OPTIMALNI REZULTATI KOD PRAVOVREMENOG TRETMANA KOSE

Odlična gustina i kvalitet kose nisu ostali nepromenjeni kad se javio hormonalni disbalans .Proredjenje medijalne linije krune glave je postepeno počelo zbog blago povišenog testosterona,a naravno genetska predispozicija je bila osnova da polni hormoni manifestuju svoj negativni učinak.
Pacijentkinja, buduca doktorka medicine, je na vreme primetila promene I obratila se svojim koleginicama u 101 Hair Clinic.
Trihološka analiza je pokazala početne znake androgentekse alopecije sa istanjivanjem dlake i početnom minijaturizacijom folikula dlake. Pore su bile masne I začepljene a kosa beživotna.
101 terapija je delovala brzo ,ne samo zbog efikasnosti,nego i zbog pravovremenog tretmana. 101tonici su poboljšali funkciju folikula što je dalo rast zdrave i kvalitetne i čvrste dlake.Mašćenje je smanjeno i kosa revitalizovana.
Vizuelne promene su već uočljive, a kosa ima optimalnu gustinu i kvalitet.

101 TERAPIJA SPREČAVA MINIJATURIZACIJU FOLIKULA DLAKE

Minijaturizacija je glavni mehanizam androgenetske alopecije. To je hormonski zavisan biološki proces u postepenom istanjivanju vlasi sve dok se potpuno ne prekine njihova produkcija.
Kod genetski osetljivih folikula, hormon nazvan dihidrotestosteron (DHT) dovodi do signifikantnog skraćivanja faze rasta dlake. Vlakna proizvedena od ovakvih folikula ne mogu da izrastu u punoj veličini zbog kratke faze rasta,pa se zbog toga smanjuju po du žini a i postaju tanja. Na mestu noramalne i zdrave kose raste tanka i slaba kosa,kao zamena, a vremenom takvi folikuli prestaju da proizvode dlaku i kompletno isčezavaju.

101 terapija omogućava blokadu dejstva DHT-a i sprečavanje procesa minijaturizacije folikula.
Laserska biostimulacija i microneedling mezoterapija podstiču folikule i poboljšavaju njihovu funkciju, tako što produžavaju fazu rasta. Kao rezultat terapije dobijamo rast zdrave kose, koja je čvrsta i normalne strukture.

DO ZDRAVE I KVALITETNE KOSE SA 101 TERAPIJOM

Posted on November 16, 2017
0

DO ZDRAVE I KVALITETNE KOSE SA 101 TERAPIJOM

Nasledni gubitak kose ne manifestuje se agresivnim opadanjem kose, već postepenim istanjivanjem. Vlasi se istanjuju dok u potpunosti ne prestane njihovo formiranje.

Pacijent je u trećem stadijumu proređenja sa znacima oslabljene kose u frontalnoj regiji i temenom delu. Volumen i gustina kose su smanjeni u celoj frontalnoj regiji i na kruni glave. Izrazito mašćenje isto tako potencira negativno dejstvo hormona.
101terapija obezbeđuje rast novih, čvrstih vlasi i poboljšanje celokupnog kvaliteta kose. Frontalna regija i kruna dobijaju optimalnu gustinu,a mašćenje je u potpunosti regulisano.

DA LI ĆE SE MAŠĆENJE SMANJITI AKO SE KOSA NE PERE ČESTO?

PITANJE PACIJENTKINJE: Imam masnu kosu i često je perem. Ali sam čula da je to nepravilno i ako je ne perem često smanjiće se mašćenje. Probala sam tako,ali mi se pojavila perut. Molim Vas, dajte mi savet,šta je najbolje? Da li će se čestim pranjem kosa više mastiti?

ОDGOVOR LEKARA-TRIHOLOGA: Najčešće zablude i greške koje se prave vezane su za pranje kose i izbor šampona. Pravilna higijena skalpa je bitna za njegovo zdravlje. Frekvenca pranja kose zavisi od tipa skalpa. Ako imate masni skalp, kosu možete prati svakodnevno ili svakog drugog dana. Ako ne perete kosu nekoliko dana,nećete smanjiti mašćenje, samo ćete stvoriti uslove za pojavu peruti i iritacije. Normalan skalp je dovoljno prati 2-3 puta nedeljno, a suvi skalp 1-2 puta nedeljno.

