ZAŠTO KOSA OPADA TOKOM TRUDNOĆE?

Posted on October 03, 2016
0

PITANJE PACIJENTKINJE :

Imam problem sa opadanjem kose u zadnjih par nedelja I prvi put mi se javja ovako jako opadanje. U 4-om sam mesecu trudnoće I imala sam neke poteškoće sa ishranom zbog jakih nagonona na povraćanje. Ovo mi je prva trudnoća, pa sam malo uplašena.Znam da je svima tokom trudnoće kosa savršena,a meni opada.Molim Vas za savet I rešenje za moj problem.

ODGOVOR DOKTORA-TRIHOLOGA :

Vaša kosa raste u ciklusu. 90% Vaša kose u odredjenom trenutku je u fazu rasta, a 10% je u fazu mirovanja ili opadanja. Nakon faze mirovanja kosa obično opada I bude zamenjena novom kosom.

zasto-kosa-opada-tokom-trudnoce

Tokom trudnoće žene obično uživaju u gušćoj kosi,zato što je ovaj ciklus rasta pauziran I kosa ne prelazi u fazu opadanja, što rezultira zadrzavanjem kose.Ali ponekad ,žene gube kosu tokom trudnoće,a razlozi mogu da budu različiti.
Jedan razlog na koji I Vi možda sumnjate je loša ishrana.Tokom trudnoće, Vaše nutritivne potrebe se menjaju, da bi se prilagodile bebi koja raste. Mnoge trudnice imaju anemiju,zato što njihova potreba za gvoždjem prevazilazi unos ovog mineral. Neadekvtani unos gvoždja može davesti do gubitka kose. Isto tako ,nedovoljno preoteina može da uzrokuje opadanje,kao I nedostatak vitamina I minerala.

Neke bolesti mogu da uzrokuju opadanje kose kao Dijabetes, kao I gestacijski dijabetes, I gljivična infekcija kože. Medikamenti za visok prtisak,za anksioznost I depresiju isto tako mogu da daju opadanje. Za medikamente savetujemo konsultaciju I sa ginekologom zbog bezbednosti ploda.
Isto tako Vaš gubitak kose može da bude posledica I normalnih hormonalnih promena koje preživljavate kao rezultat Vaše trudnoće. Svaki put kad Vaše telo pretrpi dramatične hormonalne promene, Vaš normalni ciklus rasta može da se stopira ili dezorganizuje. Što rezultira u telogeni effluvium ili ekcesivno opdanje kose. Telogeni effluvium može da bude uzrokovan dramatičnim emocionalnim promenama asocirane trudnoćom.

I pored toga što opadanje kose nije medicinski hitno stanje ukazuje na neke značajne promene koje mogu delovati na Vaše zdravje I zdrvaje Vašeg deteta. Zato mora da se reši primarni uzrok opadanja, a paralelno da se primeni lokalni tretman kose koji će stimulisati ponovni rast kose.

DA LI ŠAMPON ZA SUVO PRANJE ZAISTA REŠAVA PROBLEM MAŠĆENJA?

Samo zato što kosa izgleda dobro na prvi pogled,nakon nanošenja pudera,to ne znači da je neophodna svakodnevna upotreba,mnogo je bitnije redovno pranje scalpa.Pranjem kose uklanja se mrtva koža sa sclapa,mikrobi I bakterije.Na taj način se zapravo radi piling skalpa,što je mnogo zdravije.Kod svakodnevne upotrebe šampona za suvo pranje,dolazi do njegovog nagomilavanja na scalpu,što dovodi do taloženja masnoće,mrtvih ćelija scalpa I znoja,što negativno utiče na folikul dlake,a kosa je bez sjaja I dobija mat izgled.
Tretman za regulaciju seboreje reguliše funkciju lojnih žlezdi, smanjuje stvaranje sebuma I održava kožu vlasišta čistom i zdravom. Zdravo vlasište je idealna sredina za normalan razvoj dlaka.
Savremenim metodama I aparaturom moguće je dubinsko čišćenje vlasišta I pora folikula dlake. Osigurava se otvaranje pora, odstranjivanje akumuliranog sebuma I nečistoća i oslobađanje toksina. Postupno se normalizuje funkcija lojnih žlezdi. Prirodni proizvodi svojim biljnim ekstraktima doprinose čistoći vlasišta na prirodan I neagresivan način, radi dobijanja dugoročnih rezultata.

da-li-sampon-za-suvo-pranje-zaista-resava-problem-mascenja
Organski proizvodi pomažu u stvaranju zdravog hidrolipidnog sloja koji će štititi I održavati zdrav epidermis.
Možda je vreme da odložite šampon za suvo pranje.Vi perete Vaše lice svakodnevno,nekada čak I više puta dnevno.Zašto istu pažnju ne posvetiti I koži glave!

