laser‘’Laserska terapija za rast kose – LLLT (Low Level Laser Therapy) je najnapredniji, najefikasniji i obećavajući nehiruški tretman protiv opadanja kose, namenjen i muškarcima i ženama’’ objašnjava- Dr. Bradley Kurgis, svetski poznati ekspert za tretmane regeneracije kose i član Američkog Borda za transplataciju kose (American Board of Hair Restoration Surgery).

Danas, LLLT je najbolje shvaćena i objašnjena od strane eksperta poput Dr. Michael Hamblin-a, profesora dermatologije pri Univerzitetu Harvard i rukovodioca Velman Centra za Fotomedicinu i Fotodinamiku, koji objašnjava: ‘’LLLT je bezbedan, neinvazivan tretman za muškarce i žene koji imaju problema sa gubitkom kose. LLLT tehnologija bazirana je na pravim laserskim diodama koje emituju svetlosnu energiju koja se apsorbuje na kožu glave i stimuliše rad ćelija, poboljšava dostavu više nutritijenata i kiseonika do folikula dlaka. Sa podsticajem ćelijskog metabolizma i smanjenjem štetnog efekta DHT-a, laserska svetlost se pokazala da ne samo što usporava gubitak kose, već promoviše i rast nove kose. Time ova laserska tehnologija je jedna od najadekvatnijih rešenja u borbi protiv opadanja kose’’.

Naučni termin za ovakav proces podsticanja rada ćelija je ‘’fotobiostimulacija’’. Četiri najbitnija efekta fotobiostilmulacije su: povećanje ATP-a i sinteza proteina, poboljšana ćelijska deoba, promena u permeabilnosti ćelijske membrane i pojačana krvna cirkulacija kao posledica dilatacije krvnih kapilara.

Dr. Michael Hamblin, sa univerziteta Harvard dalje opisuje mehanizam dejstva laserske svetlosti na rast ćelija kapilicijuma, u koje spadaju i ćelije folikula dlaka. Kao što je DHT (dehidrotestosteron) agens u telu koji blokira folikule dlaka, tako LLLT (laserska terpija) otvara puteve do ćelija, stimulišući cirkulaciju i obezbeđujući ćelijama da apsorbuju hranljive materije i izbace toksine.

Kako tačno laserska terapija deluje na rast ćelija?

LLLT se pokazala u više hiljada objavljenih studija da poboljšava funkciju, razmnožavanje i preživljavanje ćelija. Laserska svetlost se apsorbuje od strane mitohondrija u ćelijama, povećava ćelijsko disanje i indikuje aktivaciju faktora transkripcije. Na taj način laserska energija obezbeđuje rast i replikaciju ćelija od korena dlake i održava rast dlake, suprostavljajući se efektima koje izaziva DHT.

LLLT deluje na ceo folikul dlake! Pri korišćenju *hladnog lasera* sa tačno određenom jačinom preporučenom od strane FDA (USA Food and Drug Administration), laserska svetlost prodire do nivoa glavnih krvnih sudova korena dlake, i to ne više od 6 mm.

Cilj LLLT je da se normalizuje ciklus rasta dlake! Laserska terapija stimuliše ćelijski metabolizam, apsorpciju nutritijenata i oslobađanje toksina preko dejstva mitohondrija ćelija. Mitohondrije su *energetske fabrike* ćelija, a laserska svetlost direktno im predaje energiju. Održavanje i adekvatan režim tretmana povećava efekat LLLT. Često upoređivan sa *bildovanjem* mišića vežbanjem, akumulacija energije koja se donosi ćelijama može da da produžen i trajan efekat produkcije ćelija u folikulu dlaka.

U oktobru 2003 ISHRS.org (International Society of Hair Restoration Surgeons), Međunarodno društvo hirurga za transplataciju i restavraciju kose, podnelo je pres objavu do FDA koja se odnosi na rezultate kliničkih studija laserskom terapijom kose. Dr. Martin Unger iz Toronta prikazuje sumirane rezultate:

*100% muškaraca ima stabilizciju opadanja kose frontalno i u temenom delu

* 87% žena ima stabilizaciju opadanja kose frontalno , 100% žena ima stabilizaciju opadanja kose u temenom delu

* 75% žena ima rast kose u frontalnoj regiji

*96,4% žena ima rast kose u temenom delu

2010 godine, objavljena je studija koja demonstrira sledeći uspeh laserskog tretmana kose: 97% subjekata ima 20 % povećan broj dlaka 89% subekata ima povećanje od 30%, 57% subjekata ima povećanje od 50%. Zaključak ove studije je da pravilno isplanirani LLLT tretmani kose laserskom svetlošću talasne dužine od 650 nm je medicinski signifikantan tretman kod muške i ženske ćelavosti.

Saglasno svetskim trendovima, LLLT se primenjuje sa ogromnim uspehom i u 101 HAIR CLINIC. Laserska aparatura u 101 HAIR CLINIC  je pre svega pravi laser (a ne Led svetlost)! Nije svaka crvena svetlost laserska svetlost, a samo laserska svetlost klinički dokazano daje rast kose! Laserski aparat u 101 HAIR CLINIC centru obezbeđuje istovremeno stimulaciju celog kapilicijuma, što obezbeđuje apsorpciju potrebne doze energije od strane folikula kose. Tako za kratko vreme tretman daje maksimalan efekat. Adekvatni parametri laserske energije, pravilno isplaniran broj i raspored tretmana obezbeđuje ne samo odlične rezultate već i dugoročno zadržavanje postignutih rezultata.

