USPEŠNA TERAPIJA VRAĆA NE SAMO KOSU NEGO I SAMOPOUZDANJE

Trihotilomanija je poremećaj koji izaziva da osoba čupa kosu sa kapilicijuma, sa brade, grudi, nogu, sa obrva, trepavica i drugih delova tela, što rezultuje vidljivim golim poljima.
Često se javlja kod mladih osoba,u uzrastu oko 11 godina.
Naša pacijentkinja se uklapa u ovu statistiku, obzirom da je počela još pre 5 godina nesvesno i pomalo da čupa kosu. Sada ima 16 godina,a stepen gubitka kose je napredan.

Osim toga ima i cistu na desnom sinusu i hronični sinusitis. Kao i gnojni proces na zubu. Ove promene pak,mogu dovesti do problema sa difuznim gubitkom kose ili do telogenog efluviuma.
Naši doktori triholozi su na dermoskopskom pregledu ustanovili postojanje velikog broja oštećenih vlakana i značajno smanjen broj dlaka sa znacima lomljivosti i aktivnog opadanja.
Osim lokalne terapije, uputili su je ORL specijalisti, stomatologu i svakako psihologu.

Za samo dva meseca od početka tretmana zabeležen je rast kose koji je napredovao u toku terapije. Za 4 meseca izrasla je sva kosa u temenom delu što je za pacijentkinju ogromno zadovoljstvo i vraćanje samopouzdanja.

ŠTA JE ANDROGENA ALOPECIJA?

Posted on September 15, 2017
0

ŠTA JE ANDROGENA ALOPECIJA?

Po savremenoj definiciji androgena alopecija (nasledni gubitak kose) je multifaktorijalno stanje, kod kojeg genetski faktori determinišu specifičnu osetljivost folikula na androgene hormone i određene inflamatorne reakcije.

DHT je glavni androgeni hormon koji deluje na ciklus rasta kose i njen dijametar. Kod naslednog opadanja se smanjuje faza rasta,a faza opadanja ostaje ista. Osim promena u ciklusu rasta kose javlja se i progresivno smanjivanje celog folikularnog aparata. Folikuli i vlasi koje su čvrste i zdrave transformišu se u velusne i tanke vlasi u takozvanom procesu minijaturizacije.

Stres, loša ishrana, pušenje, loše navike, alkohol, ubrzavaju proces gubitka kose ili mogu biti triger faktor za početak androgene alopecije.Ako genetiku ne možemo promeniti,možemo staviti pod kontrolu druge faktore.

Nove metode u lečenju gubitka kose omogućavaju odličnu kontrolu opadanja blokadom dejstva DHT-a i stimulacijom folikula poboljšanjem funkcije njegovih ćelija.

LASERSKA BIOSTIMULACIJA JE NAJBOLJA NEINVAZINVA METODA ZA RAST KOSE

Androgenetska alopecija je najčešća forma gubitka kose kod muškaraca i žena. Manifestije se različitim obrascima, uobičajeno se formiraju zalsici, pa se proređuje temeni deo,a u nekim slučajevima proređenje krene prvo u temenom delu.

Pacijent se javlja zbog opadanja kose,koje je intenzivnije zadnjih par meseci, iako je krenulo pre godinu dana. Kosa se intenzivnije poredila u temenom delu. Dermoskopija pokazuje puno pojedinačnih i istanjenih dlaka,a scalp je mastan uz prisustvo peruti. Doktorka- triholog je prvo preporučilla tretman protiv peruti da bi se scalp očistio i da bi pacijent nastavio terapiju tonicima.

Opadanje se smanjilo nakon 3 meseca terapije tonicima. Za bolju stimulaciju rasta počeli smo i sa dodatnom laserskom biostimulacijom. Reakcija na lasersku biostimulaciju je bila odlična , sa rastom novih dlaka u velikom broju, a postojeće su dobile mnogo bolji kvalitet i debljinu. Postignut je kompletan rast kose, sa idealnog gustinom.

TRETMAN ILI TRANSPLANTACIJA KOSE KOD MLAĐIH PACIJENATA

PITANJE PACIJENTA :

Imam samo 23 godine,a opadanje kose traje već nekoliko godina. Zalisci su mnogo dublji nego pre,a počinje da mi se proređuje i prednji deo na kosi. U mojoj familiji i otac i deda imaju duboke zaliske i proređenje u temenom delu. Kod mene teme nije proređeno, ali mi zalisci jako smetaju.

Da li bi transplantacijom kose u zaliscima rešio problem,ili postoji i neka druga metoda?

 

ODGOVOR DOKTORA TRIHOLOGA:
Prva faza manifestacije nasledne ćelavosti je produbljivanje zalistaka. Vrlo često produbljivanje zalistaka ide jako brzo,sa potpunom atrofijom folikula dlake. To što primećujete proređenje u frontalnom delu je znak da se proređenje nastavlja. Zato je u Vasem slučaju primarno da se fokusiramo na stopiranje nadaljeg gubitka kose. Kada stabilizujemo opadanje kose mozemo se posvetiti planiranju druge faze tretmana koja se odnosi na vraćanje izgubljene kose.