Analize pacijenata u našim klinikama u Beogradu, Skoplju i Zagrebu, pokazale su da dominira masni skalp,a zatim normalni skalp.
Drugi značajan faktor za pravilnu negu skalpa i kose je svakako tip šampona. Preblagi šamponi neće očistiti masni skalp, kao što preagresivni mogu isušiti normalni skalp. Ako imate masni skalp, perite kosu šamponom za masnu kosu, svakog drugog dana ili svakodnevno ako se bavite sportom ili imate aktivan život, ali u tom slučaju koristite blag šampon, ali ne baby šampon. Ako imate perut potreban je šampon protiv peruti, medicinski kod izražene peruti, a normalan kod slabe peruti. Šampon protiv peruti treba da se koristi samo ako imate perut. Zato, birajte šampon za Vaš tip skalpa i održavajte ritam pranja kose.

Najbolje je da triholog nakon trihološke analize skalpa,odredi tip skalpa i predloži Vam adekvatan šampon.

KAKO TESTOSTERON DELUJE NA KOSU?

Posted on November 08, 2017
0

KAKO TESTOSTERON DELUJE NA KOSU?

Аndrogeni su steroidni hormoni čija je primarna funkcija održavanje muških polnih karakteristika. Najvažniji androgen je testosteron koji je prisutan u velikoj koncentraciji kod muškaraca a u maloj koncetraciji i kod žena.

U cilju da se shvati uloga testosterona kod androgenetske forme gubitka kose kod muškaraca i žena, potrebno je da se razume njegov metabolizam. Testosteron se metaboliše u 2 vrlo važna hormona: estradiol i DHT (dihidrotestosteron). Enzim koji konvertuje testosteron u DHT je 5 alfa reduktaza.
DHT je mnogo jača forma od samog testosterona i odgovoran je za androgenetski tip gubitka kose.

No, da bi ispoljio svoje dejstvo, potrebno je da su folikuli osetljivi na DHT, što je genetski predodređeno po očevoj ili majčinoj liniji.
Kod genetski predisponiranih folikula, DHT skraćuje fazu rasta dlake. Dlake proizvedene od ovakvih folikula ne izrastu u punoj gustini. Zbog skraćenog perioda rasta, pa se smanjuje njihova gustina (po dužini i debljini) i to je proces poznat kao minijaturizacija. Na mestu čvrste i zdrave kose,kao zamena raste tanka i slaba kosa.

Tretmani za rešavanje androgenetskog tipa gubitka kose kod muškaraca i žena baziraju se na blokadi dejstva DHT-a i kao i na stimulaciji funkcije folikula. Postoji nekoliko odobrenih i naučno dokazano efikasnih tretmana koji stopiraju gubitak kose i podstiču rast kose. I uspešno se primenjuju u 101 Hair Clinic, što se ogleda i postignutim rezultatima: https://101hair.rs/media-category/rezultati/
101 PROTOKOL sa tonicima deluje na regulaciju DHT-a,podsticanje cirkulacuje, ishranu dlake i korena.
LASERSKA BIOSTIMULACIJA obezbeđuje rast i replikaciju ćelija korena dlake i održava rast dlake, suprotstavljajući se efektima koje proizvodi DHT.
MICRONEEDLING MEZOTERAPIJA deluje formiranjem malih tačkastih mikrouboda,ranica na koži. U procesu regeneracije kože oslobađaju se različiti aktivni sastojci, među kojima i faktori rasta kose koji direktno poboljšavaju funkciju folikula, a stimulišu i matične ćelije u bulbusu dlake u cilju boljeg rasta.