TRUDNOĆA I GUBITAK KOSE

Posted on April 27, 2015
0

trudnocaОко 90 % vaše kose raste u jednom trenutku , dok je drugih 10% u fazi mirovanja . Na svaka dva do tri meseca kosa koja je u fazi mirovanja opadne i tako omogući novoj kosi da izraste iz svog mesta. Telogen effluvium je preterano opadanje kose koje se javlja jedan do pet meseci nakon trudnoće . To nije neobično,utiče na negde izmedju 40 do 50 % žena, ali kao i većina promena tokom trudnoće, to je privremeno.

Tokom trudnoće dolazi do povećanja nivoa hormona estrogena.Estrogen izaziva kosu da ostane u fazi rasta i stimuliše rast vaše kose. Dok ste u drugom stanju, trebalo bi očekivati gustu i lepu kosu.

Gubitak kose koji je povezan sa trudnoćom obično se javlja nakon porodjaja. Tokom trudnoće, povećan broj dlaka je u fazi mirovanja. Ovaj uslov nije dovoljno ozbiljan da izazove polja bez kose ili stalni gubitak kose, i trebalo bio da počne da se smanjuje u roku od 3-4 meseci nakon porodjaja. Ako mislite da imate neobičan gubitak kose, dok ste u drugom stanju, to može biti posledica nedostatka vitamina ili minerala. Najčešći period opadanja kose javlja se oko tri meseca nakon porodjaja. Porast hormona tokom trudnoće vas čuva od gubitka kose. Nakon porodjaja,hormoni se vrate na normalan nivo što dozvoljava kosi da opada i da se vrati u normalan ciklus. Normalan gubitak kose koji je odložen tokom trudnoće može ispasti odjednom.

Do 60% od vaše kose koja je u stanju rasta može ulaziti u telogen fazu mirovanja. Gubitak kose je obično izražen najviše 3 do 4 meseca nakon porodjaja kako bi se vaši folikuli podmladili.Kao što je ranije navedeno, ovo je privremeni gubitak kose i vraća se u normalu u roku od šest do dvanaest meseci.

Gubitak kose može biti izazvan bilo čime što podrazumeva promenu u ravnoteži hormona estrogena u vašem organizmu. Gubitak kose može biti posledica jednog ili više od sledećih:

1. Prekid kontraceptivnih pilula ili bilo koje druge hormonske terapije kontrole radjanja

2. Pobačaj ili mrtvorodjenost

3. Abortus

4. Hormonski disbalans

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da imate zdraviju kosu i /ili da smanjite gubitak kose tokom trudnoće i nakon porodjaja:

1. Konsultujte se sa svojim doktorom da vam obezbedi pravilnu ravnotežu

2. Odbegavajte frizure koji opterecuju i stresiraju kosu

3. Jedite dijetu bogatu voćem i povrćem, kije sadrži flavonoide i antioksidante koji mogu da pruže zaštitu folikula i podstiču rast kose.

4. Koristite šampone i sredstva koji sadrže botin i silicijum

5. Kosa je krhka kada je mokra, pa budite nežni

6. Ukoliko je potrebno da koristite fen ili druge aparate što geju, pokušajte da koristite opciju hladjenja

7. Dopunite svoju ishranu sa sledećim vitaminima: Vitamini B kompleksa, Biotin ,Vitamin C, Vitamin E ,CInk

GUBITAK KOSE UZROKOVAN HEMOTERAPIJOM

Posted on April 27, 2015
0

hemoVerovali ili ne , gubitak kose ( alopecija ) zbog hemoterapije je jedan od najpotresnijh sporednih efekata hemoterapije . Gubitak kose se dešava zbog toga što hemoterapija utiče na sve ćelije u telu , ne samo na ćelije raka . Sluzokoža usta , želuca i folikula su posebno osetljivi jer se te ćelije umnožavaju brže baš kao i ćelije raka . Razlika je u tome što će se normalne ćelije oporaviti , što čini ove neželjene efekte privremenim . Gubitak kose ne dolazi sa svim hemoterapijama . Bez obzira da li vaša kosa ostaje kao što jeste , proredi se ili ispadne , zavisi od lekova i doziranja . Gubitak kose može se javiti već u drugoj ili trećoj nedelji posle prvog ciklusa hemoterapije , a može da se desi i da opadanje počne tek posle drugog ciklusa hemoterapije . Gubitak kose može da bude iznenadno ili sporo . Možete da izgubite svu vašu kosu ili samo deo nje . Kosa uobičaeno opada u pramenovima. Često se dogadja da gubitak kose prati i gubitak ostalih dlaka po telu, uključujući trepavice , obrve, pa čak i stidne dlake . U skoro svim slučajevima hemoterapijom indukovan gubitak kose, kosa će nastaviti rast posle tretmana .

Gubitak kose može da potraje od tri do šest meseci nakon završetka terapije ili može ponovo početi da raste dok se još uvek prima hemoterapija . Budite spremni za “novu kosu ” koja može da ima nešto drugačiju boju , teksturu , da se kovrdza ,oslabi I izgubi kvalitet. Zato bi naša preporuka bila da kad kosa počne da raste pomognete joj nekim preparatima za jačanje kvaliteta dlake!

Da li može da se spreči gubitak kose tokom hemotretmana ?

Tokom godina , bilo je pokušaja da se smanji gubitak kose pomoću uske trake ili ledenih kapa . Dok sve ove tehnike mogu smanjiti gubitak kose smanjenjem protoka krvi u koži glave i ograničavaju izlaganje folikula hemoterapiji , postoji teoretska zabrinutost da bi to moglo da smanji efikasnost lečenja u toj oblasti .

Šta se može učiniti kao kontrola gubitka kose zbog hemoterapije ?