Trihološkom analizom kose može se ustanoviti stepen proređenja,stanje folikila i mogućnost rasta nove kose. Ako folikuli u zaliscima imaju zadovoljavajuću funkciju,101 tonici i laserski tretmani su dovoljni za postizanje rasta kose,zgušnjavanje i spuštanje zalistaka. Zbog toga što ste mladi,a stanje kože glave je dobro i reagujete na vreme,mogu da se postignu odlični rezultati.
No, ako trihološka analiza pokaže trajno oštećenje folikula i njihovu atrofiju,što nije uobičajeno za Vaš uzrast, ne možemo da očekujemo njihovu ponovnu aktivaciju bilo kojom metodom.U tom slučaju transplantacija može doći u obzir za postizanje zadovoljavajućih rezultata. U Vašem slučaju je posebno bitno da se transplantacija izvede savremenom FUE tehnikom i da se obezbedi adekvatno pokrivanje frontalne zone za dugoročne rezultate.

Imajući u vidu Vaše godine, ne bi preporučili transplantaciju kao metodu prvog izbora. Kod Vas je prioritet staviti pod kontrolu nadalje opadanja kose i preporuka stimulativnih tretmana za rast kose.

PROREĐENJE U TEMENOM DELU NIJE PROBLEM ZA NAŠEG PACIJENTA

Proređenje u temenom delu je u početnom stadijumu i mogućnosti za optimalne rezultate su velike. Pacijent se žali na trenutno aktivno opadanje kose, istanjivanje kose i svrab.

Naši doktori-triholozi, su na dermoskopskom pregledu ustanovili znake istanjivanja kose, sa dovoljnim brojem vlasi, što odgovara naslednom tipu gubitka kose,a postoje i znaci folikulitisa. Zapaljenje na koži glave interferira sa ciklusom rasta kose i pogoršava opadanje kose.

101 tretmanom sa tonicima stabilizovano je opadanje i stavljeno pod kontrolu zapaljenje. Aregulacijom mašćenja sprečena je nadalje pojava folikulitisa i stvoreni odlučni uslovi za rast kose.
101 stimulativnim tonicima i dopunskim tretmanom i vidu microneedling mezoterapije, postignut je kompletan rast kose.

KOJI JE NAJADEKVATNIJI TRETMAN ZA PONOVNI RAST VAŠE KOSE?

Difuzno izražen gubitak kose sa preko 100 dlaka dnevno, postepeno istanjivanje kose u određenim linijama, pojava nepravilnih polja bez kose, recesija frontalne linije, su sigurni znaci gubitka kose.  Potreban je adekvatan tretman da bi se zaustavio dalji gubitak kose i stimulisao rast iste.

101 HAIR CLINIC u službi svojih pacijenata, sprovodi nove efikasne metode kako bi se osigurao optimalni rast kose kod svakog tipa opadanja kose.

Microneedling mezoterapija je nova metoda koja koristi automatski uređaj, specijalno dizajniran za precizne i bezbolne mikroubode na koži. Mehanizam ove terapije je stimulacija rasta. Zahvaljujući faktorima rasta koji se oslobađaju pri mikro oštećenju kože, kao i aktivacija matičnih ćelija u korenu vlakna.

Laserska biostimulacija je najbolja neinvazivna metoda. Koja prenosi energiju do korena kose, koji je koristi za poboljšanje svoje funkcije. Laserska svetlost se apsorbuje od strane folikula i obezbeđuje rast i razmnožavanje ćelija u korenu vlakna, održavajući rast vlakna.

101 tonici regulišu DHT. Podstiču cirkulaciju, nose hranljive materije i tako stimulišu funkciju folikula vlakna, sprečavaju opadanje i održavaju zdravlje skalpa. Standardni tretmani sa 101 tonicima su nezamenljivi za uspešne rezultate, a savremene metode daju rezultate na visokom nivou.
Rezultati u rastu kose nastali primenom ovih efikasnih metoda mogu se videti na sledećem linku http://101hair.rs/media-category/rezultati/

Ne gubite vreme i energiju da bi izabrali adekvatan tretman. Obratite se našim lekarima triholozima iz 101 HAIR CLINIC, kako bi Vam na osnovu trihološke dijagnostike i adekvatnog plana terapije vratili izgubljenu kosu.