 

STAVITE SEZONSKO OPADANJE KOSE POD KONTROLU

Posted on November 05, 2017
0

STAVITE SEZONSKO OPADANJE KOSE POD KONTROLU

Sezonski gubitak kose se dešava obično u jesen, naročito u oktobru i novembru. Mogu opadati i do 150 dlaka dnevno. Nikakav period sezonskog gubitka kose ne bi trebalo da traje više od četiri do pet nedelja, nakon čega će nova kosa početi ponovo da raste. Kada se sezonsko opadanje zaustavi, vaša kosa se najčešće potpuno oporavi i regeneriše. Iako je kod ljudi sa postojećim nekim zdrastvenim problemom taj potencijal oporavka slabiji.
Zato je dobro malo pomoći kosi u procesu oporavka.

SKRATITE KOSU

Za novu sezonu, dajte kosi nov oblik u skladu sa novim trendovima. Skraćivanje će ukloniti rascvetale, suve krajeve i dati volumen kosi. Kosa će izgledati zdravo i biti sjajna.

POTREBNA JE DOBRA HIDRATANTNA MASKA

Koristite dobar šampon i masku kako bi ste sačuvali hidratantnost kose. Osetićete poboljšanje već posle nekoliko pranja. Nemojte previše često prati kosu. Bez obzira na godišnja doba, 2-3 puta nedeljno je dovoljno da operete kosu.

SMANJITE KORIŠĆENJE APARATA ZA STILIZOVANJE

Aparati za pravljenje frizura koji greju su odlični za fenomenalnu frizuru ali njihova česta upotreba nije dobra za kosu. Stalno tretiranje kose sa prekomernom vrelinom smanjuje vodu u dlaci i oštetćuje je, naročito ofarbanu kosu.

OBRATITE PAŽNJU NA HRANU

Zdravlje kose je povezano sa onim što konzumiraramo, tako da je kosa odraz naše ishrane. Jedite puno proteina, svežeg voća i povrća. Ako je potrebno dodajte i neke suplemente za kosu.

UPOTREBLJAVAJTE TONIKE KOJI STIMULIŠU RAST KOSE

Lokalna terapija za stimulaciju sa adekvatnim sastojcima će vam pomoći da vaša kosa raste brže i obezbediće joj i optimalan kvalitet i gustinu.

Ako vaša kosa nije obnovljena i ne raste, molimo kontaktirajte naše doktore-trihologe odmah da bi ste utvrdili tačan uzrok i vrstu gubitka kose. Neki oblici gubitka kose mogu dovesti do naglog gubitka kose i njeno proređivanje sa trajnim posledicama, a opadanje može početi isto na jesen.

DA LI OPADANJE KOSE MOŽE BITI PRVI SIMPTOM DIJABETESA?

PITANJE:

Imam 33 godine i već 6 godina sam dijabetičar i pijem lekove. Imala sam nekoliko perioda sa izraženim opadanjem kose u vreme kada mi je dijabetes dijagnostikovan, što se i nastavilo i sada je moja kosa veoma proredjena. Hoće li ikada porasti opet?

ODGOVOR:

Opadanje kose se često javlja kod dijabetičara i čak često može biti i prvi simptom dijabetesa kod onih kod kojih još nije dijagnostikovan. Dijabetes se javlja zato što telo ne koristi glukozu kako treba, ili zbog toga što postoji manjak insulina (dijabetes tip 1) ili insulin nije u mogućnosti da deluje na pravi način (dijabetes tip 2). Ovo u telu stvara ogroman fiziološki stres i može imati negativne posledice po ciklus rasta dlake kod dijabetičara.
Stanja gubitka kose: difuzni gubitak kose i telogeni efluvium mogu biti prouzrokovani dijabetesom, ali onI se obično otkriju nakon što se dijabetes stavi pod kontrolu.
Ako je vaš gubitak kose izazvan isključivo dijabetesom, stanje može biti privremeno i može se kosa oporaviti kada se dijabetes stavi pod kontrolu. Medjutim sobzirom da je Vama dijagnostikovan pre 6 godina i još uvek imate ovaj problem, to se verovatno neće desiti.
Prvi korak je da se otkrije šta je zapravo uzrok Vašeg proredjenja i da li je povezano sa dijabetesom ili je uzrok nešto drugo što takodje dovodi do proredjenja kose, kao na primer ženska nasledna ćelavost.
Da biste dobili odgovarajući procenu Vašeg stanja i verovatnoću ponovnog rasta, predlažemo Vam da posetite stručnjaka za kosu (doktora trihologa) radi pregleda. On će Vam objasniti uzroke Vašeg stanja kose i preporučiti najefikasnijih način da ga tretirate. Korišćenjem klinički i naučno dokazanih proizvoda kao što su tonici iz 101 linije proizvoda za tretiranje gubitka kose kod dijabetičara nećete negativno uticati na efikasnost lekova koje koristite za dijabetes. Medjutim, pošto ste rekli da ste imali nedavno zdravstvenih problema, preporučujemo Vam da konsultujete svog lekara opšte prakse pre početka lečenja gubitka kose, sobzirom na Vašu medicinsku istoriju i način života.
Takođe je bitno napomenuti da dijabetes izaziva niz problema sa cirkulacijom, uključujući smanjen protok krvi u koži glave koja ima direktan uticaj na zdravlje skalpa i rast kose. Iz tih razloga, trebalo bi da razmislite o primeni FDA- odobrenoj laserskoj terapiji, koja pomaže tako što stimuliše cirkulaciju u skalpu i pokazala se da poboljšava rast kose kroz poboljšanje zdravlja folikula nove kose. Još jedan način da se pomogne poboljšanju kvaliteta kose koja raste jeste da se koriste dijetetski suplementi koji obezbeđuju osnovne vitamine, minerale i hranljive materije koje su Vašoj kosi potrebni za kvalitet kose.

PRAVOVREMENI TRETMAN REZULTUJE POTPUNIM RASTOM KOSE

Теlogen effluvium je forma necikatricijalne alopecije koja se karakteriše difuznim opadanjem kose, obično nakon akutne aktivacije. Osim akutne, prepoznaje se i hronična forma sa dužim trajanjem i ozbiljnijim tokom. Telogen effluvium je reaktivan proces prouzrokovan metaboličkim ili hormonalnim stresom ili medikamentima. Generalno, regeneracije kose može biti spontana i kosa se može obnoviti za 6 meseci ,ali na žalost nije uvek tako.
Naša pacijentkinja koja je dobro informisana, primetila je da se kosa nije na vreme obnovila i obratila se za pregled našim doktorima-triholozima. Na trihološkoj analizi jasno se prepoznaju znaci telogenog effluviuma koji se nije normalizovao i nedostaje rast kose.
Plan terapije uključuje 101 tonike u kombinaciji sa laserskom biostimulacijom, radi postizanja bržih i optimalnih rezultata. Za samo 3 meseca, rast se normalizovao,a gustina kose se obnovila.

ZAŠTO MOJ PRIJATELJ IMA LOŠE REZULTATE TRANSPLANTACIJE KOSE?

PITANJE PACIJENTA: Moj prijatelj je imao transplantaciju kose na jednoj klinici, ali mi se ne dopadaju njegovi rezultati. Kosa je i dalje retka i ne izgleda baš prirodno. .Zašto je to tako? Da li će mi transplantacija kose kod Vas dati zadovoljavajući razultat i prirodan izgled?

ODGOVOR PLASTIČNOG HIRURGA: Uspešna transpalntacija je definisana brojem presađenih graftova i prirodnim izgledom frontalne linije. Mali broj graftova neće dati dovoljnu gustinu, a neiskusan hirurg neće obezbediti prirodan izgled kosi.
Jedan graft sadrzi 2-3 dlake i ukoliko se više graftova transplantira, dobiće se bolja gustina. U slučaju zadovoljavajuće gustine i kvaliteta dlake u donorskoj regiji,dovoljno je 80-100 dlaka/cm2 da se pokrije skalp.

Najčešće je potrebno 2.500-5.000 graftova, u zavisnosti od stadijuma proređenja, da bi se postigli optimalni rezultati.