Kontrola opadanja kose daje akcenat na rešavanje nelagodnosti zbog nedostatka kose i na štićenje glave od hladnoće ako živite u hladnim krajevima, kao i zaštitu od sunca . Sledeće opcije treba uzeti u obzir. Najbolja opcija je ona koja je najudobnija za vas :

Kratka kosa – skratite kosu kratko ako očekujete gubitak kose tokom hemoterapije . Pošto kosa obično ne opada ravnomerno , nekima gubitak kratke kose je manje zabrinjavajuć . Neki ljudi briju glave kada kosa počne da opada .

Perike – Ukoliko ste zainteresovani za kupovinu perika ,najbolje vreme za to je bilo pre nego što izgubite kosu .Tada vam pomaze stručno lice da odaberete najbolju za vaš oblik glave.

Kape i marame – Neki ljudi smatraju da su najlakša , i najudobnija opcija kape i marame . To su obično one koje već poseduju ili već napravljene za ljude koji prolaze kroz hemoterapiju.

procitajtePrema specijalisti za restavraciju kose dr Alen Bauman, 20 % muškaraca počinju da gube kosu u svojim dvadesetim godinama. Dok genetika igra nesumnjivo veliku ulogu, ipak postoje i drugi faktori koji mogu da ubrzaju proces gubitka kose. Jedan od tih faktora je hrana.

’’ Kao i svakom drugom delu tela ili komponenti zdravlja, tako su i kosi potrebne različite hranljive materije da bi rasla i bila zdrava’’, kaže nutricionista Ranija Batajneh. ’’Sobzirom da se hranljive materije najpre distribuišu do vitalnih organa u našem telu, pre nego stignu do kose, naročito je važno da unesete dovoljno raznih hranljivih materija da bi se obezbedio zdravi rast kose.’’

U produžetku vam prezentujemo potrebne hranljive materije koje su esencijalne za zdravu kosu kao i produkti u kojima su ove hranljive materije sastavni deo:

Omega-3 masne kiseline

Osim što predstavlja hranu za mozak, omega -3 masne kiseline hrane ceo organizam. Kao takvi predstavljaju esencijalne nutritijente koji stižu sve do folikula kose i ćelijskih membrana na vašem kapilicijumu, i na taj način neguju folikule i promovišu rast zdrave kose. Dopunski, omega – 3 masne kiseline dodaju elastičnost vašoj kosi, sprečavajući da postane lomljiva. Ali morate biti svesni da naše telo ne može samostalno da proizvodi omega-3 masne kiseline, pa je jedini način da ih unosite putem konzumiranja hrane bogata njima.

Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: laneno seme, orasi, losos, tuna, kelj, maslo od semena repe.

Cink

Glavna funkcija cinka u našem telu je rast i popravka tkiva. U tom pravcu cink pomaže u očuvanju zdravlja vašeg kapilicijuma i kose. Cink isto tako reguliše hormone (uključujući i testosteron) u telu i pomaže u održavanju proizvodnje sekretornih žlezda u kapilicijumu, koji pak pomažu rast vaše kose. Dnevno ne bi trebalo da unosite više od 11 mg cinka.

Hrana bogata cinkom: leblebije, pšenica, ostrige, teleća crna dzigerica, pečeno goveđe meso.

Proteini

Vaša kosa u najvećoj meri je čist protein. Pa ukoliko ne konzumirate dovoljno proteina za vaše mišiće i kosu onda se može desiti da imate istaknute bicepse ali ćelavu glavu. Ispitivanja su pokazala i da nedovoljan unos kvalitetnih proteina može da deluje na beljenje kose (gubitak prirodnog pigmenta). Ukoliko ste na dijeti, dr Bauman savetuje da je neophodno da unosite hranu bogatu visoko-kvalitetnim prirodnim proteinima. A šta ako ste vegeterijanac ili možda vegan? Ne brinite se, postoje niz proteina koji su visoko-kvalitetni a biljnog su porekla.

Hrana bogata proteinima: jogurt, jaja, kelj, kikiriki, pasulj, grašak, sočivo, tofu, piletina, ćuretina.

Gvožđe

Kada se radi o zdravoj cirkulaciji, konzumiranje dovoljnih količina gvožđa je krucijalno. Gvožđe pomaže u isporuci krvi do ćelija tela. Nedovoljne količine gvožđa znači nedovoljna cirkulacija krvi u vašem kapilicijumu a sa tim i nemogućnost da se isporučuje dovoljno kiseonika neophodnog za rast kose kaže dr Bauman. U suštini ispitivanja su pokazala korelaciju između anemičnosti zbog nedostatka gvožđa i opadanja kose.

Hrana bogata gvožđem: tamno lisnato povrće, integralne žitarice, pasulj, crveno meso, ćuretina, žumance, školjke, ostrige.

Vitamini A i C

Oba vitamina doprinose proizvodnji sebuma, masne materije koje luče folikuli kose. Sebum je prirodan kondicioner kose koji sprečava njenu lomljivost. Dopunski vitamin C ima pozitivno delovanje na gvožđe koje je ključno za dobru cirkulaciju krvi do svih ćelija uključujući i one na kapilicijumu. Dr Bauman preporučuje dnevnu dozu vitamina A ne veću od 15.000 IU, zato što u protivnom može da podstakne gubitak kose. Preporučena dnevna doza vitamina za muškarce je 5.000 IU.

Hrana bogata vitaminima A i C: blitva, brokoli, krompir, tikva.