PREKRIJTE SEDE NA PRIRODAN NAČIN

Posted on December 20, 2016
0

PREKRIJTE SEDE NA PRIRODAN NAČIN

prekrijte-sede-na-prirodan-nacin

Pojava sede kose je povezana sa prekidanjem funkcije melanocita, ćelija koje stvaraju pigment melanin.
Genetska poruka je inicijalni faktor koji diktira ovim ćelijama da stopiraju svoju aktivnost. Interesantno je što se najčešće ova genetska poruka ne odnosi na sve folikule glave, već na određeni broj, što znači da cela kosa ne beli odjednom. Beljenje kose počinje relativno rano, sredinom 20-tih godina kod muškaraca, a u kasnim 20-tim kod žena. Kod žena farbe za kosu im obezbeđuju ne samo prikrivanje sede kose,već i mogućnost da eksperimentišu sa ogromnom paletom boja. Međutim, farbe za kosu kod muškaraca daju apsolutno neprirodan i neadekvatan izgled kose.


Sa Strategy šamponom u prvoj fazi beljenja kose postiže se fantastičan rezultat. Sa samo jednim pranjem,sede dlake vraćaju svoju prirodnu boju i zadržavaju je 6 nedelja. Posebno je značajno to što se neće promeniti boja normalnih, pigmentisanih dlaka i prirodan izgled vaše kose neće biti kompromitovan.
Nega kose posle toga je normalna, sa normalnim šamponom a rezultati su stabilni nezavisno od frekvence pranja kose. Posle 6 nedelja ponovo se koristi Strategy šampon.

STRATEGY VRAĆA PRIRODNU BOJU SEDOJ KOSI

Posted on December 17, 2016
0

STRATEGY VRAĆA PRIRODNU BOJU SEDOJ KOSI KOD MUŠKARACA

strategy-vraca-prirodnu-boju-sedoj-kosi-kod-muskaraca

Sa Strategy 4 steps postepeno i diskretno može da vratite pigmentacija kose od bele ili sive preko kafene do tamno kafene. Kao što gubitkom pigmenta kosa beli tako Strategy 4 steps postepeno vraća pigment. Dlake, na sasvim prirodan način.

Kada se aplicira Strategy 4 steps gel, on se apsorbuje u dlaci. Integriše se sa proteinom dlake, na sasvim prirodan način. Količina novodobijenih pigmenata posle jednog nanošenja je dovoljna samo da se da vise svetlo kafena boja dlaci, ali ne i da da drastične promene boje. Zato repigmentacija sa Strategy 4 steps je veoma diskretn. Bez šokantne promene boje. Čak i jedna aplikacija je dovoljna za prirodnu pigmentaciju kose, naročito kod potpuno bele kose. Sa svakom sledećom aplikacijom gela količina pigmenta dlake je veća i boja kose je sve intenzivnija, sve do dobijanja tamno kafene boje. Ono što čini ovaj tretman unikatnim je to što Vi sami određujete koliko pigmenta želite da imate. Ako želite potpuno da vratite svoju prirodnu boju kose, tada se gel aplicira 4 ili više puta zavisno od Vase prirodne boje.

A ukoliko želite samo diskretno kamufliranje sivih dlaka tada i dve aplikacije su dovoljne. Druga značajna karakteristika ovog preparata je što ne menja boju kose koja nije seda. Znači deluje samo na sivu ili belu kosu, a ne na već pigmentisanu kosu. Vaša prirodna boja kose biće zadržana. Narocito značajno za Strategy 4 steps čime se razlikuje od ostalih hemiskih proizvoda za bojenje kose je što ne sadrži hidrogen, amonijak, niti kancerogena svojstva. Kosa posle tretmana je zdrava, meka, sjajna i pigmentisana. Pigment se ne ispira, ali za održavanje efekta potrebno je da se nanosi jednom mesečno.

30% ŽENA IMA OPADANJE KOSE ZBOG ANEMIJE

Posted on December 15, 2016
0

30% ŽENA IMA OPADANJE KOSE ZBOG ANEMIJE

30-zena-ima-opadanje-kose-zbog-anemije
Osećate se umorno,istrošeno,pod pritiskom,a i opada Vam kosa? Ne donosite prerano zaključak da je opadanje kose samo posledica stresa. Ili da je genetski. Zato što razlog može biti i druge prirode!

Opadanje kose je često signal brojnih zdravstvenih problema. I može biti posledica smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca,kao i niskog nivoa gvožđa u organizmu.To stanje je označeno kao anemija.U nekoliko kliničkih studija se pokazalo da je nedostatak gvožđa čest razlog gubitka kose kod žena koje nisu u menopauzi i to u uzrastu od 30 do 50 godina.

Kod žena do 50 godina glavni uzrok gubitka kose je nutritivne prirode i pogađa 30% žena.Prekomerno i uporno opadanje kose (hronični telogeni effluvim) i redukovan volumen kose,su osnovni simptomi
Glavni razlog je narušen nivo gvožđa,kompromitovan suboptimalnim unosom aminokiseline l-lizina.
Telu su potrebni određeni nutrijenti da bi proizvelo hemoglobin i crvena krvna zrnca i ako postoji nedostatak nekog nutrijenta razvija se anemija. Аnemiјa dovodi do smnjenog snabdevanja ćelija i tkiva kiseonikom,što kompromituje i njihovu funkciju,kao što je i slučaj sa folikulima dlake.
Kod osoba kod kojih postoji i genetska predispozicija za gubitak kose,stepen proređenja može biti ozbiljniji.