Prirodni izgled je definicija uspešne transplantacije. Folikuli koji se koriste za transplantaciju, adekvatna insercija folikula, veličina i izbor tehnike, su odlučujući faktori za prirodan igled transplantisane kose. Jedan od najznačajnijih kriterijuma za prirodan izgled je uspešno izvedena ftontalna linija.


Treba da se naglasi da plastični hirurg treba da uzme u obzir ove kriterijume kako bi isplanirao i izveo transplantaciju.
Naši hirurzi imaju preko 10 godina iskustva u transplantaciji kose i kao članovi ISHRS kontinuirano usavršavaju svoje tehnike. 

DA LI ZBOG TESTOSTERONA OPADA KOSA?

Posted on October 26, 2017
0

DA LI ZBOG TESTOSTERONA OPADA KOSA?

Veza između testosterona i opadanja kose je komplikovana.

Nasledno opadanje kose zaista uzrokuju androgeni hormoni i određeni geni.
Najznačajniji hormon za razvoj opadanja kose kod muškarca je dihidrotestosteron (DHT). Ustvari dihidrotestosteron se formira od testosterona pod uticajem enzima 5 alfa reduktaze. Koliko ima testosterona ili enzima, toliko ima i DHT. DHT se vezuje za folikul dlake i aktivira proces istanjivanja kose.

Ipak u razvoju opadanja kose nije presudan samo nivo DHT nego i senzitivnost vaših folikula. A tu senzitivnost određuje genetika. Ako su folikuli naročito osetljivi onda i male količine DHT ih aktiviraju pa opadanje kose počinje lakše. Godine , stres, životni stil i drugi faktori mogu da utiču na to da li će se javiti opadanje kose.

U 101 Hair klinici primenujemo unikatni pristup za stimulaciju ponovnog rasta kose. Koriščenjem 101 tonika na lokalnom nivou se reguliše delovanje dihidritestosterona i na taj način se direktno stopira opadanje kose bez ikakvih nus efekata po vaše zdravje. Sa stimulativnim tonicima se poboljšava finkcija folikula dlake, a samim tim i njen rast i kvalitet.

101 TONICI, LASERSKA BIOSTIMULACIJA I SPA TRETMANI ZA SIGURNI RAST KOSE

U roku od samo par godina, kosa se intenzivno istanjivala kod našeg mladog pacijenta. Gubitak kose se manifestovao na celoj glavi. A najizraženije je bilo u prednjoj trećini krune glave. I pored toga što ne postoji genetska predispozicija za gubitak kose, određeni preokreti dinamike života ostavili su posledice po gustinu i kvalitet njegove kose. Dermoskopske analize pokazale su izraženo smanjen broj dlaka. Odsustvo rasta nove kose i nedostatak obnavljanje kose. I izraženo masan skalp sa začepljenim porama folikula.
Naše doktorke-triholozi isplanirale su sveobuhvatnu terapiju. Koja uključuje 101 tonike za regeneraciju dlake, lasersku biostimulaciju za revitalizaciju folikula i spa sauna tretmane za čišćenje masnoće iz pora.
Strogo i disciplinovano sprovođenje režima tretmana od strane pacijenta dalo je očekivane rezultate u rastu kose, poboljšavanje kvaliteta kose i vraćanje zdravja skalpa.

STRATEGY JE REŠENJE ZA KOSU KOJA SEDI KOD MUŠKARACA

Boju kose odredjuje pigment, melanin koji se nalazi u kosi. Kombinacija dve vrste melanina, eumelanin i feomelanin nam daju razlicite varijacije u boji. Melanin formira ćelije melanocite koji su deo folikula dlake.

Pojava sede kose je povezana sa zavrsetkom funkcije ćelija koje stvaraju pigment. Tokom godina funkcija i broj ovih ćelija je smanjen. Dlaka dobija manje pigmenata i time gubi boju. Za ovo su odgovorne godine i genetika i individualno je za svakog čoveka.