Magnezijum

Prema Američkom Nacionalnom institutu za zdravstvo magnezijum je četvrti najzastupljeniji mineral u organizmu i potreban je za više od 300 biohemijskih reakcija – uključujući i rast kose. Istraživanja na Medicinskom Univerzitetu Južne Karoline pokazuju da 68 procenata odraslih amerikanaca ne unose dovoljno magnezijuma preko osnovnih hranljivih sastojaka, što pridonosi povećanju zapaljenskih reakcija tela. Drugi rezultat? Gubitak kose. Dr Bauman ističe da je nedostatak magnezijuma povezan sa gubitkom kose kako kod muškaraca tako i kod žena.

Hrana bogata magnezijumom: bademi, spanać, sočivo, pirinač.

Radi se o elementu u tragu koji pomaže telu u stvaranju selenoproteina, koji reguliše reprodukciju, metabolizam, sintezu DNK, i imunitet. Selen, isto tako, stimuliše folikule kose prema rastu nove kose. Predoziranje selenom može da izazove stvaranje ogromnih količina selenoproteina što dovodi do abnormalnosti folikula, smanjen rast i gubitak kose.

Hrana bogata selenom: brazilski orasi, tuna, rakčići, sardina, šunka.

PRERANI GUBITAK KOSE

Posted on April 27, 2015
0

preraniJako opadanje kose koje počinje u periodu adolescencije i dovodi do intenzivnog gubitka kose za kratak vremenski period označava prerani gubitak kose. Sreće se kod osoba uzrasta od 20 i oko 20-te godine. Simptomi gubitka kose javljaju se neočekivano i dramatično. Kod ozbiljnih slučajeva, opadanje kose može biti toliko intenzivno da dovodi do tipične muške ćelavosti.

Razlozi za prerani gubitak kose?

Razlozi za prerani gubitak kose još uvek su nedovoljno proučeni. Međutim, pacijent obično ima familijarnu, naslednu istoriju gubitka kose, nezavisno da li je po liniji majke ili oca što znači da postoji genetska predispozicija za gubitak kose. Dodatno, nivo androgenih hormona, naročito DHT je povišen.

Dihidrotestosteron deluje na genetski ’’osetljivije’’ folikule vlakna, što determiniše postepenu konverziju terminalnih, čvrstih vlakana u slabije i na kraju u velusna vlakna (tanka i nepigmentisana). Studije pokazuju da veličina dermalnih papila preko kojih se vlakno hrani diktira veličinu vlakna koje se formira, a kod androgene alopecije neke od ćelija dermalne papile izumiru radi dejstva DHT-a, kao rezultat na šta papila se smanjuje i vlakno je sve tanje.

Posebno je značajno što i nivo enzima 5-alfa reduktaze, koji transformiše testosteron u dehidrotestosteron, kod lica sa preranim gubitkom kose je viši nego kod lica koja nemaju opadanje kose. Isto tako, interesantan je i fakt da nivo 5-alfa reduktaze u okcipitalnoj zoni (iza ušiju) je niži nego u frontalnoj zoni, kod zaliska, gde se tipično javlja opadanje kose. Ovi nalazi ukazuju na značenje 5-alfa reduktaze kao razlog muškog tipa opadanja kose.

Folikuli vlakna kod lica koji rano gube svoju kosu postepeno gube i svoju funkciju i smanjuju svoju aktivnost formirajući sve tanja i slabija vlakna. Anagena faza (faza formiranja) vlakna je sve kraća, a povećava se broj vlakana u telogenoj fazi (faza opadanja). Osim toga, zapaža se istančenje kože kapilicijuma, a vlakno se lako kida zbog slabosti korena. Kod teških slučajeva u krajnjim stadijumima folikuli više ne stvaraju vlakno.

Gubitak kose obično počinje na frontalnoj liniji kose, koja se postepeno podiže. Istovremeno kosa na vrhu glave postaje sve slabija, nepovratno se gubi i dovodi do ćelavosti. Nejčešće koža glave pokazuje znake mašćenja koja samo pogoršava već započeto opadanje kose.

Prerani gubitak kose ne pokazuje znake stabilizacije sa godinama, već se naprotiv pogoršava. Neophodno je osoba sa znacima ranog gubitka kose da počne na vreme sa tretmanima da bi se prevenirao trajni gubitak kose.

Tretman protiv preranog gubitka kose?

Tretman protiv preranog gubitka kose i stimulisanje rasta kose je intenzivan i sveobuhvatan tretman koji uključuje različite terapijske metode i proizvode koji su namenjeni da presretnu i spreče svaki faktor koji dovodi do preranog gubitka kose i da obezbede održavanje aktivnosti korena vlakna, koji ima jaku tendenciju prema atrofiji. Tretman se bazira na jakoj energetskoj stimulaciji folikula vlakna, da bi se održila njegova funkcija koja se brzo i nekontrolisano gubi. Jačanje energetskog metabolizma ćelija folikula vlakna, održava njihovu funkciju a sa tim i produkciju vlakna. Na taj način se produžava faza rasta vlakna koja je kod preranog gubitka kose skraćena i produžava se životni vek vlakna koji je ozbiljno kompromitovan.

Dejstvo DHT-a, kao jedan od glavnih faktora za gubitak kose sprečava se pomoću proizvoda bogatim herbalnim ekstraktima. Određeni sastojci pak onemogućavaju realizaciju genetske poruke za gubitak kose. Na taj način se sprečava dejstvo dva glavna faktora koji izazivaju istančenje i gubitak kose. Cirkulacija na nivou dermalne papile je poboljšana čime se obezbeđuje ne samo bolja dostava potrebnih nutritijenata i kiseonika već i odstranjivanje akumuliranog i nepotrebnog DHT-a.

Regulacija masnoće kapilicijuma, kojoj uvek sledi prerani gubitak kose je obavezujuća. Savremenom aparaturom se kontroliše sekrecija sebuma i balansira se pH vrednost kapilicijuma da bi se obezbedili idealni uslovi za rast vlakna.