Аnemija svakako mora da se tretira,a ishrana da se poboljša. Ali ponekada je potrebna i dodatna pomoć.
101 Hair Clinic ima uspešne tretmane za sprečavanje opadanja kose prouzrokovano anemijom. Kao i za stimulaciju rasta nove kose. Obratite se našim doktorima-triholozima, kako bi Vam pomogli u rešavanju problema sa gubitkom kose.

USPEŠNO LEČENJE ALOPECIJE AREATE

Posted on December 13, 2016
0

FOKALNA I DUFIZNA ALOPECIJA AREATA SA JEDNIM 101 TRETMANOM

alopecija-areata
Kompleksan slučaj alopecije areate koji se manifestuje ne samo lokalizovanim, nego i dufuznim promenama.
Tipični dermoskopksi znaci su bili pristuni na celom skalpu iako se samo na jednom mestu formirao pečat.
Opadanje je bilo oko 200dlaka na dan. Anamnestički smo otkrili focus vezan za gnojenje zuba. Zubi su bili sanirani ali opadanje se nastavilo.
Nakon trihološke analize naši doktori –triholozi su hitno isplanirali terapiju za stopiranja opadanja kose. Za mesec dana opadanje se normalizovalo, pa je dalji plan bio stimulacija rasta kose.
Već za tri meseca su se znaci rasta pokazali I poboljsanje je bilo evidentno.Terapija se nastavlja do potpunog izrastanja kose.

OPTIMALNA KOREKCIJA ZALISTAKA

Posted on December 11, 2016
0

PRESUDNI FAKTORI ZA OPTIMALNU KOREKCIJU ZALISTAKA

presudni-faktori-za-optimalnu-korekciju-zalistaka

Kada krene opadanje u zalistcima, proces ide mnogo brzo i agresivno sa trajnim promenama u gustini kose.
Za samo dve godine može da nastane atrofija u zalistcima. Tretmani za rast kose deluju samo u prvoj godini kad se formiraju zalistci.

Nakon toga da bi dobili optimalnu gustinu kose u zalistcima ostaje samo transplantacija kose kao jedina opcija.
Transplantacija u zalistcima je specifična. Potrebno je zadovoljiti par kriterijuma da bi rezultati bili optimalni.
Broj graftova je svakako bitan. Da bi frontalna linija bila optimalna potrebno je oko 2000 graftova. Vsrta graftova je isto tako bitna. Fini graftovi prema čelu I jači prema kruni su preduslov za estetski izlged. Distribucija I pravac graftova je isto tako bitan da bi frizura bila prirodna nakon transplantacije.

I naravno, sve ove parametre može da zadovolji samo iskusan hirurg koji prati trendove. Naši hirurzi imaju desetogodišnje iskustvo u FUE transplanaciji i ISHRS su sertifikovani.

STRES I KOSA – FIZIOLOŠKA POVEZANOST

Posted on December 04, 2016
0

STRES I KOSA: FIZIOLOŠKA I EMOCIONALNA POVEZANOST

stres-i-kosa

“Stres jer kasnite na posao ili imate previše posla ne može da izazove gubitak kose”, objašnjava dr Mirmirani, dermatolog iz Permanente Medical Group u Valleju, Kalifornija. Opadanje zavisi od toga o kom tipu stresa govorimo. Kratkotrajan stres, svakodnevni stres ili nekoliko stresnih dana neće da deluju na Vaše telo na način da izazovu gubitak kose te nedelje. Potrebno je više od toga. Nešto što će učiniti da ne spavate dobro, da izgubite apetit ili da povećate nivo hormona stresa.

Samo stanja koja izazivaju fiziološki stres mogu da izazovu i opadanje kose, nadovezuje se dr McMichael, profesorka dermatologije u Wake Forest Baptist Health in Winston-Salem, N.C. Na primer, objašnjava ona ” Počinjete ili prekidate upotrebu oralnih kontraceptiva ili gubite više od 6 kg težine ili imate tešku operaciju. Dešavanja poput ovih remete fiziološki balans Vašeg organizma. Drugi stres faktori su strogo niskokalorična dijeta, porodjaj, teška bolest, visoka temperatura, hiruški zahvati i teške infekcije.