UNOS PROTEINA ZA SPREČAVANJE GUBITKA KOSE

Posted on September 30, 2016
0

KOLIKO JE PROTEINA POTREBNO DNEVNO UNOSITI KAKO BISMO SPREČILI GUBITAK KOSE?

U bilo kom trenutku gledano, oko 90% dlaka nalazi se u fazi rasta, a njih 10% je u fazi mirovanja. Nakon završetka faze mirovanja dlake otpadaju i bivaju nadomeštene novima. Opadanje od oko 50 do 100 dlaka dnevno smatra se normalnim. Milioni ljudi širom sveta bore se sa ekscesivnim opadanjem kose, koje može biti posledica bolesti, genetske predispozicije ili loše ishrane. Konzumiranje neadekvatne količine proteina može biti uzrok gubitka kose.

Rast kose
Kosa je izgrađena od proteina.Kada ne dobija dovoljnu količinu proteina, telo racionalizuje njihovu potrošnju prekidom proizvodnje neesencijalnih proteina, što uključujuje proizvodnju nove dlake, odnosno rast kose. Vidljivo opadanje kose po pravilu se javlja dva do tri meseca po smanjenju unosa proteina ispod potrebne granice. Rast kose će iznova početi kada unos postane dovoljan za zadovoljenje potreba za belančevinama koje telo ima.

unos-proteina-za-sprecavanje-gubitka-kose

Potrebe za proteinima
Preporuke centara za kontrolu i prevenciju bolesti jesu da se proteinima zadovolji oko 10 do 35 posto na dan unesenih kalorija, drugim rečima 46-56 g proteina za odrasle,zavisno od kalorijskih potreba. Zdravi pojedinci na tipičnoj evropskoj ishrani uglavnom unose i više nego dovoljno proteina. Proteini se mogu naći u većini naimirnica, a pre svega u mesu, jajima, ribi, mlečnim proizvodima,pasulju, žitaricama, orašastim plodovima i semenkama, te u malim količinama u voću i povrću.

PITANJE PACIJENTA: TRANSPLANTACIJA KOSE

Posted on September 29, 2016
0

PITANJE PACIJENTA:

Imam samo 23 godine, a opadanje kose traje već nekoliko godina. Zalisci su mnogo dublji nego ranije i počeo se proređivati i prednji deo glave. U mojoj porodici i otac i deda imaju duboke zaliske i proređenje u temenom delu. Kod mene teme za sada nije proređeno, ali mi zalisci smetaju. Da li bi transplantacija kose u zaliscima rešila moj problem ili postoji neki drugi pristup?

ODGOVOR DOKTORKE -TRIHOLOGA

Prva faza manifestacije nasledne ćelavosti je produbljivanje zalistaka. Često formiranje zalistaka napreduje izuzetno brzo sa kompletnom atrofijom folikula dlake. To što primećujete i proređenje u frontalnom delu znak je da se gubitak kose nastavlja. Stoga je u Vašem slučaju najvažnije usredsrediti se primarno na zaustavljanje daljeg gubitka kose. Nakon postizanja stabilizacije opadanja kose možemo se posvetiti planiranju druge faze terapije, koja se odnosi na vraćanje izgubljene kose.

opadanje-kose1

Trihološkom analizom kose i vlasišta može se ustanoviti stepen proređenja kose, stanje folikula i mogućnost rasta nove kose. Ako folikuli u zaliscima imaju još uvek zadovoljavajuću funkciju, tada se stimulativnim tretmanima, 101 tonicima i laserskim tretmanima može podstaknuti rast kose, zgušnjavanje i spuštanje zalistaka. Zbog toga što ste mladi i koža je u dobrom stanju, a i obzirom da nam se na vreme obraćate, terapijom možemo postići odlične rezultate.