Prerani gubitak kose samo po sebi nameće i potrebu da se što ranije započne sa tretmanom radi postizanja zadovoljavajućih rezultata. Svako kašnjenje sa tretmanom kod ove forme gubitka kose ostavlja trajne i nepopravljive posledice.

SEZONSKO OPADANJE KOSE

Posted on April 27, 2015
0

sezonsko

Da li ste nekad imali osećaj da je vaša kosa gušća zimi a ređa tokom leta i u jesen, upravo kada ste veći deo dana napolje i kada zaista želite da izgledate dobro? Ono što doživljavate može biti pravi fenomen. Isto kao kod životinja kada je tokom zime njihovo krzno gušće i čvršće nego u proleće i jesen kada potpuno menja svoje krzno, tako i neki ljudi imaju iskustvo gubitka kose koje se menja u zavisnoti od godišnjeg doba.

Modeli sezonskog opadanja kose?

Kako da znate da li imate sezonski gubitak kose? I neke druge forme gubitka kose mogu da rezultuju brzim opadanjem kose i njenim proređivanjem sa trajnim posledicama. Jedini pravi način da budete sigurni je da budete pažljiviji sa šemom koja se ponavlja tokom dve do četiri godine. Niti jedna runda sezonskog gubitka kose ne treba da traje više od četiri meseca, nakon čega nova kosa treba da počne ponovo da raste. Ako se to ne desi, odmah konsultujte stručno lice da bi se utvrdio razlog i tip opadanja kose.

Centar za probleme sa kosom i negu kose 101 HAIR CARE raspolaže najsofisticiranijom kompijuterskom analizom kose i kapilicijuma. Analiza će pokazati da li se radi o sezonskom opadanju ili pak radi se o drugom obliku gubitka kose. Pravovremeno utvrđivanje stanja vaše kose i kapilicijuma daje mogućnost pravovremenog sprečavanja opadanja, zato što u suprotnom ukoliko se ne reaguje na vreme opadanje može da ostavi trajne posledice sa proređivanjem kose gde su mogućnosti za ponovno reaktiviranje folikula svedene na minimum.
Sezonski gubitak kose kod osoba se obično javlja u proleće ili jesen. Važan podatak koji treba da se napomene je da kod sezonskog gubitka kose obično opadanje kose ne sme da bude dva puta veće od normalnog opadanja kose (ne više od 150-200 vlakana). Samo zdravi kapilicijum lako može da omogući novi rast izgubljene kose.

Razlozi za sezonsko opadanje kose?

Postoje dva glavna faktora za koje se smatra da izazivaju sezonski gubitak kose, i oba se odnose na hormone. Prvi se odnosi na izloženost sunčevoj svetlosti. Čak i ako provodite veći deo vašeg vremena u zatvorenoj prostoriji ipak ste i tada izloženi više sunčevoj svetlosti tokom proleća i leti. Ovo može da dovede vaš organizam da proizvodi manje melanina, koji je direktno povezan sa nivoom hormona u vašem kapilicijumu. To može da deluje na folikule kose u produživanju vremena trajanja njihove prirodne faze opadanja za duže vreme od uobičajenog.

Drugi glavni faktor je efekat testosterona čiji nivo je obično veći tokom proleća i jeseni. Iako se testosteron često smatra muškim hormonom, on postoji i kod muškaraca i kod žena i poznati je izazivač gubitka kose.

Obično deo kose kapilicijuma je u fazi opadanja, a deo u fazi rasta. Sezonski gubitak kose se javlja rzbog poremećaja ravnoteže između ove dve faze. Kada bi vama raslo onoliko kose koliko vam istovremeno opada tada ne bi ste primetili proređivanje kose. Dobra vest je da sezonski uslovi koji dovode do većeg opadanja kose obično su posledica promena u ravnoteži između faze rasta i faze opadanja vlakna, tako što se zapaža značajno veći rast nego što postoji opadanje kose, a izgubljena kosa će biti zamenjena rastom nove kose.

Tretmani za sprečavanje sezonskog opadanja kose?

Za većinu ljudi, sezonski gubitak kose može da bude malo zabrinjavajući, ali u suštini uopšte ne izaziva nikakvu štetu u odnosu na kosu. Ako se međutim radi o drugačijem tipu gubitka kose, onda, ipak, može da dođe do toga da vaša normalno tanka kosa se značajno proredi i opadne.

Dobra vest je da, u najvećem broju slučajeva, postoji mogućnost saniranja ovakvih problema adekvatnim tretmanima i korišćenjem klinički dokazanih proizvoda upravo za ovakve namene.
Postoje dva tipa tretmana i načina na koji može da se reši ovakav problem. Najpre mogu da se primene tretmani koji preventivno bi regulisali hormonski nivo ravnoteže u kapilicijumu i na taj način bi se sprečilo da dođe do značajnog opadanja kose.

Drugi metod je ukoliko postoji značajni gubitak kose radi hormonskog disbalansa u kapilicijumu i povećani nivo testosterona, deluje se preko unošenja melanina čiji nivo u krvi je značajno smanjen, zbog čega i direktno dolazi do gubitka kose. Melanin može da se koristi oralno ili preko njegovog lokalnog apliciranja na kapilicijumu.

Uobičajeno preko tretmana za stimulaciju rasta kose na bazi napredne folikularne tehnologije koja predstavlja patentirani protokol i radi se jedino u 101 HAIR CLINIC širom sveta, kod 99% slučajeva odmah se vraća normalan hormonski disbalans na nivou kapilicijuma i na taj način odmah se reguliše ovakav oblik opadanja kose.