Medjutim, emocionalni stres isto tako može da vodi do fiziološkog stresa! McMichael kaže: “Ako prolazite kroz težak razvod, možda ne jedete pravilno, možete da izgubite na težini i da ne spavate dobro. Sve ovo može da izazove fiziološki stres i disbalans Vašeg sistema. Poenta je da ima i mnoga drugih dešavanja koja su fiziološka i dešavaju se. Ne gubite kosu zato što mrzite svog bivšeg muža”. McMichael objašnjava da žene doživljavaju mnogo stvari koje se dešavaju svakodnevno, a koje mogu da ne prepoznaju kao stresogene. Ako ste jednom imali opadanje kose zbog fiziološkog stresa, onda će se verovatno ponoviti.

McMichael objašnjava da toliko dugo ponavljanje mita o direktnoj vezi izmedju emocionalnog stresa i gubitka kose, naterala je sve da veruju u nju. Nema naučnih dokaza koji ukazuju na konkretan emocionlani stres koji može da bude triger faktor za gubitak kose. Obratite se stručnom licu kada se javi opadanje kose! Ponekad je kosa već počela da se obnavlja u momentu kada vi primetite da opada. Takodje, gubitak kose može da bude početni znak 30 tipova zdravstvenih problema. Medjutim ne žurite sa zaključcima. Možete biti savršeno zdravi a da gubite kosu! Zato popričajte sa stručnim i odgovornim licima koji će vas savetovati i dati pravac.

Kompjuterizovana trihoskopska analiza kose i kapilicijuma može da vizuelizuje parametre koji su neophodni da se proceni koju formu opadanja imate, koliko je ozbiljno, da li opadanje vodi ka ćelavosti, da li se kosa spontano obnavlja, da se odredi forma ćelavosti, stanje na koži glave, ali takodje i kvantitativna analiza gubitka kose. Kvantitativna analiza je bitna da bi se procenio stepen napredovanja nasledne ćelavosti, a saglasno time i mogućnost regeneracije vlakna.

101 HAIR Klinika Vam omogućava da preko kompjuterizovane analize kose i kapilicijuma dobijete jasnu sliku Vašeg trenutnog stanja kose, da dobijete adekvatan plan tretmana i svoje rezultate tretmana sledite transparentno. Kao što sami možete da prepoznate opadanje ili proredjivanje kose tako posle pravilno izvedenog tretmana u 101 HAIR CARE centru, moći ćete da vidite i očiglednu i predvidjenu gustinu kose.

DA LI KREATIN MOŽE UZROKOVATI GUBITAK KOSE

Posted on December 01, 2016
0

pitanja-pacijenata

 

PITANJE:

Zadnjih nekoliko nedelja sam primetio da mi se kosa proredila i da se vidi koža glave. Otišao sam kod doktora i preporučili su mi neku terapiju. Medjutim, ja koristim suplemente kreatina jer treniram sa tegovima svaki dan. Pitao sam ih da li ti moji treninzi utiču na gubitak kose i rekli su mi da ne. Medjutim, na mnogim sajtovima sam pronašao da to može da ubrza proces gubitka kose. Da li mi možete potvditi da kreatin može uzrokovati gubitak kose? Sada sam prestao da uzimam kreatin. Da li će se i može li se sada povratiti izgubljena kosa? Kojim sportom mogu da se bavim a da mi ne uzrokuje opadanje kose ili na koji sastav proizvoda za vežbanje bi trebalo da obratim pažnju? Unapred sam zahvalan na svakoj informaciji koju mi date.

ODGOVOR:

Još uvek nije do kraja ispitano i dokazano da li amino kiselina kreatin uzrokuje ili pak pogoršava gubitak kose. Međutim, korišćenjem kreatina kao pojačivača rasta mišićne mase, pokazalo se da povećava i nivo testosterona. Ovo, zauzvrat, može ubrzati gubitak kose kod muškaraca koji su genetski predisponirani da gube kosu, pogotovo ako se uzima u velikim količinama.
Da bi Vam dalje objasni, bitno je da znate da se nasledni gubitak kose javlja kod onih koji imaju genetsku predispoziciju za gubitak kose. Testosteron u telu pod uticajem enzima 5- alfa reduktaze prelazi u hormon dihidrotestosteron (DHT). DHT uzrokuje gubitak kose i dovodi do ćelavosti ukoliko se ne tretira, ispoljavajući se gubitkom kose na kruni glave. To sprečava ćelije da stimulišu nov rast kose, slabi postojeću kosu i izaziva minitijarizaciju folikula, tako da kosa postaje sve tanja i dalje lako opada.

Dakle, spekulacije o povezanosti između kreatina i ubrzanog gubitka kose kod muškaraca zasnovane su na činjenicama da više testosterona ima u telu, i tako se više DHT proizvodi. Klinički magazin sportske medicine potvrdio je ovo kada su sprovedene studije ragbista fakultetskog uzrasta pokazale da kreatin dovodi do znatno povećanog nivoa DHT.
Ako je kreatin bio uzrok vašeg gubitka kose, opadanje bi počelo oko dva meseca nakon što ste počeli uzimati kreatin. Svako reaguje na proizvode i lekove drugačije, tako da iako to može biti mogući uzrok gubitku kose, važnije je da se pre svega dijagnostikuje vrsta gubitka kose.