No, ukoliko trihološka analiza pokaže trajno oštećenje folikula i njihovu atrofiju, što nije uobičajeno za Vašu dob, tada ne možemo očekivati njihovu ponovnu aktivaciju primenom bilo koje metode. U tom slučaju za postozanje zadovoljavajućih rezultata u obzir može doći trasnplantacija. U Vašem slučaju je izuzetno važno izvođenje transplantacije savremenom FUE tehnikom, te omogućavanje adekvatnog pokrivanja frontalne regije za dugoročne rezultate.

Ali obzirom na Vaše godine transplantaciju nikako ne bih preporučila kao prvi izbor.
U Vašem slučaju prioritet je kontrola daljeg ispadanja kose i nakon toga preporučeni stimulativni tretmani za rast kose.

USPEŠNI REZULTATI

Posted on May 13, 2016
0

19-c19-b

USPEŠNI REZULTATI

Posted on May 13, 2016
0

saç17saç16saç15

USPEŠNI REZULTATI

Posted on May 04, 2016
0

kirilKOMPLET SREDEN BR 1KOMPLET SREDEN BR 2KOMPLET SREDEN BR 4MAA_2SRMAA_5SR

USPEŠNI REZULTATI

Posted on May 04, 2016
0

7808014klimentJokababicka

USPEŠNI REZULTATI

Posted on May 04, 2016
0

20330440601010_2

NAJBOGATIJI IZVOR VITAMINA C ZA VAŠU KOSU

Posted on September 23, 2015
0

izvori vitaminaCrvena, žuta i zelena paprika su šaren i ukusan izvor vitamina C koji je bitan za zdravu kosu iz više razloga.
Paprike su broj jedan na listi hrane najbogatije vitaminom C, a posebno žute.

Vitamin C pomaže telu da koristi ne-hem gvožđe, koja se nalazi u biljnim izvorima gvožđa, da obezbedi dovoljne količine eritrocita koji donose kiseonik do folikula.

Vitamin C je takođe važna za formiranje kolagena, strukturnog vlakna koja pomaže telu da * drži * sve zajedno, bukvalno. Folikulima dlaka, krvnim sudovima i koži je potreban kolagen da b i ostali zdravi i imali optimalan rast. Čak manji nedostaci vitamina C dovode do suve, krte kose koja se lako lomi.
Zato dodajte sveže paprike svakom svakom svom obroku i salati.

VITAMIN A

Posted on September 23, 2015
0

vitamin aVitamin A pomaže u razvoju i održavanju zdrave kose, kao oksidans sprečava da slobodni radikali oštećuju folikul dlake. Nedostatak ovog vitamina doprinosi da kosa postane suva i bezživotna, dok previše vitamina A može uzrokovati gubitak kose.Trudite se da unosite između 5000 i 25000 međunarodnih jedinica ovog vitamina dnevno, kako preporučuju fakulteti medicinskih nauka. Dobri izvori vitamina A su šargarepa, mlečni proizvodi, jaja,džigerica, pernate životinje i riba. Pored toga, nedostatak cinka može sprečiti apsorpciju vitamina A. Konzumiranje 15 mg cinka dnevno može poboljšati apsorpciju vitamina A. Bogati hranljivi izvori cinka su ostrige, pšenične klice, džigerica, semenke susama i tamna čokolada.

ISTAKNITE LEPOTU VAŠE KOSE

Posted on September 23, 2015
0

leonor greylDa bi ste istakli lepotu vaše kose morate pravilno da je negujete. Tretman pre pranja kose je idealan način da revitalizujete kosu. Ulje će da rasplete kosu, omekšaće je, regenerisati i vratiće vitalnost i sjaj. Palmino ulje Leonor Greyl-a je omiljen proizvod za negu kose Jessica Alba-e. Kombinacija biljnih ulja medju kojim i organsko palmino ulje olakšava rasplećivanje kose a pri tom je i neguje. Nanosi se po dužini kose i lepo se rasčešlja da bi se rasporedilo ravnomerno na svakoj dlaci. Kada odstoji barem 10 minuta ili još bolje celu noć, pere se adekvstnim šamponom. Kosa je ponovo zdrava, sjajna i punog volumena. Odvojite malo vremena za svoju kosu tokom vikenda, da bi ste imali odličnu frizuru tokom cele nedelje.