Tonici na bazi herbalnog ekstrakta koji regulišu ciklus vlakna omogućavaju produživanje faze rasta vlakna čime se direktno smanjuje opadanje kose. Drugi biljni ekstrakti u sastavu tonika sprečavaju negativno dejstvo metabolita testosterona čime se direktno odstranjuje jedan od dva glavna faktora zbog čega dolazi do sezonskog opadanja kose. Laserska svetlost, koja je deo spektra sunčeve svetlosti ne samo što direktno stimuliše rast kose već pozitivno deluje i na normalizaciju nivoa melanina u organizmu koji predstavlja drugi faktor zbog čega dolazi do sezonskog opadanja kose. Na taj način preko odstranjivanja oba glavna faktora kod sezonskog opadanja, kosa se vraća u svoj prvobitni kvalitet, svoje zdravlje i sjaj.

nekoliko

Iako je nemoguće potpuno da se promeni struktura vaše kose ili da vaša kosa poraste nekoliko inči za jednu noć, ipak je moguće da izraste gušća i zdravija kosa. Da bi ste to postigli neophodne su promene u načinu života koje bi vam pomogle da dobijete gušću i zdraviju kosu.

Korak 1
Uzimajte multivitamine svako jutro. Iako žitarice koje konzumirate ujutru zajedno sa svežim ceđenim sokom, će vam obezbediti većinu vitamina i minerala koji su vam potrebni za zdravu kosu, multivitamini će dopuniti vaše telo sa onim hranljivim materijama koji nedostaju ili teže se apsorbuju. Nedostatak vitamina, minerala, proteina i drugih hranljivih sastojaka može da izazove slabost kose.

Korak 2
Popite najmanje 8 čaša vode dnevno. Mayo klinika za probleme kose preporučuje konzumiranje 13 čaša vode kod odraslih muškaraca i 9 čaša vode kod odraslih žena. Voda je od vitalnog značaja za kosu zato što distribuiše sve potrebne hranljive sastojke do svih tkiva i ćelija u telu i omogućava čišćenje organizma od toksina.

Korak 3
Jedite posne proteine. Proteini su napravljeni od keratina i aminokiselina. Sa ciljem da se izgradi zdrava i kvalitetna kosa, vaše telo ima potrebu svih izvora proteina. U suštini i sama kosa je izgrađena od keratina. U hrani bogatoj ovakvim tipom proteina ubraja se riba, pileće grudi, bezmasno mleko, soja i belanca jaja. Ishrana bogata proteinima pomoći će vam u rastu gušće i zdravije kose.

Korak 4
Otkažite se pušenja. Pušenje utiče loše na vaše zdravlje, ali isto tako je loše i za vašu kosu. U studiji sprovedenoj od strane medicinskog tima pri Univrzitetu u Mičigenu, SAD, utvrđeno je da pušenje deluje na smanjenje osnovnih hranljivih materija u telu koji su neophodni za rast kose i može da izazove opadanje kose.

Korak 5
Izbegavajte korišćenje aparata za peglanje kose koji radi ogromne toplote izazivaju kidanje vaše kose. Dr Glen Čarls, specijalista za probleme kose i član Međunarodnog udruženja lekara specijalista za regeneraciju kose, preporučuje da sušite vašu kosu kada je to moguće jedino peškirom a po potrebi i ne toliko često sa četkom i fenom ali bez izlaganja kose peglanju ili korišćenju drugog oblika toplotnih presa za kosu. Ovo će vam pomoći da vaša kosa izbegne neprirodan stres.

RAZLOZI ZA GUBITAK KOSE

Posted on April 27, 2015
0

Postoji mnogo različitih razloga za gubitak kose, uključujući i sledeće:razlozi

Stres – ovo je veoma čest razlog privremenog gubitka kose. Ovaj oblik gubitka kose obično se javlja posle mnogo stresnih situacija, poput razvoda, gubitka radnog mesta, smrtni slučaj i sl. I obično ovakav oblik opadanja prestaje kada se prevaziđe stresna situacija.

Nasleđe – genetska predispozicija gubitka kose se prenosi generacijski. Prevalenca ovog oblika opadanja kose je češća kod muškaraca (40% muškaraca strada od genetskog gubitka kose do svoje 30-te godine, 60% muškaraca gube svoju kosu do 40-te godine a skoro 90% do 80-te godine). Genetska predispozicija isto tako može biti razlog i za gubitak kose kod žena.

Nepravilna ishrana – zbog savremenog načina života dolazi do unosa brze hrane, masne hrane, industrijski konzervirane hrane i nekvalitetne hrane. Naš organizam ne dobija dovoljno hranljivih materija, uključujući različite vitamine i minerale, kao i vode. Zbog nedostatka vitamina, minerala i drugih hranljivih materija dolazi do gubitka kose.

Lekovi – postoje neki lekovi koji mogu da pridonesu gubitku kose, pa je zato važno uvek da poznajete neželjene sporedne efekte pre nego uzmete bilo kakav lek. Lekovi kao što su tablete za visok krvni pritisak, tablete za kontracepciju, i hemoterapija poznati su po izazivanju gubitka kose.

Bolesti – neke bolesti, kao što su visoka temperatura, narušena funkcija tireoidne žlezde, bolesti kapilicijuma, kao što je psorijaza, poznati su izazivači gubitka kose.

Neadekvatna nega kose – postoje razni proizvodi za kosu ili tretmani koji mogu da oštete kosu i folikule (koren kose). Ovi tretmani obično izazivaju privremeni gubitak kose, ali isto tako mogu izazvati i trajni gubitak kose ukoliko se koriste konstantno.