Trebalo bi da Vam se uradi pregled kose i skalpa (trihološka analiza) od strane specijalista za kosu (doktora trihologa), kako bi se dijagnostikovala vrsta gubitka kose. Spomenuli ste da vam se proredila kosa tako da Vam se koža vidi. Ukoliko je uglavnom tako stanje na kruni glave, velika je veravatnoća da imate mušku naslednu ćelavost- ovo je stanje koje se genetski nasledjuje i najčešći tip gubitka kose, poznat kao androgenetska alopecija.
Pod pretpostavkom da upotreba kreatina nije uzrokovala proredjenje kose, onda bi trebalo da kosa ponovo počne da raste kada ste ste prestali sa njegovim unosom. Medjutim, ako je kreatinin ubrzao proces genestskog gubitka kose, onda ćete prestankom upotrebe kreatina usporiti taj proces ali izgubljena kosa se neće vratiti bez odgovarajućeg tretmana za stimulaciju rasta kose.

 

STRES UZROKUJE OPADANJE KOSE?

Posted on November 29, 2016
0

STRES UZROKUJE OPADANJE KOSE?

stres-uzrokuje-opadanje-kose

Mit: Stres može izazvati gubitak kose

Istina: Iznenadna pojava stresa,bilo pozitivnog ili negativnog,može dovesti do opadanja kose,poznatog kao Telogeni Effluvium.
Ali svakodnevne stresne situacije ne uzrokuju opadanje kose. Zbog nekoliko stresnih nedelja na poslu neće vam opasti kosa.Potrebno je mnogo više od toga,potreban je fiziološki stres organizma.
Najčešći uzrok Telogenog Effluviuma je zapravo porođaj.Ostali uzroci su-prolongirane bolesti,opšta anestezija,visoka temperatura,krash dijete.
Pregledom kose i kože glave (trihološkom analizom) lekari određuju stepen proređenosti kose, uzrok njenog opadanja, stanje kože i mogućnost rasta nove kose.

DA LI PROTEINSKI ŠEJKOVI UZROKUJU ĆELAVOST?

Posted on November 26, 2016
0

Pitanje:

Zdravo. Ja sam tek počeo da treniram u teretani i želeo bih da počnem da koristim neki protein da bih dobio još na mišićnoj masi. Ali nisam siguran koji od njih bi bio najbolji. Čuo sam da postoji veza između pojedinih proteinskih šejkova i ćelavosti – je li to istina? Zdravo se hranim i trenutno nemam proređenu kosu. Međutim, u porodici imam dosta osoba koje su izgubile kosu. Pa se zato želim potruditi da sve učinim preventivno da se to ne desi i meni. Hvala unapred!

da-li-proteinski-sejkovi-uzrokuju-celavost

Odgovor:

Nisu svi proteinski šejkovi i dodaci ishrani nezdravi. Ali neki jesu. Mnogi proteinski šejkovi sadrže aditive. Kao što su kreatin i neorganski hormoni rasta, koji pomažu rastu mišićne mase. Nuspojava ovih aditiva je podizanje nivoa testosterona. I to je ono što može da ubrza stopu gubitka kose kod nekih muškaraca koji imaju porodičnu istoriju gubitka kose – to, dakle , zapravo zavisi od vaše urođene predispozicije za ćelavost.
Pojačana osetljivost na dihidrotestosteron koji se stvara iz testosterona je uzrok gubitka kose. Tako da sam nivo testosterona nije razlog da li će se ili neće pojaviti gubitak kose. To znači, da neki muškarci koji imaju nizak nivo testosterona mogu gubiti kosu. Dok drugi muškarci koji mogu da tolerišu veći nivo testosterona koji se stvara zbog upotrebe proteinskih šejkova ne moraju imati problem sa gubitkom kose. Kod svih koji imaju predispoziciju za genetski gubitak kose, kao što je Vaš slučaj- svako dodatno povećavanje testosterona može urokovati raniji početak gubitka kose ili ubrzati već postojeći.
Dakle, nije testosteron sam po sebi odgovoran za gubitak kose. Odgovoran je dihidrotestosteron.  DHT nastaje iz testosterona pod uticajem enzima 5-alpha reduktaze. DHT se vezuje za receptore u folikulima. Izazivajući ih da se smanje i da kosa postane slaba i da opadne. DHT takođe sprečava novu kosu da raste. Stoga, teorija o povezanosti između kreatina i ubrzanog muškog gubitka kose bazira se na činjenici da što više testosterona postoji u telu,više DHT će se proizvoditi. Magazin sportske medicine je kliniči potvrdio na osnovu studije mladih ragbista da se znatno povećava nivo DHT posle konzumiranja kreatina.
Ukoliko želite da uključite proteinske šejkove ili šejkove koji Vam zamenjuju obrok u Vaš fitness režim ishrane onda Vam preporučujemo organske koji ne sadrže kreatin.

