FOTOBIOSTIMULACIJA

mezoterapija-pocetna

Prema statiji objavljenoj od strane Harvard Medical School (Hamblin M.R. Mechanisms of Low Level Light Therapy, Photobiology),efekti LED terapije na kosi proizilaze iz pojačanih ćelijskih proliferacija (deoba) koje vode do pojačanog rasta i brzog ozdravljenja. To za folikule dlake znači poboljšanje funkcije matičnih ćelija korena, njihovo energizovanje i prelaska sa procesa izumiranja vlakna u proces stimulacije rasta. Isti princip se odnosi i na obnavljanje oštećenih ili oslabljenih krvnih sudova kapilicijuma preko promocije nevaskularizacije i posledično obezbeđujući im potrebnu zdravu mrežu krvnih sudova, mikrocirkulaciju folikula. Ispitivanja ukazuju da oslabljena cirkulacija kapilicijuma i postepeni gubitak kose može da se tretira korišćenjem kombinacije lasera i led fototerapije.

Telo je sastavljeno od ćelija koji generalno same su sposobne za ozdravljenje i obnavljanje koristeći sopstvenu ćelijsku energiju poznatu kao adenozin trifosfat ili ATP. Kada koža uključujući i kožu glave, je oštećena, ATP stimuliše ćelijsku regeneraciju radi ozdravljenja i obnavljanja oštećenih zona.

Razni faktori, poput loše ishrane, uzrasta i opšte zdravlje kože ili kapilicijuma determinišu koliko sporo ili koliko brzo će se ćelije obnoviti. Međutim, postoji način da se deluje na taj proces regeneracije! Naučne studije pokazale su da svetlost sa određenom talasnom dužinom može da stimuliše produkciju ATP radi boljeg ćelijskog obnavljanja, proces poznat kao fotorejuvenacija. Fotorejuvenacija je proces koji može da podstikne bilo koje ćelije kože, uključujuči i ćelije folikula dlake.

No, ne može bilo koja svetlost da se koristi za stimulaciju ćelija kože. Postoje opasni zraci svetlosti koji mogu da opeku kožu ili da izazovu rak kože. LED je idealna za svetlosnu terapiju, zato što emituje svetlost niske energije koja ne iritira ili gori kožu. Ovu svetlost možete da apsorbujete i od sunca ali pritom Vaša koža neselektivno apsorbuje i štetne UV zrake iz spektra svetlosti. Sa LED fototerapijom, kada se tačna talasna dužina svetlosti blizu i intenzivno emituje na Vašem telu, može da se postigne odličan efekat. Ćelije sa kože glave, među kojima i ćelije bulbusa vlakna koji stvaraju dlaku apsorbuju svetlosnu LED energiju sa određenom talasnom dužinom. U svakoj ćeliji se nalazi mala ćelijska struktura nazvana mitohondrija. Mitohondrije su odgovorne za konverziju nutritijenata u energetski nosač poznatom kao ATP. Ovaj ATP je gorivo za sve ćelijske aktivnosti. U osnovi daje ćelijama energiju za njihov posao. Zato mitohondrije se često nazivaju *elektrane* ćelija. LED fototerapija emituje svetlost, koja ekcitira mitohondrije da produkuju čak do 10 puta više ATP, a najmanje 2-4 puta više. Ovo jača ćelijski metabolizam i promoviše obnovu oštećenih ćelija i onih oslabljenih, manje funkcionalnih folikula. Na taj način se stopira gubitak kose i podstiče se rast kose preko stimulacije ćelija da produkuju vlakno.

Ali, osim za bolji rast kose, u klinici za kosu 101 HAIR CLINIC, LED fototerapija ima poseban značaj u tretmanima bržeg ozdravljenja i skraćivanja vremena rehabilitacije posle transplantacije kose. Prema American Society for Laser Medicine and Surgery, svetlosna terapija kod oštećenog tkiva može da indukuje niz fizioloških reakcija koji će pojačati i poboljšati ozdravljenje rana i regeneraciju tkiva, a isto tako i smanjiti akutno zapaljenje. Svetlosna terapija pomaže u povećanju stepena preživljavanja transplantiranih vlakana posle operacije presađivanja kose.

LED fototerapija sa plavim svetlom ima antibakterijski efekat, ubija bakterije koje stvaraju akne, reguliše masnoću i ima efekat čišćenja kože. Ovi benefiti LED terapije koriste se na koži kapilicijuma koja je inflamirana, iritirana i inficirana, naročito kod folikula i seboroičnog dermatita.

LED fototerapija s’obzirom na broj pozitivnih efekata može da se primeni kod različitih stanja i u kombinaciji sa različitim aparatima za tretiranje raznih problema kapilicijuma i kose.