaturizacijom folikula dlake. Jednom kada je *glad* za kiseonikom iniciran od strane DHT-a, proizvodnju energije u ćelijama hipoksične zone je prekinuto. U uslovima nedostatka kiseonika, mitohondrije (energetske *fabrike*) ćelija stopiraju sa funkcijom kao jedan oblik mehanizma za preživljavanje.

Kislorodna infuzija direktno u tkiva emituju 95-98% čistog kiseonika pod pritiskom dvojno većem od atmosferskog.

Kliničke studije su pokazale da ova neagresivna tehnika obezbeđuje transdermalni prolaz gasa preko žlezdanih aneksa kože (pilosebacealni aparat – pora dlake i znojne žlezde) i intracelularno i/ili transcelularno. U toku faze emisije infuzirani kiseonik ima latentan period u toku koga postiže balans sa kožom. Kada se dostigne tačka balansa, konstantan protok počinje. Kislorodna infuzija deluje na cirkulatorni glomus (splet krvnih kapilara) lociran u retikularnom dermisu, gde se u suštini nalazi i koren dlake. Brojne kliničke studije su pokazale da terapijski efekat kislorodne infuzije proizilazi iz njenih angiogenetskih karakteristika (stvaranje krvnih kapilara). U suštini, kislorodna infuzija deluje na tri primarne komponente vezivnog tkiva, održavanje adekvatne količine glukozaminoglukana (hijaluronska kiselina), elastična i kolagena vlakna u kvalitetu i kvantitetu, jednostavno rečeno podmlađuje tkivo oko folikula i dobro ga vaskularizuje. Kliničke studije su pokazale da je kislorodna infuzija veoma efektivna i kod tretmana akni na licu, svakako i folikulita na kapilicijumu i psorijaze zahvaljujući njenom antiinflamatornom i seboregulatornom dejstvu. Iste studije su pokazale da kislorodna infuzija ne povećava stvaranje slobodnih radikala, već sprečava degeneraciju ćelija.

Sa infuzijom kiseonika, kao tretmanom u 101 HAIR CLINIC klinici za kosu, takodje mogu efektivno da se prenesu različite aktivne supstance i medikamenti u koži i do folikula dlake, bez povrede ili oštećenja kože. Takodje je i bezbolna metoda, sa čime se povećavaju prednosti ovog tretmana za stimulaciju rasta kose.