BOROVNICA – MALI RUDNIK ZDRAVLJA

Posted on September 23, 2015
0

 

borovnicaSezona borovnica je počela. Ove tamnoplave bobice osim divnog ukusa imaju i niz blagotvornih učinaka na zdravlje. Ublažavaju smetnje sa probavom, snižavaju holesterol, smanjuju rizik nastanka raka, bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, čuvaju vid, sprečavaju infekcije, a ostvaruju i pozitivni uticaj na kožu i kosu.
Borovnice su odličan izvor vitamina A i C, vitamina B kompleksa, a bogate su i vlaknima i antioksidansima. Vitamin C važan je za cirkulaciju u području vlasišta; premalo vitamina C u prehrani može dovesti do krhkosti i lomljivosti kose. Vitamini B kompleksa potstiču rast kose poboljšanjem oksigenacije i cirkulacije.
Ovo bobičasto voće smanjuje stres i visinu holesterola koji mogu negativno uticati na rast kose, dok antocijanidi u njegovom sastavu djelovanjem na folikule kose potstiču njen rast.
Borovnice dokazano usporavaju i proces starenja kose.
Možete ih konzumirati sveže, dodati žitaricama, od njih pripremati sokove, smoothie, kolače, džem i sladoled. Bilo kako bilo, iskoristite blagodati ovog voća!

DA LI PROTEINSKI ŠEJKOVI UZROKUJU ĆELAVOST?

Posted on September 23, 2015
0

proteinski sejkoviPitanje:
Zdravo , ja sam tek počeo da treniram u teretani i želeo bih da počnem da koristim neki protein da bih dobio još na mišićnoj masi ali nisam siguran koji od njih bi bio najbolji. Čuo sam da postoji veza između pojedinih proteinskih šejkova i ćelavosti – je li to istina ? Zdravo se hranim i trenutno nemam proređenu kosu. Međutim, u porodici imam dosta osoba koje su izgubile kosu pa se zato želim potruditi da sve učinim preventivno da se to ne desi i meni. Hvala unapred!

Poštovani,
nisu svi proteinski šejkovi i dodaci ishrani nezdravi, ali neke jesu. Mnogi proteinski šejkovi sadrže aditive , kao što su kreatin i neorganski hormoni rasta, koji pomažu rastu mišićne mase . Nuspojava ovih aditiva je podizanje nivoa testosterona i to je ono što može da ubrza stopu gubitka kose kod nekih muškaraca koji imaju porodičnu istoriju gubitka kose – to, dakle , zapravo zavisi od vaše urođene predispozicije za ćelavost .
Pojačana osetljivost na dihidrotestosteron koji se stvara iz testosterone je urok gubitlka kose, tako da sam nivo testosterone nije razlog da li će se ili neće pojaviti gubitak kose. To znači , da neki muškarci koji imaju nizak nivo testosterona mogu gubiti kosu dok drugi muškarci koji mogu da tolerišu veći nivo testosterona koji se stvara zbog upotrebe proteinskih šejkova ne moraju imati problem sa gubitkom kose. Kod svih koji imaju predispoziciju za genetski gubitak kose, kao što je Vaš slučaj- svako dodatno povećavanje testosterona može urokovati raniji početak gubitka kose ili brzati već postojeći.
Dakle, nije testosteron sam po sebi odgovoran za gubitak kose. Odgovoran je dihidrotestosteron ( DHT) , koji nastaje iz testosterona pod uticajem enzima 5-alpha reduktaze. DHT se vezuje za receptore u folikulima , izazivajući ih da se smanje i da kosa postane slaba i da ispadne. DHT takođe sprečava novu kosu da raste . Stoga, teorija o povezanosti između kreatina i ubrzanog muškog gubitka kose bazira se na činjenici da što više testosterona postoji u telu,više DHT će se proizvoditi . Magazin sportske medicine je kliniči potvrdio na osnovu studije mladih ragbista da se znatno povećava nivo DHT posle konzumiranja kreatina.
Ukoliko želite da uključite proteinske šejkove ili šejkove koji Vam zamenjuju obrok u Vaš fitness režim ishrane onda Vam preporučujemo organske koji ne sadrže kreatinin. Međutim, dok ovi šejkovi bez kreatina mogu sprečiti prerani gubitak kose oni ipak ne mogu zaustaviti muški nasledni tip opadanja kose.
Sobzirom da nismo specijalisti za fitnes, preporučili bi Vam da porazgovarate sa sportskim nutricionistom o izboru najadekvatnijeg proteinskog šejka za Vaše potrebe treniranja. Sobzirom na Vašu porodičnu anamnezu i predispoziciju za gubitak kose preporučili bi Vam da posetite doktora trihologa kako bi Vam preporučio neki medicinski dokazan tretman protiv gubitka kose koji će sprečiti da Vam se to dogodi.