BRZI REZULTATI U RASTA KOSE

Posted on November 24, 2016
0

PRAVILAN IZBOR TERAPIJE ZA BRZE REZULTATE RASTA KOSE

Uznapredovali stadijum nasledne ćelavosti nije previše zabrinjavao pacijenta, jer se sporo razvijao tokom zadnjih deset godina. Ono što ga jeste zabrinulo je izraženo i vidljivo opadanje kose koje se javilo u zadnjh par meseci i koje je doprinelo još većem proređenju. Nasledna ćelavost se pogoršala zbog nedavnog telogenog efluviuma. Razlog ovog izraženog opadanja kose vezan je za zdravstveno stanje pacijenta, koje je sad pod kontrolom.

pravilan-izbor-terapije-za-brze-rezultate-rasta-kose

Dermoskopski nalaz ukazuje na znatno smanjen broj dlaka zbog trenutnog opadanja, ali i istanjene dlake kao posledica dugogodišnjeg naslednog gubitka kose. Prvi cilj naših doktorki trihologa bio je sprečavanje daljeg opadanja. Sa adekvtanom 101 terapijom smanjilo se opadanje kose već kroz mesec dana. Dalji je plan stimulacija rasta kose u svrhu poboljašanja gustine kose ili transplantacija kose za postizanje maksimalne gustine kose.

USPEŠAN 101 TRETMAN ALOPECIJE AREATE

Posted on November 20, 2016
0

SVEOBUHVATNI PLAN TERAPIJE JE PREDUSLOV ZA USPEH U TRETMANU RASTA KOSE

Multifokalna alopecia areata se manifestuje brojnim poljima bez kose, dufuzno raspoređenim na glavi.Ova polja imaju tendenciju da se spoje što omogućuje razvoj alopecie totalis.

sveobuhvatni-plan-terapije-je-preduslov-za-uspeh-u-tretmanu-rasta-kose
Pacijentkinja se javila sa velikim brojem pečata.Još je bila u stadijumu opadanja I formirala su se I nova polja.
Trihološka analiza je pokazala tipične trihoskopske promene na dlaci koje odgovaraju opadanju I širenju procesa.
Zbog autoimune prirode alopecije areate, naši doktori su savetovali pacijentkinju da uradi pregled zuba, krajnika i sinusa. Hronični problem sa krajnicima je bio stavljen pod kontrolu. Zub koji je bio mogući fokus je izvađen.
Terapija je počela tretmanima za stopiranje opadanja kose,što je dalo rezultate za mesec dana. Sledila je terapija za stimulaciju rasta kose tonicima namenjenim za ovu formu opadanja.
Terapija je nadalje dopunjena i laserskom biostimulacijom I mezoterapijom da bi se postigli optimalni rezultati.

KAKO NEGOVATI KOSU U TOKU ZIME

Posted on November 18, 2016
0

VODIČ ZA NEGU KOSE ZIMI

Zima dosta utiče na na našu kosu. Zato je veoma bitno znati kako sačuvati kosu da ostane lepa i zdrava uprkos hladnom, suvom vazduhu i drugim problemima koje zima može doneti.
Sledite upustva u nastavku teksta:

1. Suvo i hladno vreme uzrokuje da kosa postane suva. Pošto suva kosa puca lako,najvažnija stvar koju možete da uradite tokom hladnih meseci je da redovno koristite intezivan dnevni kondicioner.

2. Izbegavajte da koristite aparate za oblikovanje frizure koji greju.
Korišćenje fena za kosu, figara i pegle za kosu još više vam isušuju vašu kosu zimi.

3. Izbegavajte hemikalije.
Nemojte koristiti visokoprocentni hidrogen uz vašu farbu za kosu. Pokušajte sa nekim biljnim farbama ili farbama bez amonijaka i sa niskoprocentnim hidrogenom.

4. Nemojte je previše često prati kosu agresivnim šamponima
U ovo doba godine izbegavajte proizvode za stilizovanje frizure koji se teško skidaju sa dlake. Ako je vaša kosa osetljiva na silikonske proizvode sad je vreme da ih potpuno izbegnete.Silikoni daju sjaj i mekoću kosi ali se teško uklanjaju i na kraju mogu imati efekat isušivanja kose. Agresivni šamponi često tokom pranja uklone one dobre masti koje se stvaraju kako bi zaštitile kosu tokom hladnih meseci. Zato savetujemo korišćenje blagih biljnih šampona.

vodic-za-negu-kose-zimi

5. Pokrijte glavu.
Ako ćete biti napolju, posebno na ekstremno niskim temperaturama ili vetru upotrebite neki šešir da zaštitite vašu kosu, Sunce, takodje, može biti štetno i zimi kao i leti.