Strategy linija proizvoda je posebno dizajnirana za muškarce. Sa Strategy proizvodima možete pigmentovati svoju sedu kosu na diskretan i prirodan način. Pigment iz proizvoda će zameniti Vaš prirodan pigment i vratiti boju Vaše kose.

RTS ORDINACIJA – MEZOTERAPIJA KOSE

Posted on October 19, 2017
0

RTS ORDINACIJA – MEZOTERAPIJA KOSE

Zadovoljstvo nam je najaviti gostovanje dr Milene Stanojević iz 101 Hair Clinic u emisiji RTS Ordinacija, na prvom programu, na temu mezoterapija kose.

Dr Milena će odgovarati na pitanja u vezi sa mezoterapijom kose. I pokazaće kako se ona radi. Takođe će demonstrirati trihološku analizu kojom počinje svaki pregled kose u našoj klinici.

Gledajte emisiju RTS Ordinacija na prvom kanalu nacionalne televizije.

ТIMSKI RAD DOKTORA I PACIJENTA JE ZNAČAJAN ZA USPEŠAN TRETMAN

Opadanje kose kod jako mladih pacijenata može predstavljati veliki emotivan i psihološki stres.
Kada gubitak kose počne jako rano, pacijenti doživljavaju to kao veliki estetski problem. Što se jako odražava na samopouzdanje. Stres zbog gubitka kose utiče na način života, na ishranu i spavanje, što pogoršava opadanje. Pacijenti se često plaše da češljaju i peru kosu. Misleći da će im tom prilikom više opadati kosa, pa se javljaju upalni procesi na skalpu koji doprinose opadanju kose. Na taj način nasledni gubitak kose se pogoršava epizodama telogenog effluviuma. A kosa kao da ne prestaje da opada.

Izlaženje iz tog začaranog kruga opadanja kose u velikoj meri zavisi od dobro isplaniranog tretmana od strane lekara. Ali isto tako i od velike posvećenosti pacijenta.

101 terapija kombinovana laserskom biostimulacijom ne samo da smanjuje opadanje kose, već i vraća veliki deo izgubljene kose.Gustina kose je skoro idea

DA LI FARBE OŠTEĆUJU KOSU I KOŽU GLAVE?

Posted on October 12, 2017
0

DA LI FARBE OŠTEĆUJU KOSU I KOŽU GLAVE?

Svakodnevno opterećujemo kosu brojnim hemikalijama iz kozmetičkih proizvoda za kosu. Uključujući vodonik peroksid (hidrogen) i amonijak, koji mogu da se nađu u farbama za kosu.

Najveći broj farbi za kosu, a svakako i blanš, sadrže vodonik peroksid. Moćnu hemikaliju koja se koristi za posvetljivanje kose. Koristi se u koncentraciji od 3%,6%,9% i 12%. Hidrogen deluje na posvetljivanje kose, razgradnjom pigmenta, melanina,u samoj vlasi. Česta i dugotrajna upotreba oslabljuje kosu i dovodi do ekstremnog oštećenja i lomljivosti vlasi. Osim posledica na kosi, hemikalije mogu dovesti do pojave iritacija, crvenila i svraba. Osim promena na koži, amonijak dovodi i do respiratornih problema.

Vaš frizer može puno da Vam pomogne pri izboru adekvatne farbe i zaštiti kose. Ako pak, već primećujete promene u kvalitetu, strukturi i gustini kose, potražite savet i pregled doktora specijaliste za probleme sa kosom.
Posle trihološke analize, doktori-triholozi iz 101 Hair Clinic, predložiće plan terapije, kako bi najbrže i efikasno vratili zdravlje i lepotu Vašoj kosi.

DA LI CEDJENI SOKOVI POMAŽU KOD OPADANJA KOSE?


PITANJE PACIJENTA:
Nedavno sam počela da pijem cedjeno voće i povrće i pitam se da li će mi toliko voća i povrća u mojoj ishrani pomoći da sprečim opadanje kose? Kosa mi dosta opada ali se još uvek nije proredila mada sam ja jako zabrinuta.