PENA SA LOTUSOM ZA FRIZURU GALA VEČERI

Posted on September 23, 2015
0

longorijaKim Kardashian je oduševljena svojim izgledom i frizurom na LACMA Art and Film Gala.
Jen Atkin, stilista poznatih zvezdi kreirao je klasičan glamurozan izgled za Kim koristeći penu za volumen Mousse Au Lotus Leonora Greyl-a. Pena nanesena od korena daje dovoljnu čvrstinu, a pritom ne otežava je i ne spljoštava kosu. Drži dubok razdeljak po strani Kim i frizuru koja je elegantno prebačena unazad. Kombinacija ulja i biljnog estrakta, uključujući estrakt lotusa, poznat po svom adstringentnom i tonizirajućem svojstvu, olakšava stajling i daje sjaj, volumen, a ujedno oblikuje frizuru. Pravu kosu drži glatkom a uvijenoj potencira kovrdže. Pena ne sadrži alkohol, i zato ne sušite kosu. Na taj način obezbedjuje prelepu frizuru i održava kvalitet kose.

ULJE OD MAGNOLIJE PROGLAŠENO ZA ULJE GODINE

Posted on September 23, 2015
0

magnolijeUlje od magnolije iz linije Leonor Greyl je * Best Body Oil * za 2014 godinu, prema magazinu Cosmopolitan u SAD!
U izboru za najbolji proizvod za negu kože učestovali su glasovi iz VIP sveta lepote i glasovi preko 40.000 čitalaca koji su dali svoje mišljenje.
Magnolija ulje je mešavina biljnih ulja bogatih provitaminom A, u kombinaciji sa delikatnim mirisom cvetova magnolije. Smanjuje sušenje kože, neguje kožu i smiruje je posle izlaganja suncu. Može se koristiti na telu, licu i kosi.
Organski, prirodni proizvodi za kosu i telo svetskog poznaog brenda Leonor Greyl, dostupni su i ovde, kod nas,u 101 Hair Clinic.

PITANJA PACIJENATA

Posted on September 23, 2015
0

pitanje

Pitanje:
Želeo bih da probam ‘Ne -Poo ‘ trend sa ne korišćenjem šampona jer mislim da može biti bolja opcija za moju kosu koja je proređena jer je neću toliko trljati, kao kad koristim šampon za kosu.
Da li mislite da je ne korišćenje šampona dobra ideja za ljude sa gubitkom kose? Takođe, da li će moja kosa stvarno biti dovoljno čista ako je ne perem sa njim ? Kosa mi se proređuje na kruni glave i u porodici imam osobe koje imaju proređenu kosu tako da pretpostavljam da je upitanju ženski tip gubitka kose. Želela bih da me posavetujete.