6.Zapamtite da vaša kosa može biti suva i lomljiva i zimi. Pokušajte da izbegnete preterano pranje kose. Za češljanje koristite češalj sa retkim zupcima.

7. Šišajte kosu često.
Ako održavate dužinu šišajte kosu oko 1 cm mesečno tokom hladnog perioda. Ovako ćete sprečiti bilo kakvo dalje kidanje kose.
8. Koristeći kondicionere za kosu sprečićete pojavu statičkog elekticiteta koji nastaje zbog nošenja vunenih džempra zimi. Upotrebom omekšivača za odeću takodje će smanjiti pojavu tog neželjenog elektriciteta u kosi.

9.Izbegavajte preterano toplu vodu kada perete kosu. Preterano topla voda isušuje kosu. Isperite mlakom ili čak hladnijom vodom i tako ćete obezbediti sebi glatku i sjajniju kosu.

10.Pokušajte da češće nosite podignutu kosu nalik nekoj svečanoj frizuri.Time ćete svakako smanjiti izloženost kose hladnom i suvom vazduhu.

USPEŠNOST U LEČENJU OPADANJA U PEČATIMA

Posted on November 16, 2016
0

PRAVOVREMENI I  USPEŠAN 101 TRETMAN U LEČENJU ALOPECIJE AREATE ( OPADANJE U PEČATIMA)

pravovremeni-i-i-uspesan-101-tretman-u-lecenju-alopecije-areate

Pacijentkinja se javila sa intenzivnim opadanjem kose od preko 150 dlaka dnevno koje traje par meseci. Kontinuirano je formiranje novih polja bez kose, a postojeća se povećavaju.

Dermoskopske promene ukazuju na aktivni gubitak kose i verovatnoću daljeg opadanja. Bez sumnje su prisutni i prepoznatljivi tipični dermoskopski znaci za alopeciju areatu.

Doktori triholozi počeli su sa primenom 101 protokola koji je predviđen za ovu formu opadanja. Zaustavljanje opadanja kose postignuto je kroz mesec i po. Terapiju smo nastavili primenom stimulativnih tonika za rast kose i specijalnih tonika za alopeciju areatu.

Postepeno je krenuo rast kose, prvo u manjim poljima, a nakon 6 meseci popunile su se i najveće zone opadanja.

Disciplinovanom terapijom rezultati su mogući i kod alopecije areate.

SEMENKE BUNDEVE ZA ZDRAV RAST KOSE

Posted on November 14, 2016
0

SEMENKE BUNDEVE ZA ZDRAV RAST KOSE

Semenke bundeve sadrže masna ulja sa linolenskom i oleinskom kiselinom , obe poznate po sprečavanju proizvodnje kancerogenih ćelija . Oni su takođe odličan izvor vitamina A , B6 i C. Pored toga , sadrže korisne hranljive materije kao što su cink , magnezijum , kalcijum i gvožđe . Sve ove hranljive materije će poboljšati vaše celokupno zdravlje , a samim tim i poboljšati zdravlje vaše kose . Seme takođe sadrži kukurbitin , jedinstvenu amino kiselinu koja može biti odgovorna za njihov pozitivan uticaj na rast kose .

semenke-bundeve-za-zdrav-rast-kose


Veruje se da ulje iz semena bundeve utiče na nivo testosterona i androgena u telu.

Ove semenke su prepune omega-3 masnim kiselinama i stoga će Vam kosa biti jača, mekša i sjajnija . Pročitajte i naučite više o tome kako zapravo semenke bundeve imaju uticaja na zdravlje Vaše dlake:

Kao što je jasno iz gore navedenih činjenica , sada možemo reći da je njeno bogatstvo srednje ime i semenke bundeve će poboljšati Vaše zdravlje , bilo da je to telo , kosa ili koža . Bogate su vitaminom A, K , B ( biotin ) , cinkom i sumporom koji su suštinski važni za zdravlje Vašeg skalpa i snagu dlake.
Bogate su i vitaminom E , koji će Vam takođe pružiti sjajnu kosu . Oni se smatraju odličnim namirnicama jer su bogate proteinima , dijetalnim vlakanima , vitaminima, mineralima i dobrim mastima za Vaše telo . Zato se zaključuje da će se pobrinuti za Vaše zdravlje uopšte i stoga je veoma zdrava užina .
B vitamin u semenkama bundeve pomoći će da se poveća rast kose dok vitamin C podstiče proizvodnju sebuma koji je prirodni balzam za kosu.

 

Dodajte ulje od semenki bundeve u salatama , jedite ih na miru kao užinu ili dodajte Vašim jutarnjim žitaricama. Konzumiranje šake semenki dnevno može koristiti u borbi za rast kose .
Posebno u ovo doba godine , semenke bundeve su lako dostupne u mnogim prehrambenim prodavnicama I prodavnicama zdrave hrane.

Page 1 of 1012345678910