ODGOVOR DOKTORA-TRIHOLOGA:
Vaša trenutna velika potreba za konzumiranjem ceđenog voća i povrća je definitivno odlična stvar da unesete što više voća i povrća u Vaš organizam. Međutim, ova velika doza vitamina i minerala može jedino pomoći da se spreče stanja gubitka kose koja su uzrokovana deficitom u vitaminima, kao što je Telogen Effluvium.

Proređenje kose kod žena je obično uzrokovano ženskim tipom gubitka kose koje je nasledno stanje. Tu se preporučuje upotreba biljnih tonika iz 101 linije proizvoda koji su klinički i naučno dokazani da stopiraju opadanje kose i stimulišu njen rast. Na žalost, konzumiranje ceđenog voća i povrća neće pomoći u prevenciji ni u lečenju naslednog tipa gubitka kose. Zato , ukoliko ste zabrinuti, savetujemo Vam da posetite i popričate sa ekspertom za gubitak kose- doktorom trihologom.

Dobra strana dodatnog unosa nutritijenata je ta da će se popraviti stanje Vaše kose, i pomoćiće joj da raste kao čvrsta i zdrava. Svako ko je zabrinut za svoj gubitak kose i misli da mu ishrana nije dovoljno bogata vitaminima i mineralima koji su potrebni za zdravu kosu trebalo bi da ubace neophodne namirnica bogate vitaminima u njihovu ishranu. Ukoliko žele mogu to učiniti i nekim dodatkom za ishranu kao što je neki od multivitaminskih kompleksa.

PODSTAKNITE RAST KOSE SA ZELENIM ČAJEM

Posted on October 08, 2017
0

PODSTAKNITE RAST KOSE SA ZELENIM ČAJEM

Zeleni čaj je široko poznat po svojim koristima po ljudsko zdravlje. Odeljenje za dermatologiju na Nacionalnom medicinskom univerzitetu u Seulu objavilo je da zeleni čaj može pomoći isto tako i u rastu kose.
Prema studijama, epigalokatehin-3-galat (EGCG), najznačajniji katehin pronađen u zelenom čaju, promoviše folikularni rast i stimuliše ćelije kožne papile kako bi povećao proizvodnju dlaka. Zeleni čaj takođe ubrzava metabolizam. Brži metabolizam može povećati rast dlake.
Zeleni čaj sadrži visoku koncentraciju moćnih oksidanata poznatih kao polifenoli. Oni štite ćeliju od oštećenja koja rade slobodni radikali i poznato je da usporavaju proces starenja ćelije. Zbog ovih osobina, antioksidanti održavaju zdravlje vaše kose i njen optimalni rast. Zeleni čaj je dobar izvor panthenola. Koji zajedno sa drugim antioksidantima zelenog čaja može pomoći da vaša kosa bude jaka i zdrava.

DA LI NEDOSTATAK SNA DELUJE NA KOSU?

Posted on October 05, 2017
0

DA LI NEDOSTATAK SNA DELUJE NA KOSU?

PITANJE PACIJENTA :
U poslednje vreme imam nesanicu i zabrinut sam da li nedostatak sna loše utiče na moju, već oslabljenu kosu? Da li nedovoljno spavanja može prouzrokovati opadanje kose? Ukoliko može,da li mogu nešto da uradim da sprečim opadanje kose,osim što treba više da spavam?

ОDGOVOR DOKTORA-TRIHOLOGA :

Dа, nedostatak sna može dovesti do opadanja kose. Spavanje je vreme kada se telo oporavlja. Prosečno,7-8 sati sna je neophodno da biste bili zdravi,zato što nedostatak sna dovodi do iscrpljenosti, smanjene koncentracije, razdražljivosti, kao i do mnogih drugih zdravstvenih problema, uključujući i proređivanje kose.