101 HAIR CLINIC Vam nudi najsavremeniju sofisticiranu trihološku analizu kose i kapilicijuma da bi se utvrdio razlog zbog koga dolazi do opadanja Vaše kose. Na osnovu dobijenih rezultata takve analize naš stručni medicinski tim (dermatolozi, triholozi i plastični hirurzi) će vam predložiti adekvatan tretman i set klinički dokazanih proizvoda koji će pomoći u prevazilaženju problema koji su doveli do opadanja kose i omogućiti ponovni rast zdrave i kvalitetne kose.

PITANJA PACIJENATA

Posted on April 15, 2015
0

PITANJE: sezon
Zdravo, pročitala sam vaš članak o sezonskom opadanju kose. Ja imam proređenje kose na kruni glave i veoma je slaba. Potrebno je godinu dana da mi kosa izraste na tom mestu ali ni približno dužini sa strane.

ODGOVOR:
Iako žene mogu imati pojačano opadanje od sredine oktobra do novembra, na osnovu onog što ste napisali liči na to da se Vaša kosa proređuje zbog genetskog uzroka gubitka kose.
Istraživanja su pokazala da sezonsko opadanje uzrokuje gubitak kose tokom jeseni i zahvata celu glavu , a ne pojedine regije kako ste vi naveli.

Ženska nasledna ćelavost je genetski uzrokovana i manifestuje se proređenjem na kruni glave, širenjem razdeljka i slabošću zalistaka. Lokacija Vašeg gubitka kose uklapa se u sliku ženske nasledne ćelavosti. Ovaj tip gubitka kose se može naslediti bilo sa majčine bilo sa očeve strane familije.
Danas je moguće lečiti žensku naslednu ćelavost kilinički i naučno dokazanim tretmanima koji podrazumevaju upotrebu proizvoda iz 101 linije. Možete pronaći veliki broj pre i posle slika žena koje su bile na tretmanu u našem blogu pod nazivom USPEŠNI REZULTATI.

Za više informacija možete nas nazvati na sledeće brojeve telefona:011 2430 754 ili 060 525 625 2 ili posetiti naš sajt:www.101hair.rs .

Iako na osnovu informacija koje ste dali sve ukazuje da je upitanju ženska nasledna ćelavost, posteje i drugi uzroci gubitka kose kod žena uključujući telogeni efluvijum i njega bi trebalo isključiti. Preporučujemo da prvo posetite stručno lice za kosu ( doktora trihologa) kako bi se uradio pregled i utvrdila prava dijagnoza pre nego što započnete sa terapijom.

USPEŠNI REZULTATI

Posted on April 14, 2015
0

Uzrast: 26areata
Pol: ženski
Dijagnoza: alopecija areata
Terapija: lokalna 101 terapija

 

 

 

 

KOFEIN I OPADANJE KOSE

Posted on April 01, 2015
0

Za zdravu kosu i njen redovan rast bitni su razni faktori, uključujući vitamine, minerale , i pkaferisustvo drugih hranljivih materija. Lekovi, genetika, nutritivni nedostaci, razne bolesti i poremećaji mogu negativno da utiču na kosu. Kofein, prirodno jedinjenje, može imati blagotvorno dejstvo na dlake i utiče na zdrav rast kose.

Ciklus rasta kose
Stanje Vaše kose, kao i dužužina Vaše kose zavise od stanja folikula kose i njenog ciklusa rasta. Svaki folikul sadrži veliki broj ćelija koje su sposobne da stvore dlaku i podrže njen rast. Tokom inicijalne ( anagene) faze rasta kose ćelije proizvode novu dlaku koja nastavlja da raste tokom sledeće faze ciklusa (katagena faza). Nakon unapred određenog perioda rasta kose, koji može da varira od nekoliko dana do nekoliko godina, uzavisnosti od vrste folikula dlake, kosa ostaje nedirnuta unutar folikula i na kraju ispadne (telogena faza). Defekt u bilo kojoj od ove tri faze ciklusa rasta kose može voditi do problema sa kosom.

Uticaj kofeina na ciklus rasta kose
Kofein ima uticaj na folikule dlake tako što reguliše ciklus rasta dlaka. Studija objavljena u “internacionalnom dermatološkom žurnalu” 2007 godine utvrdila je da prisustvo kofeina stimuliše folikule dlaka i povećava rast kose u laboratorijskim uslovima. Kao rezultat toga, kofein može pomoći da se povrati rast kose ili da spreči prevelik gubitak kose. Međutim. klinički efekti kofeina na stimulaciju rasta kose nisu još uvek dovoljno istraženi.

Unos kofeina
Postoji nekoliko načina da se Vaši folikuli izlože uticaju kofeina, kako bi se potencijalno stimulisao rast kose. Kofein koji unosimo preko hrane i pića ulazi u krvotok i na kraju stiže do folikula dlaka. Pored toga, kofein može da dopre do folikula i lokalnom primenom šampona koji sadrže kofein, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu “ Farmakologija i fiziologija kože” 2007 godine. To može dozvoliti doktorima da primene visoku dozu kofeina na Vaše folikule a da se ne izazovu sporedni efekti koji bi se javili prilikom unosa visokih doza kofeina putem ishrane. Kao rezultat toga, proizvodi za kosu koji sadrže kofein mogu postati dobar tretman za kosu ako se kofein eventualno primeni u lekovima za alopeciju.