Odgovor:
Hvala Vam na pitanju i ukazanom poverenju. To je jedan od novijh trendova nege i pranja kose koji Vam savetujemo da izbegavate i ne samo zato što imate proređenu kosu.
Cilj ” No Shampoo ‘ ili ‘ No -poo ‘ pokreta je uklanjanje viška hemikalije iz života ljudi , počevši od šampona . Dok ovo i zvući kao ideja za divljenje, da li zaista imate čistu i zdravu kosu bez njenog pranja šamponom? Odgovor je ne, ne baš .
Kosa se do nekle može sama održavati čistom, ali čak i da ne koristetite šampon, prateći ovaj nov No-Poo trend, čistoća je samo trenutna i kratko traje jer je idealno ispirati vašu kosu jednom dnevno da bi ste skinuli svu prljavštinu i prašinu koja se stvori.
Pored toga , ispiranje vaše kose neće biti dovoljno efikasno nakon određenih aktivnosti koje čine da Vaš scalp postane znojav, kao što je vežbanje ili korišćenje saune . Ispiranje takođe neće uspeti da ukloni bakterije niti će očistiti višak masnoće iz Vašeg skalpa ako imate masnu kosu .
Drugi aspekt koji bi trebalo da razmotrite je da ako dođete u kontakt sa nečim na sta ste alergični ili osetljivi, jednostavno ispiranje kose umesto pranja šamponom ostavlja alergen na mestu duže, što povećava rizik za razvoj dermatitisa .
Slaba higijena skalpa , kao što je neredovno pranje kose, može izazvati brojne probleme , uključujući dalji gubitak kose kao i perutanje kože glave i pojačanje masnoće na koži glave i može da blokira pore i sprečava novi rast kose.
Spomenuli ste da želite da umanjite efekat ručnog trljanja kose kod pranja šamponom, ali nema potrebe da brinete o tome jer trljanje kose tokom pranja je minimalno i ne bi trebalo da ima bilo kakav uticaj na vaš gubitak kose.
Osim toga , da li koristite šampon ili ne ne utiče na ženski uzrok gubitka kose . Ako su dlake napadnute od strane dihidrotestosterona ( DHT) , ispiranjem umesto pranja neće se napraviti nikakva razlika sa aspekta gubitka kose. Nasledni gubitak kose kod žena može da se tretira jedino pomoću medicinski dokazanim tretmanima- biljni tonici iz 101 linije proizvoda.
Iako je razumljivo da želite da izbegnete jake hemijske sastojke u svom šamponu , No – Poo pokret izgleda je prevideo puno kvalitetnih, hemijskih proizvoda za negu kose bez takvih proizvoda koji su svuda dostupni . Ako ste zabrinuti za životnu sredinu, kao i vašu kosu , preporučujemo vam upotrebu LEONOR GREYL proizvode i ne odustajte od šamponiranja jer ovaj brend proizvodi visoko efikasne, nežne, organske formule bez sulfata.

ZAŠTO SU DOBRI ORGANSKI PROIZVODI ZA KOSU ?

Posted on September 23, 2015
0

leonor

Kad koristimo kozmetičke preparate, visok procenat tih preparata se absorbuje preko kože u naše telo.
Tradicionalni ili sintetički proizvodi za kosu sadrže satojke kao što su parabeni koji mogu da poremete normalni homonalni status organizma i da prouzrokuju kancer. Drugi sastojci izazivaju alregije. Iako hemijski i sinetički proizvodi mogu da vam daju sjaj i mekoću kose, nisu dobri za dugoročnu upotrebu. Ovi proizvodi mogu da prouzrokuju alergije, sušenje skalpa, a dlaku isušuju postaje lomljiva i predisponirana za dalje oštečenje.

Organski proizvodi za kosu su bez alergena, bez parabena, bez sulfata i kancerogenih sastojaka. Organski proizvodi za kosu ne samo što obezbeđuju istog trenutka kondicioniranje i restruktuiranje kose, nego omogućavaju lakše stilizovanje kose, a naročito je bitno da dugoročno utiču na zdravje vaše kose i skalpa.
Organski proizvodi za kosu koji sadrže npr. Propolis sprečavaju na sasvim prirodni način stvaranje peruti i smiruju upalu i svrab, a pri tom ne izazivaju nikakve alergiske reakcije. Organski proizvodi koji sadrže Manketti ulje imaju neverotanu hidratantnu moć i dubinski revitalizuju dlaku vraćajući joj sjaj i elastičnost.

Organski proizvodi za kosu obezbeđuju zdravje vaše kose, a pritom održavaju i sjaj i lepotu kose

USPEŠNI REZULTATI

Posted on September 23, 2015
0

muskaUzrast: 39
Pol: muški
Dijagnoza: androgena alopecija
Stadijum: IV prema Norwood-Hamilton
Terapija: lokalna 101 terapija

USPEŠNI REZULTATI

Posted on June 07, 2015
0

Uzrast: 30zenska androgena alopecija 2
Pol: ženski
Dijagnoza: androgena alopecija
Stadijum: II prema Ludwig
Terapija: lokalna 101 terapija

Page 3 of 111234567891011