Nedostatak sna može negativno da se odrazi po kosu u vidu opadanja, suvoće i beživotne kose.Dalje može uticati na smanjeni rast kose i povećan broj vlasi na Vašoj četki,nego obično. Nedostatak sna utiče na imuni sistem i dovodi do fiziološkog stresa. Nedostatak sna utiče na mentalne i fizičke sposobnosti i na nivo hormona koji su potrebni Vašem telu. Stres može uzrokovati različite forme opadanja kose, kap što je telogen effluvium,a može biti i triger faktor za pojavu opadanja. Zato nije iznenađujuće da nedostatak sna kao vid stresa, negativno deluje na kosu.

Obezbedite sebi uslove za kvalitetan san. Sat vremena pre spavanja isključite kompjuter i mobilni telefon i uzmite nešto da pročitate uz topli napitak. To će Vam pomoći da se opustite i lakše zaspite. Ako se nesanica i dalje nastavi porazgovarajte sa Vašim lekarom opšte prakse da bi se otkrili razlozi za to.
Opšti savet za one koji su zabrinuti zbog suve i lomljive kose je tretiranje krajeva kondicionerima koji se ne ispiraju ili nanošenje ulja za kosu tokom noći za poboljšanje kvaliteta vlasi.

Savetujemo trihološku analizu kose i kože glave. Pregledom, doktori-triholozi odrediće stepen proređenja, razloge opadanja, stanje skalpa i mogućnosti rasta nove kose. Može se utvrditi da li imate opadanje zbog nedostatka sna ili je u pitanju nasledna ćelavost ili kombinacija ove dve forme. Na osnovu trihološke analize naši doktori će preporučiti adekvatnu terapiju za dobijanje optimalnih rezultata u Vašem slučaju.

КOMPLETAN RAST U POČETNOM STADIJUMU PROREĐENJA


Pacijentkinja se javila u 101 Hair Clinic zbog pojačanog opadanja kose i smanjenog volumena i kvaliteta kose. Proređenje je vidljivo u predelu krune glave i temenog dela, a kosa je istanjena, beživotna i masna.
Dermoskopski pregled pokazao je smanjenu funkciju korena dlake sa produkcijom tankih vlasi. Počelo je i smanjivanje broja vlasi u folikularnoj jedinici. Genetska predispozicija za gubitak kose postoji, a i dermoskopske promene idu u prilog početnog stadijuma androgenetske alopecije.

Intenzivnom 101 terapijom za kratko vreme počinje rast novih vlasi i jačanje postojećih. Terapija se nastavlja u cilju poboljšanja kvaliteta kose i postizanja optimalnih rezultata.

DA LI KOSA OPADA ZBOG KORIŠĆENJA GELA ZA KOSU?

Gelovi za kosu omogućavaju stilizovanje frizure koja ponekad prkosi gravitaciji.
Oni sadrže veštačku supstancu PVP koja je potrebna za oblikovanje kose. PVP polimer rastvoren u vodi ili alkoholu stvara čvrsti film na dlaci i pomaže u oblikovanju kose.

Iako se često veruje da gelovi za kosu uzrokuju gubitak kose, to nije sasvim tačno.
Gel direktno ne dovodi do gubitka kose, ali čini da vaša kosa postane suva, gruba i sklona kidanju. Kao posledica toga, povećava se broj slomljenih vlakana što može dati utisak povećanog gubitka kose.

Uzrok krhkosti kose je sastojak gela. Obično gel sadrži mnoštvo hemikalija koje mogu oštetiti ne samo kosu, već i kožu glave, a to se najčešće manifestuje pojavom peruti i iritacijom.

Naši doktori- triholozi iz 101 HAIR klinike preporučuju da ne koristite gel za kosu redovno. Ako ga povremeno koristite, onda to nije tako štetno. Ali svakodnevna upotreba doprinosi oštećenju kose i kosa postaje suva i gruba, što može dovesti do povećanog gubitka kose. Međutim, ako je upotreba gela prihvatljiva, onda bi ona trebalo da bude minimalna. Još jedna komponenta koja može oštetiti kosu je alkohol u gelu. Alkohol suši kosu i oštećuje je pa preporučujemo upotrebu gela bez alkohola.

Page 1 of 12123456789101112