Moguća primena u lečenju kancera
Preliminarne studije su indetifikovale kofein kao mogući tretman protiv gubitka kose, što može imati primenu i u lečenju drugih bolesti. Mnogi pacijenti, koji boluju od kancera, primajući radioterapiju imaju gubitak kose, zbog oštećenja folikula dlake od strane radijacije. Studija koja je objavljena u žurnalu “Zaštita od zračenja” 2002. godine otkrila je da tretiranje labaratorijskih miševa kofeinom pomaže smanjenju gubitka dlaka tokom radioterapije. Iako dodatno istraživanje o efektima kofeina na gubitak kose kod ljudi koji su izloženi radioterapiji zahteva dodatna istraživanja, kofein može eventualno sprečiti opadanje kose kod nekih terapija kancera.

USPEŠNI REZULTATI

Posted on March 23, 2015
0

Uzrast: 25goran
Pol: muški
Dijagnoza: androgena alopecija
Stadijum: II prema Norwood-Hamilton
Terapija: lokalna 101 terapija

PITANJA PACIJENATA

Posted on March 20, 2015
0

Pitanje:
Nedavno sam počela da pijem cedjeno voće i povrće i pitam se da li će mi toliko voća i povrća u mojoj ishrani pomoći da sprečim opadanje kose? Kosa mi dosta opada ali se još uvek nije proredila mada sam ja jako zabrinuta.

Odgovor:sok 2
Vaša trenutna velika potreba za konzumiranjem ceđenog voća i povrća je definitivno odlična stvar da unesete što više voća i povrća u Vaš organizam. Međutim, ova velika doza vitamina i minerala može jedino pomoći da se spreče stanja gubitka kose koja su uzrokovana deficitom u vitaminima, kao što je Telogen Effluvium.

Proređenje kose kod žena je obično uzrokovano ženskim tipom gubitka kose koje je nasledno stanje. Tu se preporučuje upotreba biljnih tonika iz 101 linije proizvoda koji su klinički i naučno dokazani da stopiraju opadanje kose i stimulišu njen rast. Na žalost, konzumiranje ceđenog voća i povrća neće pomoći u prevenciji ni u lečenju naslednog tipa gubitka kose. Zato , ukoliko ste zabrinuti, savetujemo Vam da posetite i popričate sa ekspertom za gubitak kose- doktorom trihologom.
Dobra strana dodatnog unosa nutritijenata je ta da će se popraviti stanje Vaše kose, i pomoćiće joj da raste kao čvrsta i zdrava. Svako ko je zabrinut za svoj gubitak kose i misli da mu ishrana nije dovoljno bogata vitaminima i mineralima koji su potrebni za zdravu kosu trebalo bi da ubace neophodne namirnica bogate vitaminima u njihovu ishranu. Ukoliko žele mogu to učiniti i nekim dodatkom za ishranu kao što je neki od multivitaminskih kompleksa.

Poštovani,
slika 5slika 2slika 8 imamo POSEBNU ČAST I ZADOVOLJSTVO da Vas informišemo da nakon uspešnog otvaranja 101 HAIR klinike u Skoplju i Beogradu, od pre par dana otvorena je i 101 HAIR klinika u Zagrebu. Sledeća naša destinacija je klinika u Ljubljani. Uspešna priča nastavlja da živi.slika 11

USPEŠNI REZULTATI

Posted on March 08, 2015
0

Uzrast: 26alo
Pol: ženski
Dijagnoza: alopecija areata
Terapija: lokalna 101 terapija

oats1939-te, dobitnik Nobelove nagrade, professor Adolf Butenandt je dokazao da život ne može postojati bez silicijuma (takođe poznat kao silicijum dioksid).

Silicijum je od suštinskog značaja za razvoj skeleta kod ljudi. Takođe je važna komponenta kose, i smatralo se da adekvatan unos silicijuma može da spreči ćelavost i da stimuliše rast kose. Silicijum je prisutan u velikim količinama u velikom broju namirnica: krompir, jagode, zelene i crvene paprike, krastavac, ovas, ječam, pšenica, proso, pirinač, klice pasulja i špargle.

Obrada hrane kao i hemijsko tretiranje zemljišta gde raste povrće i pšenica,mogu značajno smanjiti količinu silicijuma u namirnicama. Zato se i preporučuje unos organski gajenih i netretiranih namirnica.

TRANSPLANTACIJA KOSE

Posted on March 06, 2015
0

transplantacijaPostupak transplantacije kose izvodi se koristeći lokalnu anesteziju. Za vreme transplantacije udobno se relaksirate, gledajući DVD, slušajući muziku ili možete da meditirate u toku samog postupka, koji traje nekoliko sati, u zavisnosti od broja graftova koji treba da ekstrahiraju sa donorske oblasti i da se implantiraju izgubljene ili proređene kose.

Veći deo ljudi nemaju nikakve značajne neprijatnosti nakon operacije. Mali svrab i otok mogu da se dogode, ali generalno prolazi nakon nekoliko sati. Normalna fizička aktivnost može da se praktikuje 4 dana nakon operacije. Kruste na kapilicijumu uobičajeno se čiste u roku od deset dana.

Transplantirana kosa opada nakon 2 nedelje (što je normalan proces kao posledica nedostatka kiseonika) i generalno kosa započinje ponovo da raste za nekih 3 meseca.

Naš Specijalistički centar nudi potpunu preoperativnu i postoperativnu dvonedeljnu negu koja je besplatna,

Za maksimalno prirodan i estetski efekat nakon transplantacije izbor vrhunskog hirurga je od krucijalnog značaja. Tim koji radi transplantaciju sastavljen je od vrhunskih evropskih hirurga sa mnogobrojnim priznanjima, nagradama, preko 20 godina iskustva u transplantaciji kose i sertifikovanih članova Evropske i Međunarodne asocijacije plastičnih hirurga.

Page 6 of 111234567891011